Türk turizmi nereye gidiyor?

Yıllarca önce başlayan, 'Turizm'deki Türkiye Sevdası', içinde bulunduğumuz ortam nedeniyle ateşini kaybediyor. Ortam'ın bu şekilde devam etmesi halinde ise, bu sevda sona erecek gibi.

31/12/2019 23:40
Türk turizmi nereye gidiyor?

İlhan Karaçay-HOLLANDA

Yıllarca önce başlayan, 'Turizm'deki Türkiye Sevdası', içinde bulunduğumuz ortam nedeniyle ateşini kaybediyor. Ortam'ın bu şekilde devam etmesi halinde ise, bu sevda sona erecek gibi...

Türk turizminin bu koşullarda nereye gitmekte olduğu sorusunun yanıtını almak için, çok geniş kapsamlı bir analiz lazım.

Önce, Türk turizminin nasıl kalkındığına bakmak lazım.

Hollanda'daki Türk seyahat acentaları, bir zamanlar yaptıkları kampanyalar ile turizmimize büyük bir katkı sağlamıştı. Sayıları 50'yi aşan Türk tur operatörlerinin, onar, yirmişer ve hatta ellişer binlik gruplar halinde Türkiye'ye gönderdikleri turist sayısı yarım milyonu aşmıştı.

Sonradan yaşama geçen Corendon firmasının katkısı ve Hollandalı rakip firmaların rekabeti sayesinde, Hollanda'dan Türkiye'ye giden turist sayısı bir milyonu aşmıştı.

Türkiye'ye diğer ülkelerden ve Rusya ile eski uzantısı olan ülkelerden  giden turist sayısı, Turizmde iddialı olan diğer ülkeleri  kıskandıracak bir hal almıştı. Başta Yunanistan olmak üzere, tüm rakip ülkeler, turizmimizin baltalanması için planlar yaparken, son gelişmeler o ülkelerin ekmeğine yağ sürmüş oldu.

Türk turizminin yeniden canlanması için gerek devletimiz ve gerekse firmalarımız tarafından yeni arayışlar başladı.

Örneğin, Hollanda'da bir araya gelen Türk turizmciler bir dernek çatısı altında toplandılar.

Bu dernek hakkındaki bilgileri aşağıda bulacaksınız.

Hollanda'daki Türk Turizm Ofisi de, bugün başlayan Utrecht Turizm Fuarı'na iddialı bir şekilde katılıyor.

Bu konuyu da aşağıda bulacaksınız.

TÜRKİYE ALEYHİNDE YAYINLAR

Peki, buna karşın Türkiye'yi sevmeyenler ne yapıyor?

Öncelikle size, 'Türkiye sevmez'  De Telegraaf gazetesindeki son haberi sunuyorum. Daha sonra da diğer konuları....

De Telegraaf gazetesinde yer alan son habere göre, 2016 yılında Hollanda’dan  ülkemize yapılan rezervasyonlarda %30 bir düşüş görülmüş. 2017’nin ilk haftasında İstanbul’da ve İzmir’de yaşanan saldırılarla ülkemizin imajı daha çok bozulmuş. Hollanda Tur Operatörleri, Turizm Fuarı'nın devam ettiği günlerde bir saldırının daha yaşanması halinde, Türk turizmi tamamen çökeceğini belirtiyorlar.

Habere göre, Hollanda Tur Operatörü TUI , birçok Hollandalı’nın rezervasyon yapmaya çekindiğini ve beklemeyi tercih ettiğini belirtiyor. Kuruluşun sözcüsü Petra Kok, “Özellikle şehir turları rezervasyonlarında düşme var. Umutlar ilerleyen aylarda yapılacak olan son dakika rezervasyonlarına (last minute rezervations) bağlandı. Herkes, belki durum düzelir ve fiyatlar düşer diye tatile çıkmadan dört veya altı hafta önce rezervasyon yapmak için beklemede. Bu gerçekleşirse durum biraz toparlanır” diyor.

Kok’a göre, Temmuz ve Ağustos aylarında, diğer ülkelerin kontenajanları doluyor. Kok, 

“O aylarda geriye rezervasyona uygun tek ülke Türkiye kalıyor. Birçok Hollandalı’nın, fiyatlar düşük ve oteller çok iyi olduğundan Türkiye’yi tercih edebileceğini düşünüyoruz”diyor ve  ''2015’de Tunus’ta tatil köyüne yapılan saldırı benzeri bir saldırı, Türk turizmini bitirir” diye sözlerine devam ediyor.

