Türkiye'nin cesur turizmcileri kalıpları kırıyor

Türkiye’de turizmİ çeşitlendirmek isteyen pek çok turizmci, genel kabul gören deniz, kum, güneş tatili dışına yöneliyor.

31/12/2019 23:40
Türkiye'nin cesur turizmcileri kalıpları kırıyor

Turizm bölgesi Antalya’da organik tarımın kaçınılmaz olduğunu savunan öğretmen Gürsel Tonbul... Kaleiçi’nde aldıkları konaklarla fark yaratan Aziz Tankut, Nermin Sümer... Sayıları 18’i bulan, golf sahalarıyla müşterinin isteklerine göre hizmet veren beş yıldızlı oteller... Bu tür girişimler turizmi çeşitlendirme çabalarından sadece birkaçı...

‘TOPRAĞIN TADINA BAKIN’ DİYORUZ

Kazım Doğan imzalı habere göre, organik tarımı turizmin hizmetine sunan öğretmen Gürsel Tonbul, turizmin Antalya, Bodrum, Kuşadası gibi merkezlere olumlu ekonomik etkisinin yanı sıra ekolojik dengeleri de değiştirmeye başladığını, acilen önlem alınması gerektiğini düşünüyor. Çocukluğu Antalya’da bir çiftlikte geçen Tombul, 25 yıl önce turizmin doğaya tahribat anlamına da gelebileceğini öngörüsünü ilgilere anlatmaya başlamış. Bir taraftan da Kuşadası Davutlar’da 100 hektar genişliğinde bir çiftlik ve hemen yakınında yine 100 hektar tarla alıp çiftçilik yapmaya başlamış. Tombul’a göre turizm politikasında değişim kaçınılmaz. Turizmde, doğayı dikkate almadan iyileşme olamaz.

Ege’de10 otelle işbirliği yaptıklarını belirten Gürsel Tonbul, “Değirmen grup olarak farklı otel gruplarının da ilgi odağındayız. Bir işletmenin bir yerinde eğlence, bir köşesinde şarap, zeytinyağı üretimi, bir başka köşede organik sebzeler, meyveler ve mutfakta hazırlanışları. Farklı modeller uygulayıp turistlerin kaldıkları yerleri daha çok tanımalarını sağlıyoruz. Onlara ‘Toprağın tadına bakın’ diyoruz” diyor.

TÜRKİYE’NİN RENKLERİNİ DÜNYAYA TANITIYOR

Öger Tours eski Genel Müdürü, Thomas Cook Avrupa Finans Direktörü Björn Walther, Hamburg’ta kurduğu Visit Turkey adlı derneğin colors-of-turkey.de adlı sitesiyle Türkiye’nin renklerini dünyaya tanıtıyor. Almanca yayın yapan colors-of-turkey.de sitesinde ülkemizin gelenekleri, doğal güzellikleri ve insanlarıyla ilgili birbirinden ilginç bilgi aktaran Walther, genç otelcilerle Delfin ve Paloma gibi bağımsız otel zincirleriyle işbirliği yaptığını söylüyor. Amacının Türkiye’ye köprü oluşturmak olduğunu kaydeden Björn, çok sevdiği Türkiye’nin bir elçisi olduğunun altını çiziyor. Türkiye’ye göç etmiş Almanlar, İstanbul sokak satıcıları ile ürünleri kadar yaşam öyküleri, ülkemizin doğal güzellikleri ve kıyıları, sitede yer buluyor.

