Türkiye'nin yanardağları turizme açılıyor

İtalyanların efsanevi mekanları Etna ve Vezüv yanardağına Manisa'dan rakip geliyor. Türk yanardağları turizme açılıyor.

31/12/2019 23:40
Türkiye'nin yanardağları turizme açılıyor

Türkiye'nin tek sertifikalı jeoparkı Kula, Manisa'nın turizmde elini güçlendirecek. İrili ufaklı 80'den fazla sönmüş volkana ev sahipliği yapan jeopark sayesinde Kula, Türkiye'de benzeri olmayan jeoturizm ile öne çıkmayı hedefliyor. Volkanları turizme açmak için Türkiye ve dünya çapında bir tanıtım atağına hazırlandıklarını kaydeden Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, "Türkiye sahip olduğu sönmüş volkanlarla dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

Bir Yanardağın tüm evrelerini incelemek, dünyanın en eski ayak izini yerinde görmek veya hobi olarak doğa turları yapmak isteyen herkesi Kula'ya bekliyoruz. Jeoparkımız'a turistleri çekmek ve bu potansiyeli değerlendirmek için kapsamlı bir marka şehir çalışması yapıyoruz. Türkiye'nin deniz-kum-güneş eksenli turizmin yanı sıra katma değeri daha yüksek olan kültür ve doğa turlarına ihtiyacı var. Atıl durumdaki değerlerimizi gün yüzüne çıkarıyoruz" diye konuştu.

Antik Çağ coğrafyacısı Strabon'un Geographika adlı eserinde "Katakekaumene-Yanık Ülke" olarak tanımladığı Kula, yaklaşık 300 kilometrekarelik alanıyla 80'den fazla volkan konisi, peri bacaları, karstik mağaraları, kanyonları, kaya mezarları, taş köprüleri, tarihi evlerinin yanı sıra pek çok jeolojik, jeomorfolojik ve doğal mirası bünyesinde barındırıyor. İlk insana ait olduğu düşünülen ayak izlerine de ev sahipliği yapan bölge kapsamlı bir marka şehir çalışmasıyla turizme açılıyor.

2013 yılında İtalya'da düzenlenen törenle Kulanın, Türkiye'nin ilk Avrupa ve UNESCO Jeoparkı ilan edildiği bilgisini veren Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, "Bölge halen Türkiye'nin tek sertifikalı jeoparkı. Jeopark sayesinde Kula, h'lihazırda rekabetin yüksek ve kar marjının düşük olduğu geleneksel turizmden pay kapmak yerine kontrolün kendisinde olduğu ve henüz Türkiye'de bir benzeri olmayan jeoturizm sayesinde rakipleri arasından kolayca sıyrılacaktır" dedi.

VOLKANLARIN VARLIĞI 2 BİN YILDIR BİLİNİYOR

Tosun, Kula Jeoparkı'nın Manisa'nın Kula ve Salihli ilçeleri sınırları içerisinde yaklaşık 300 kilometrekarelik bir alanı kapladığını ifade ederek, "Bölge tarihte 2 bin yıldır volkanlarıyla anılıyor. Kula ve çevresinde peri bacalarından karstik mağaralara, kanyonlardan volkan konilerine pek çok doğal miras bulunuyor. Üstün nitelikli jeolojik ve jeomorfolojik miras öğelerinin yanı sıra evliyalar diyarı Kula, Yunus Emre ve hocası Tabduk Emre Türbesi'nden Carullah bin Süleyman Camii'ne, kaya mezarlarından tarihi taş köprülere, çeşme ve hamamlara zengin bir tarihi mirasa sahip. Koruma altına alınmış 3 binden fazla tarihi yapı bulunuyor" diye konuştu. (ANKA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.