Hollanda Seyahat Acentaları Birliği ANVR’den Mirjam Dresme, rezervasonların gerçekleşmesi için ülkede asayişin sağlanmasının hayati önem taşıdığı düşüncesinde. Dresme, zaten düşeceği kadar düşmüş olan  rezervasyonların, daha fazla dibe vuracağını sanmıyor.

Dresme, “ Geçen yıl bile Türkiye, Hollandalılar açısından en gözde üç ülke arasındaydı” diyor.

Gazete haberine göre, Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye seyahat konusunda vatandaşlarına verdiği tavsiyeyi değiştirmedi. Sadece Suriye ve Irak sınır bölgelerindeki şehirlere seyahat konusunda, Bakanlık olumsuz görüş bildirdi. Ayrıca, çok zorunlu olmadığı takdirde, Güneydoğu’ya gidilmemesi isteniyor.

TÜRK SEYAHATÇILAR BİRLEŞİYOR

Gerek Türk turizminin duraklama dönemine girmesi ve gerekse sektördeki sorunlar ve yurttaşların şikayetleri konusunda çözüm bulmak için biraraya gelen Kamil Saygı, Osman Çelik ve Durmuş Doğan, görülen aciliyet nedeniyle Hollanda Türk Turizm ve Seyahat Acentelari Derneği'ni resmen kurdular.

Hollanda'daki Türk seyahat bürolarına durumu izah eden bu girişimciler, diğer acenta sahiplerinin katılımı ile ilk toplantıyı yaptılar. Üye sayısının yeterli bir sayıya ulaştığı bir zamanda ilk genel Kurul Toplantısı'nı yapacaklarını ve yeni yönetimin seçileceğini belirten üç girişimci, sektörde faaliyet gösteren seyahat acenteleri ve turizmcilerin sorunlarına en kısa sürede acil çözüm bulunması ve Türkiye pazarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalara hız verilmesi gerektiğini belirttiler.

Yeni kurulan Dernek'e, katılacaklarını ve destek olacaklarını belirten Ahmet Kızıltepe, Yadin Karabulut, Cemalettin İçin, Atanur Erkaslan, Burak Kılıçarslan ve Suat Sönmez, bu yeni girişim için geçmişten ders çıkararak hareket etmeleri gerektiğini belirttiler ve, 'Kurulan ve bizim de desteğimiz ile daha da güçlenecek olan yeni derneğimize katılımın çoğalması kaçınılmazdır. Amaç, hem ülkemizin ve hem de bizlerin kazanmasıdır. Bu nedenle, Utrecht Turizm Fuarı'nda bizler de yerimizi almalıyız.' dediler.

TURİZM FUARI'NA İDDİALI KATILIM

Bugün açılan ve 15 Ocak pazar akşamına kadar devam edecek olan Utrecht Turizm Fuarı'na çok iddialı bir şekilde katılacak olan Türkiye, kaybedilen turistleri yeniden kazanmak için, fuar süresince çeşitli atraksiyonlar planlıyor.

Konuyla ilgili olarak Lahey'deki Turizm Müşavirliğimizden yapılan açıklamalar aşağıda.

Müşavirliğimiz, bu sene 47. düzenlenen Utrecht Turizm Fuarı’na 750 metre karelik alanda yaklaşık 50 özel işletme ve sektör kuruluşu ile birlikte katılım sağlamaktadır. Bağımsız katılan diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte Türkiye’nin temsil edildiği toplam alan yaklaşık 1300 m²’dir. Türkiye bu büyüklükteki katılımıyla Utrecht Turizm Fuarının en büyük katılımcısıdır. 2016 yılında 121.593 kişinin ziyaret ettiği Utrecht Turizm Fuarı hem turizm sektörü kuruluşları, hem tüketiciler hem de tur operatörleri ve seyahat acentalarını bir araya getiren bir organizasyon olması sebebiyle çok önemli bir tanıtım fırsatıdır.

Toplam 6 gün sürecek olan fuar sırasında Müşavirliğimiz standında, Maraş Dondurması ikram ve şovu, Ebru sanatı uygulamaları ile canlı müzik dinletilerine yer verilecektir. Ayrıca fuarın ilk günü olan 10 Ocak 2017 tarihinde 14:00 -16:00 saatleri arasında, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Müsteşarı Sayın Ömer Arısoy’un teşrifleriyle bir resepsiyon verilerek standımızın açılışı yapılacaktır.