NE İSTENİYORSA ONU YAPIYORLAR

Antalya Kaleiçi’nde yıllar içinde eski sekiz konağı satın alıp restore ettikten sonra Tuvana Butik Otel adıyla hizmete sunan girişimciler Aziz Tankut ve Nermin Sümer ile akademik kariyerini turizmcilikte yapan oğulları Özgür Tangut, Antalya’da fark yaratan isimler. Otel ve en lüks restoranlardan oluşan Tuvana Butik, her bir köşesi özenle restore edilmiş konakları ve bahçeleriyle Kaleiçi’nin tarihi dokusuna değer katıyor. Ödüllü ‘fine dining’ restoranları, gurme müşterilerin gözdesi haline gelmiş. Kaleiçi’nin ancak 1972 yılında SIT alanı ilan edildiğini kaydeden Aziz Tankut, işe 1984 yılında anneanesinin evini restore edip 15 odalı otele dönüştürerek başladığını belirtiyor. Tankut, Tuvana’nın hikayesini şöyle anlatıyor:

“Anneanemin konağının yanı sıra hemen yanındaki sekiz konağı daha alıp turizme kazandırdık. 2009 yılında dünya mutfağından VIP yemekler sunacak, kuş cıvıltısı ve başbaşa anlamına gelen ‘Serraser’ restoranımızı hazırladık. Pek çok ünlü isim ile gastronomi ve turizm yazarını ağırladık. Dokuzuncu konağımızı Alman misafirlerimiz için hazırladık. İtalya’dan getirdiğimiz ustayla, Pio Gastro Bar Bistro’da Antalya’ya gerçek İtalyan makarnası ve gurme pizzasını sunduk. Kente yeni bir seviye kazandırdık. Güney Amerika mutfağını tatmak isteyenlere de İspanya’dan getirdiğimiz ocak ile otelimizde farklı bir mekan daha tesis ettik. Biz Antalya’da neyi eksik hissediyorsak onu hazırlıyoruz.”

AVRUPALI GENÇLER İHTİYAÇ VAR

Nurdan Nazlı Bilir Münih’ten, Tuba Kurt Koblenz’den Antalya’ya gitmiş. İkisi de Belek Maxx Royal’de çalışıyor. Avrupa’daki Türkiye kökenli gençlere bulundukları ülkenin diliyle Türkçeyi çok iyi öğrenmelerini tavsiye ediyorlar. İki kültüre hakimiyetin önemli bir artı değer olduğuna dikkat çeken Nurdan Nazlı, “Eğitim şart. Türkiye’de konusunda uzman, iyi dil bilen, dünya insanını tanıyan, güler yüzlü gençlere ihtiyaç var. Bunun yanında disiplin olacak, istek ve azim olacak. İşini çok sevecek. Turizmde farklı dönemler olabilir. İlgi artıp azalabilir. Avrupa’daki Türk gençleri istenilen farklılığı yaratabilirse Türkiye’de de dünyanın farklı ülkelerinde de iş bulabilir, kariyer yapabilirler” diyor.

GOLF DEYİNCE BELEK AKLA GELİYOR

Antalya Belek, spor turizminin kalbi... Alman futbol takımları sezon arası hazırlıklarını Belek’te yapıyor. Borussia Gladbach, Bremen, Hamburg, Hannover, Hertha Berlin, Kaiserslautern, VfB Stuttgart, VfL Bochum tercihini Belek’ten yana kullanıyor. Kuş sütünün eksik olmadığı, beş artı yıldız otellerinin mekanı Belek, gece aydınlatılabilen golf sahalarıyla da öne çıkıyor. Golf saha sayısı 18’e ulaşan Belek’te ‘Turkisch Airlines Open Competitors’ adı verilen golf şampiyonasına dünyanın önde gelen sporcuları katılıyor.

MAXX Royal yöneticileri Onur Tenekecioğlu ile Tuba Kurt da müşterileri için golf sahasını aydınlatıyor. Belek’e Almanya’nın Koblenz kentinden gelen Tuba Kurt, “Bizde hizmet her şey dahilin ötesinde. Biberondan bebek arabasına kadar her şey bulundururuz. Sütten mamaya kadar da her şey ücretsiz. 24 saat alakart restoranımız, müşterilerimizin istediği menüyü hazırlar. 80 metrekareden başlayan süit odalarımızda kalan müşterimiz, golfünü oynar, sporunu yapar. Sabah saatlerinden gece yarısına kadar kendisiyle ilgilenilir. Bu farkı yaşayan otelimizin daimi müşterisi oluyor” diyor. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.