Ülkeye döviz getirmeyi ilke edindik

Jolly Tur’un Onursal Başkanı Vardar, “Kendi imkânlarımızla turist taşıyorduk. Ülkemize döviz getirmeyi ilke edinmiştik” dedi.

31/12/2019 23:40
Ülkeye döviz getirmeyi ilke edindik

Turizm sektörünün duayen isimlerinden biri olan ve bugün Jolly Tur'un Onursal Başkanlığı'nı yürüten Sinan Vardar, Sabah Gazetesi için sektörü ve tecrübelerini paylaştığı bir yazı kaleme aldı. Turgut Özal'ın turizmde bir devrim yarattığını vurgulayan Vardar, şunları anlattı: "Ülkemizde gerçek bir turizm hareketi Rahmetli Turgut Özal'ın Antalya ve çevresindeki devlet arazilerini tahsisiyle başladı.

Özel sektöre yapılan bu tahsisler müteşebbis işadamlarının yaptığı yatırımlarla önemli çapta bir arz meydana getirmişti. Bu dönemde yapılan kanun değişiklikleriyle yurtdışından döviz transferlerinin serbestliğe kavuşması da sektörün gelişimine büyük katkı sağladı. Ülkede tesis sayısının artmasıyla birlikte tanıtım ve pazarlama da turizmin gelişimi için çok önemli bir unsur haline geldi. Ben de işte o yıllarda turizme ilk adımımı attım. Ve bu henüz yeni yeni gelişmeye başlayan turizm sektöründe pek çok ilkin de doğmasını beraberinde getirdi."

MAZOT SIKINTISI YAŞADIK

İstanbul'dan güneye ilk otobüslü turları başlattıklarını aktaran Vardar, o dönemleri şöyle anlattı: "O zamanlar tur operatörlüğü yapmak çok meşakkatliydi. Büyük zorluklarla karşılaştık. Mazot sıkıntısının yaşandığı o dönemlerde otobüslerin bagaj kısımlarını mazot deposu yapıyorduk. Kendi imkânlarımızla otellerle anlaşıp uçakları kiralayıp broşürleri de bastırarak kendi ülkesine turist taşıyan, dünyada görülmemiş bir sistemi başlattık. Avrupa ve bilhassa Almanya'dan büyük çapta turist ve dolayısıyla da döviz getirmeyi kendimize ilke edinmiştik."

ÇİN'E YOĞUNLAŞMALIYIZ

Rusya'dan Türkiye'ye turist taşıyan ilk tur operatörlerinden biri olduklarını anlatan Vardar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu pazara 10-15 arkadaş yoğunlaşmıştık. Rusya'dan önemli çapta turist akışı başlattık. Şimdi sıkıntılı bir süreç var ancak zamanla çözülecektir. Ülkemizin hak ettiği turist rakamlarına ulaşması için yeni Türk tur operatörlerinin piyasaya girmesi ve onların desteklenmesi gerekiyor. Bilhassa Çin ve Hindistan pazarları ülke turizmi için çok önemli. Bu ülkelerde tanıtım ve pazarlama faaliyetlerimizi artırmalıyız."

OTEL YATIRIMCILARI ANADOLU'YA GİTMELİ

Türkiye'de artık otel yatırımlarının Anadolu illerine yayılması gerektiğine dikkat çeken Vardar, "Bilhassa Antalya bölgesindeki yeni otel yatırımlarına bir müddet ara verilmeli. Yatırımcılar rotasını Anadolu'ya çevirmeli. Ülkemize gelen turistlerin büyük çoğunluğunun havayolu ulaşımını kullanması sebebiyle sivil havacılığın daha da gelişmesi gerekiyor. İç turizmin daha da gelişmesi için tur operatörlerine verilen desteklerin de artırılmasını temenni ediyoruz" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.