Genel Değerlendirme:

                Nüfusu yaklaşık 17 milyon olmakla birlikte, Hollanda yurtdışına en fazla seyahat gerçekleştiren ülkeler arasında yer almaktadır. Yurtdışı tatil hacmi bakımından Avrupa’nın 4. büyük ülkesi olup; Avrupa’da satılan tatillerin % 8’i Hollandalılar tarafından satın alınmaktadır. Hollanda her ne kadar 2012 ve 2013 yıllarında ekonomik durgunluk yaşanmış olsa da, 2013 yılının son çeyreğinden itibaren az bir büyüme görülmüş olup, bu trend halen pozitif yönde devam etmektedir.

                2014 yılında tatile çıkan kişi sayısı 12,5 milyon olup, bu sayı, toplam nüfusun % 80’nin tatile çıktığını göstermektedir. Bunun % 50’den biraz azını yurtiçi tatilleri oluşturmaktadır. Hollandalılar minimum 25 gün tatil yapmakta olup; tatile çıkanların ortalama tatil sayısı % 2,79’tur. Yıllık tatil sayısı 35,1 milyondur.

                2014 yılında yurtdışı tatilleri için toplam 11,7 milyar Avro harcama yapılmıştır. Yurtdışı tatillerinin % 53’üne araba, % 38’ine ise uçak ile gidilmekte olup; bu kapsamda özellikle özel araçla ulaşımın çok kolay olduğu Almanya’nın tüm tatil türleri açısından 1. sırada, Fransa’nın ise 2. sırada yer aldığı görülmektedir.   

                Yurtdışına çıkan Hollandalıların en fazla ilgi duyduğu turizm türü deniz turizmi olup; bunu şehir gezileri, kültürel turlar ve aktif turizm takip etmektedir. Türkiye, Hollanda’nın en popüler deniz turizmi ülkelerinin arasındadır.

Toplam Turist Sayılarında Hollanda’nın Oranı: % 3,66

                Bakanlığımız verilerine göre 2016 yılının ilk 11 ayı itibariyle Hollanda’dan ülkemizi ziyaret eden yabancıların sayısında geçen yılın aynı dönemine göre % 26, 55 oranında bir azalış görülmektedir. Geçen yıl aynı dönemde Türkiye’yi ziyaret eden Hollandalı sayısı 1.199.502 iken, bu yıl bu sayı 880.976 olmuştur.

                Son dönemde yaşanan rezervasyon sayılarındaki azalışa rağmen Türkiye Hollanda Turizm Pazarındaki En Önemli Markalardan Biridir. Türkiye’nin özellikle rakip ülkelere göre kaliteIi turizm ürünlerini uygun fiyatla sunması, ülkemizi Hollanda’da Akdeniz bölgesinin en önemli destinasyonlarından biri haline getirmiştir.

Hollandalılar'ın Türkiye Tatillerinin Genel Özellikleri:

                Türkiye, Hollanda pazarında uzun tatil ülkesi olarak tanımlanmaktadır. Türkiye tatilleri de çoğunlukla 8 gün ve üstü olarak gerçekleşmektedir. Yurtdışına çıkan Hollandalıların en fazla ilgi duyduğu turizm türü deniz turizmidir.

                Türkiye Hollanda’nın en popüler deniz turizmi ülkelerinin başında gelmekle birlikte; son yıllarda, ülkemize yönelik kısa turlar, kültür turları, wellness tatilleri satın alma eğiliminde de bir artış olduğu gözlenmektedir.

                Müşavirliğimizce geçmiş yıllarda gerçekleştirilen bir araştırmada, ülkemizin sahip olduğu güçlü imajı belirleyen unsurlar olarak uygun iklimimiz, mutfak kültürümüz, üst düzey konaklama tesislerimiz ve tesislerimizde sunulan hizmetin kalitesi ile ulaşım kolaylıkları gibi unsurlarımız ortaya çıkmıştır.

                Sağlık turizmine bakıldığında ise Türkiye uçakla gidilen destinasyonlar arasında en uygun wellness turizmi ülkesi olarak görülmektedir.

                Ülkemize bir kez gelen Hollandalılardan %80’i ikinci bir ziyaret yapma planı ile ülkemizden ayrılmakta ve %85’i ülkemizi yakınlarına tavsiye edeceğini belirtmektedir.

