TUYUP, turizme kalite eğitim ve çevre desteği verecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğinde gerçekleştirilecek TUYUP (Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi) Ankara JW Marriot Otel’de gerçekleşen bir toplantıda tanıtıldı.

31/12/2019 23:40
TUYUP, turizme kalite eğitim ve çevre desteği verecek

‘İlgi, Bilgi, Lisan, İnsan” sloganıyla Avrupa Birliği ile ortak yürütülecek olan proje kapsamında 4 binden fazla işyerine ulaşılması hedefleniyor. Programa katılanlar, Mesleki Yeterlilik Sınavı’na katılma hakkı kazanacak, proje katılan işletmeler vergi ve sigorta indiriminden faydalanabilecek.

Farkındalık Yaratma Çalışmaları, İşgücü Analizi, Kupon Eğitim Programı, OrtakAğÇalışmaları, Yeşil Yıldız Belgesi Farkındalık Artırma Faaliyetleri, Turizm Sektörü Bilgi Bankası olmak üzere 6 temel bileşenden oluşan projenin bütçesi 7.5 milyon euro, süresi ise 30 ay olarak belirleniyor. Proje kapsamında  Turizm Bakanlığı işletme belgeli 3 bin 500 otel ve 892 restoranda hem işveren hem de çalışanlara yönelik eğitimler verilecek.

Eğitimcilerin Eğitimi programı kapsamında ise pilot bölgelerde 300 eğitmene dersler verilecek. Bu çerçevede kamudan sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelerden sektör temsilcilerine kadar 40’ı aşkın kurum ve kuruluşa ulaşılması hedefleniyor.   TUYUP kapsamındaki Mesleki Eğitim Programı’na eleman yollayan işletmeler vergi ve sigorta indirimlerinden yararlanabilecek. Programa katılanlar, Mesleki YeterlilikSınavı’nakatılmahakkı kazanacak Sertifikasını alan her bir çalışan için işverenlere vergi ve SGK primi indiriminin yolu açılacak.

Bilgilendirme toplantıları yapılacak

Proje kapsamdaki Yeşil Yıldız Belgesi Farkındalık Programı ile çevreye duyarlı turizm işletmelerinin çoğaltılması, bu alandaki standartların yükseltilmesi hedefleniyor. Türkiye çapında  60′ ı aşkın  bilgilendirme toplantısı düzenlenmesi, kapsamlı mesleki eğitim ve dil kursları, çok sayıda yazılı-görsel bilgilendirme ve eğitim materyali üretilmesi, sektör için önem taşıyacak bir portal ve bilgi bankası oluşturulması proje kapsamında yer alıyor.

Toplantıya  Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarlan, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman’ın yanı sıra, birçok otel birliğinin başkanları, sektör temsilcileri,  AB Türkiye Delegasyonu Geçici Maslahatgüzarı Béla Szombatı, Avusturya Cumhuriyeti Büyükelçisi Klaus Wölfer, Almanya Federal Cumhuriyeti Büyükelçisi Eberhard Pohl,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı adına Kamran Kuru, AB adına Bela Szombatı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü, Ahmet Ar, GIZ Türkiye Direktörü Frank Flasche,  TUI AG Temsilcisi Dieter Semmelroth,  TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu ile çeşitli illerin il kültür ve turizm müdürleri katıldı. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.