Yerküreden aldığımız misafirleri güvenle yerküreye ulaştırıyoruz

İlginç jeolojik yapısıyla Türkiye’nin ve dünyanın en güzel turizm destinasyonlarından biri olan Kapadokya, sıcak hava balonlarıyla yapılan balon turlarıyla da cazibesine cazibe katıyor.

31/12/2019 23:40
 Yerküreden aldığımız misafirleri güvenle yerküreye ulaştırıyoruz

Halil Yüceer / Turizm Aktüel

Kapadokya’nın muhteşem güzelliğini misafirlerine gökyüzünden de izleme ayrıcalığını yaşatan firmalardan biri olan İstanbul  Balon’un sahibi Mehmet Zahit Sunay, sıcak hava balonculuğunun Kapadokya için önemini ve bölge turizminin sorunlarını Turizm Aktüel’e anlattı.

Balon turizmi son yıllarda öne çıkmaya başladı. Bölgenin yıllık pax sayısı ve balon kapasitesi hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye tanıtımında önemli bir yere sahip olan balon sektörü son yıllarda tur operatörleri açısından da iyi bir pazarlama aracı oldu. Bunun ana sebeplerinden birisi, misafirlerin balon turundan memnun ayrılması ve balon turlarının gezilerini farklılaştırmasıdır. Bölgenin yıllık pax sayısı 500.000 artı eksi olrak değişiyor. Bu sayının yıl içine dağılımı esas alındığında, şu anki kapasitenin yeterli geldiği söylenebilir. Ancak bu pax sayısı yılın bahar aylarından %50 pay aldığı için, bu ayların bazı günlerinde alternatif uçuşlarla bu yoğunluk giderilmeye çalışılıyor. Şu an için günlük balon kapasitesi, yaklaşık 2000 pax’dır.

Verdiğiniz hizmetlerle diğer şirketlerden nasıl farklılaşıyor sunuz?

İstanbul Balon olarak biz, butik balonculuk hizmeti veren bir işletmeyiz. Bizim için önemli olan, hizmet kalitesini arttırmak ve bunu müşteriye yansıtabilmektir.  Bu hassasiyetimizi,  hem çalıştırdığımız personelin hizmet tarzında, hem de sunduğumuz hizmetlerde  en  ince detayına kadar hissedebilirsiniz.

İstanbul Balon pilotları, öğretmen statüsündedir. Bizim pilot kadromuzu, bölgeye pilot yetiştiren nadir pilotlar oluşturuyor. Servis kalitesini korumak için kalite birimi oluşturan  firmamız, aylık denetimler ile oluşabilecek sorunların önüne geçiyor.

Geçtiğimiz yıl yaşanan balon kazaları, ziyaretçileri nasıl etkiledi? Güvenlik konusunda yeni önlemler alınıyor mu?

Bu tür olaylar sadece sıcak hava balonculuğunu değil, bölge turizmini direkt olarak olumsuz yönde etkiliyor. Bizler de bu durumun sıkıntısını çektik. Ama bizim için önemli olan ekonomik kayıp değil,  insan hayatıdır. Bunun için olmazlarla uğraşmak yerine, önleyici tedbirler alınmalıdır. Balon, dünyanın en güvenilir hava taşıtı olsa da, ne yazık ki 5-10 yılda bir bu tür olaylar yaşanıyor. Havacılıkta en sık rastlanan hatalar, pilotaj hatası dediğimiz insan unsurunun neden olduğu  hatalardır.

‘Bunu önlemek için  ne yapılması gerekir’e gelince,  en başta sektörel eğitimlere önem verilmelidir. Son bir yıldır sivil havacılık tarafından bu tür eğitimler daha da sıkılaştırıldı. Bizler de firmamıza düşen tedbirleri alıyoruz. Eğitim çalışmalarımızın yanı sıra, eskiyen malzemelerin değiştirilmesi, her yolcu başına emniyet kemeri, riskli durumlarda uçuş iptalleri gibi önlemleri alarak, uçuşlarımızı daha da güvenli hale getiriyoruz.

Misafir profili ve satış pazarlama stratejiniz hakkında bilgi verir misiniz?

Misafir portföyümüzün çoğunluğunu,  50 yaş üzeri İspanya, Portekiz,  Güney Amerika ve Orta Avrupalılar oluşturuyor.

Bizim pazarlama stratejimiz; yer küreden aldığımız müşterilerimizi, mutlu ve güvenilir bir şekilde tekrar yer küreyle buluşturmaktır.

Kapadokya bölgesinin çözüm bekleyen sorunları  nelerdir? Siz ne gibi çözüm önerileri sunuyor sunuz?

Kapadokya, kültür turizmi açısından yalnız Türkiye’nin değil, tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği bir bölgedir. Eski ve yeni yerleşkenin aynı coğrafyada bir bütünlük sergilediği bu bölge, birçok dini ve kültürü harmanlamış ve bugüne kadar ilginç jeolojik yapısıyla ayakta kalmayı başarmıştır. Şu an yaşanan başlıca sorunlar, alternatif yolların olmaması ve bölge turizminin yıl içinde dengeli dağılmamasıdır. Bu bölgenin coğrafi yapısı ve doğal güzellikleri aynen korunarak, sağ duyulu bir şekilde dünyaya tanıtılmalıdır. İstanbul Balon Ailesi olarak bu vesileyle sizlere ve iş ortaklarımıza teşekkür ederiz.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.