                Çeşitli Reklam Mecralarında Çok Yönlü Tanıtım Yapılmaktadır:

                Kültür ve Tanıtma Müşavirliğimizce gerek bireysel olarak gerek de tur operatörleri ile birlikte yazılı basın, sektör dergileri, açıkhava, televizyon, radyo ve internet gibi çeşitli mecralarda reklam ve tanıtım çalışmaları yapılmaktadır. Turizm, eğlence ve dinlence amaçlı bir boş zaman etkinliği olmakla birlikte, günümüzde kültürlerarası etkileşimin en önemli olgusu haline geldiğinden tanıtım ve iletişim çalışmalarımızda çok yönlü bir yaklaşım içerisinde olmaya özen gösterilmektedir.

                Bu bağlamda, geleneksel ve modern sanatlar, müzikal etkinlikler, gastronomi, sinema, somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarımızın tanıtılması ve buna yönelik iletişim ortamlarında bulunulmasına önem verilmektedir.

                Çok sayıda turizm olanağına sahip bir ülke imajının geliştirilmesine yönelik olarak tanıtım ve iletişim çalışmalarımız sürdürülmektedir. Bu bağlamda, tematik kampanyalara ve etkinliklere vurgu yapılarak farkındalık düzeyini arttırmaya yönelik bir perspektif ile çalışılmaktadır.

                Türkiye’nin rakip ülkelerden ayrılan özellikleri, konukseverlik, otantiklik, kültürel çeşitlilik, iklim ve doğal güzellikler, modernlik ve dinamizm gibi temalar ile sunulmaya çalışılmaktadır. Ülkemizin bütün turizm ürünlerinin Hollanda turizm pazarının farklı segmentlerine tanıtılmasına yönelik çalışmalarımız sürdürülmektedir. 

                Bu kapsamda 2016 yılında gerçekleştirilen etkinliklerden bazı örnekler aşağıdaki başlıklar altında sunulmaktadır:

Utrecht Turizm Fuarı (Vakantiebeurs)

Bu yıl 12-17 Ocak 2016 tarihleri arasında katılım sağlamış olduğumuz Utrecht Turizm Fuarı, her yıl kamu ve özel sektör işbirliği çerçevesinde iştirak ettiğimiz fuarlardandır. Utrecht Turizm Fuarı stand büyüklüğü nedeniyle Bakanlığımızın toplam 7 adet fuarının yer aldığı “Büyük Fuarlar” listesinde yer almakta olup; Hollanda pazarının turizm alanında gerçekleştirilen en önemli etkinliklerinden birisidir. Bu yıl 46. kez düzenlenen Utrecht - Vakantiebeurs - Turizm Fuarı’nda ülkeler, destinasyonlar, çeşitli seyahat organizasyonları ve firmalarından oluşan yaklaşık 1200 katılımcı yer almış olup, geçen yıl 117.063 kişinin ziyaret ettiği fuarı, bu yıl 121.593 kişinin ziyaret ettiği kaydedilmiştir.

2016 yılı için Müşavirliğimizce 750 m² büyüklüğünde stand alanı satın alınmıştır. Fuarın ilk günü olan 12 Ocak 2016 tarihinde bir açılış kokteyli düzenlenmiş, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mahir ÜNAL’ın teşrifleriyle standımızın açılışı yapılmıştır. Tanıtma Genel Müdürü Sayın İrfan ÖNAL ve Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Sayın Ahmet TEMURCİ’nin de onurlandığı açılış kokteylimizde çeşitli Türk yemeklerinden oluşan bir menü ikram edilmiş, canlı müzik dinletisi, Maraş Dondurması Şovu ve Ebru Sanatı uygulamaları gibi etkinliklere yer verilmiştir.

Bisiklet ve Yürüyüş Fuarı (Fiets en Wandelbeurs)

20 - 21 Şubat 2016 tarihlerinde Utrecht Jaarbeurs Fuar Merkezi’nde düzenlenen 12. Bisiklet ve Yürüyüş Fuarı’na (Fiets en Wandelbeurs) Müşavirliğimizce 8. kez katılım sağlanmıştır. Bu sene fuarı 23.762 kişinin ziyaret ettiği kaydedilmiştir. Müşavirliğimizce 3. salonda toplam 30 m²’lik bir stand alanı kiralanmıştır. Standımızda İstanbul, Antalya, Kapadokya, Marmaris gibi destinasyonlarımızın yanı sıra Türkiye’nin Kültür Yolları olarak bilinen toplam 12 adet yürüyüş yolunun tanıtımı yapılmıştır.

