Yedikule Zindanları'na girmek neden yasak?

Kentin en önemli tarihi mekânlarından biri olan Yedikule Zindanları bir yıldır mühürlü. İşletici firma kirayı ödeyemediği için turistler zindanları göremeden kapıdan dönüyor.

31/12/2019 23:40
Yedikule Zindanları'na girmek neden yasak?

Son günlerde, önemli bir tarihi eserle ilgili şikâyetler geliyor. 390 yılında inşa edilen, Türkiye’nin ve İstanbul’un en eski açıkhava müzelerinden biri olan Yedikule Zindanları’yla ilgili... Sorun, kentin en turistik yerlerinden biri olan Yedikule Zindanları’nın mühürlü olması, ziyarete gelen turistlerin kapıdan dönmesi...

Vatandaş konuyla ilgili şikayetlerini şöyle sıralıyor:: “Yabancı misafirlerimize Istanbul’un tarihi mekânlarını gezdirirken zindanlara da gittik ama o da ne! Kapı duvar... Kapıda mühür vardı. Görevlilere sorduğumuzda, zindanların işletmesini yapan firmanın kirayı ödemediği için zindanların mühürlendiğini söylediler. Inanılır gibi değil. Kentin en önemli tarihi miraslarından birini ziyaret edemiyoruz....” Tabii bu şikâyetlerin ardından kısa bir araştırma yaptık. Yedikule Zindanları, aslında yaklaşık bir yıldır kapalı. Ve de tam söylendiği gibi, işletici firmanın kirayı ödeyememesi nedeniyle mühürlü...

Habertürk muhabiri Aykut Yılmaz’ın edindiği bilgiye göre; Yedikule Zindanları Maliye Bakanlığı’nın sorumluluğunda ve kiracı firmayla bakanlık arasında davalar sürüyor. Bu arada Kültür Bakanlığı da zindanları devralmak istiyor.

Yedikule Zindanları’yla ilgili süreç şöyle gelişti:

2004 yılında hazinenin malıyken, Maliye Bakanlığı tarafından Swees Turkish International adlı şirkete, kültürel, turistik ve sanatsal amaçlı etkinliklerde kullanılmak üzere 30 yıllığına kiraya verildi. Firmanın sözleşmede yer alan ‘Yedikule Zindanları’ndan elde edilecek gelirle çevre düzenlemesi ve restorasyonun yapılması’ hükümlerini yerine getirmemesi, kirayı aksatması ve elektrik giderlerini karşılamaması üzerine konu 1 yıl önce yargıya taşındı. Bu arada Kültür Bakanlığı da harekete geçerek Maliye Bakanlığı’na, alanın kendilerine devredilmesi yönünde talepte bulundu. “Taşınmaz üzerinde tesis edilen irtifak hakkının iptaline ilişkin Fatih 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava halen sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Yedikule Zindanlarının Maliye Bakanlığı tarafından devri halinde alanı ören yeri yapacak. Yedikule Zindanları’ndan elde edilecek gelirle, zindanın çevre düzenlemesi ve retorasyonu yapılacak. (HT)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.