Yerli turistin gözdesi Ege

Mayıs ayı sonunda bitmesi planlana erken rezervasyon döneminde bu yıl yüzde 23’lük artış yaşadıklarını ifade eden Etstur Yurtiçi Turlar Direktörü Suat Özbek, seçim döneminde durgunluk yaşadıklarını ancak yine de 310 bin kişinin erken rezervasyondan yararlanmasını beklediklerini söyledi.

31/12/2019 23:40
Yerli turistin gözdesi Ege

Son dönemi yaşanan ve 25 Kasım 2013’te başlayan erken rezervasyon kampanyasında yüzde 23’lük bir artış olduğunu kaydeden Etstur Yurtiçi Turlar Direktörü Suat Özbek, Aralık-Ocak aylarının oldukça iyi geçtiğini ve kampanyaya hızlı başladıklarını söyledi. İlk 2 ay, Şubat-Mart ve Nisan aylarının toplamından daha fazla satış yapıldığını ifade eden Özbek, 104 bin oda sattıklarını ve bunun da yaklaşık olarak 225 bin misafir anlamına geldiğini belirtti. Haziran sonunda sadece yurtiçinde 275 bin hedefini yakalayacaklarını söyleyen Özbek, bu yıl erken rezervasyon dönemine Kıbrıs Turları, Cruise turları ve Disneyland paketlerinin de dahil edildiğini hatırlatarak, toplamda 310 bine ulaşacaklarını dile getirdi.

SEÇİM YAVAŞLATTI

Şubat ayının ikinci yarısından itibaren seçim sonuna kadar 1.5 aylık dönemde ise ciddi bir durgunluk yaşadıklarını ifade eden Özbek, Nisan ayından itibaren bir hareketlenme olduğunu geçen seneye

göre yüzde 23’lük artışı yakaladıklarını belirtti. Özbek, “Son 4 yıldır erken rezervasyon satış payı tüm yıla oranla yüzde 47 olarak gerçekleşti. Bu yıl seçim konsantrasyonu sebebiyle yüzde 2’lik bir kayıp ile yüzde 45 olarak gerçekleşecek gibi görünüyor” dedi.

EGE BÖLGESİ İLK SIRADA

Bölgesel olarak bakıldığında Ege Bölgesi satışlarında yüzde 36’lık bir artış gözlemlendiğini belirten Özbek, “Antalya Bölgesi satışlarında bu oran yüzde 12’de kaldı. Ege Bölgesi’ndeki tesislerin fiyat avantajları nedeniyle tercih edildiğini söyleyebiliriz. Türk misafir son 3 yıldır erken rezervasyon kampanyaları sürecinde fiyat avantajı gördüğü bölgelerde ciddi taleplerde bulunuyor. Antalya’da en ciddi artışı yine fiyat avantajı nedeniyle yüzde 26 ile Alanya Bölgesi gerçekleştirdi. Bunu sırasıyla yüzde 25 artış ile Side ve yüzde 21 artış ile Belek takip ediyor. Ege Bölgesi’nde ise Bodrum yüzde 37 artış oranı ile en yoğun talebi alıyor ve arkasından Fethiye ve Didim geliyor” diye konuştu.

Taksit sınırı etkilemedi

Özellikle Rusya, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden Türkiye’ye olan taleplerdeki düşüşlerin, otellerin iç pazara yönelik aksiyonlar almasına sebep olduğunu söyleyen Özbek, “30 Nisan’a kadar istedikleri satışları yakalayamayan tesisler kampanya sürelerini uzattılar. Nisan sonu bitirmeyi amaçlamıştık, mayıs sonuna kadar uzattık” dedi. Kredi kartı ile satışlarda taksit sayısına sınırlama getirilmesinin beklendiği kadar olumsuz bir etki yaratmadığını da söyleyen Suat Özbek, şuana kadar ki satın almaların  yüzde 32’si tek ödeme, yüzde 58’i 4-6 taksit, yüzde 10’u ise 9-12 taksit olarak gerçekleştiğini belirtti.

İndirimler inandırıcı değil

Erken Rezervasyon döneminde yaşanan bazı sıkıntılara da değinen Özbek şunları söyledi: “Hala yüzde 40-45 indirim oranları afişe eden, Sürekli ‘son fırsat’ ifadeleri kullanan acenteler var. Misafir ilişkilerimize gelen geri dönüşlerden anlıyoruz ki, bu tutum sadece ilgili acentalara değil, sektörün geneline güvensizlik olarak yansıyor. Şu anda yüzde 45 indirim afişe eden firmanın Aralık ayındaki rakamı ne idi diye sormak gerekiyor ve haliyle fiyatların gerçek olmadığı anlaşılıyor. ” (Hürriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.