50 Plus (50 Yaş Üzeri) Turizm Fuarı

2011 yılından itibaren katılım sağladığımız 50 Plus Turizm Fuarı’na bu yıl 20-24 Eylül tarihleri arasında Bakanlığımızca 30 m2 lik bir stant alanı ile katılım sağlanmıştır. Söz konusu fuarda  ülkemizin sunduğu tatil olanakları ve destinasyonlarımızın tanıtımı yapılmış, Alanya, Pamukkale, Kapadokya, Efes, Ölüdeniz ve İstanbul görsellerine yer verilmiştir. 

Reklam Faaliyetleri

Nisan – Mayıs döneminde ülke genelinde TV, sinema ve açık hava dijital ekranlarda Turkuaz konseptli tanıtım filminin gösterimi yapılarak reklam faaliyeti yürütülmüştür. Ayrıca fuarı ziyaret ziyaretçiler Turkuaz filmi Utrecht Turizm Fuarı süresince de fuar alanında tanıtım filmlerinin gösterildiği özel bölümlerde izleyebileceklerdir.

Son dört senedir olduğu gibi bu yıl da fuar alanı ana girişinde dev bir billboard ve 17 adet flama ile reklam gerçekleştirilmiştir.

Hollanda’dan Türkiye’ye paket tur satışı yapan tur operatörleriyle çeşitli mecralarda birlikte reklam faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.

Diğer Tanıtım Faaliyetleri

Baltus Communications isimli halkla ilişkiler firması tarafından 24 Mart 2016 tarihinde Amsterdam kentinde gerçekleştirilen “European City Breaks” başlıklı basın etkinliğe katılım sağlanarak İstanbul kentinin tanıtımı yapılmış, basın mensupları ile temaslarda bulunulmuştur.

Frig Vadisi’nde 1930-1950 yılları arasında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda yer alan Hollandalı Arkeolog Emelie Haspels’i, çalışmalarını ve Frig Vadisi’ni konu alan ve Amsterdam’ın en prestijli arkeoloji müzesi olan Allard Pierson Müzesi’nde 23 Haziran 2016 tarihinde açılan sergide yayınlanan Haspels ve Frig Vadisi’ne ilişkin kısa filmin hazırlanması sürecinde Müşavirliğimizce gerekli koordinasyonlar sağlanmıştır.

Ayrıca anılan serginin eş zamanlı olarak Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi’nde açılabilmesi için girişimlerde bulunulmuştur. Anılan serginin açılışına davet edilen konuklara Müşavirliğimizce bastırılan ve içerisinde Frig Vadisi’ne de yer verilen “Türkiye: Kuzey Batı’nın Hazineleri” adlı yayınımız hediye edilmiştir.

Alanya’nın tanıtımı amacıyla tüm masrafların Alanya Tanıtma Vakfı (ALTAV) tarafından karşılandığı, basın ilişkileri ve koordinasyonun ise Müşavirliğimizce gerçekleştirildiği 50 yaş üzeri tüketici grubuna yönelik bir ağırlama programı çerçevesinde 2 adet gazeteci 18-22 Mayıs 2016 tarihleri arasında Alanya’da ağırlanmıştır.

Antalya Expo’nun tanıtımı amacıyla bir gazeteci 7-10 Haziran 2016 tarihleri arasında Antalya’da ağırlanmıştır.

Diplomat Magazine dergisi ve Hanos isimli toptan satış mağazası yetkilileri tarafından, Diplomats Food Festival isimli etkinlik, bu yıl ilk kez 21 Mayıs 2016 tarihinde Delft kentinde düzenlemiş olup, Büyükelçiliğimizin talimatıyla, anılan etkinliğe Müşavirliğimiz aracılığıyla katılım sağlanmıştır.

Etkinlikte Türk kahvesi, baklava, börek, lokum ve benzeri tadımlık Türk yemekleri ikram edilmiş, tanıtıcı yayınlarımızın dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca etkinliğin, Master Class olarak adlandırılan bölümünde Türk bir şef tarafından Adana Kebabı ve Künefe sunum eşliğinde hazırlanıp ikram edilmiştir.

Lahey Belediyesi tarafından düzenlenen bir sokak festivali olan Embassy Festival isimli etkinlik bu yıl dördüncü kez düzenlenmiş olup, Müşavirliğimizce Büyükelçiliğimizin talimatıyla ikinci kez katılım sağlanmıştır. Etkinlikte ziyaretçilere su böreği ikram edilmiş, Müşavirliğimizce hazırlatılan Hollanda dilindeki Türkiye; Avrupa’nın Başladığı Yer ve Türkiye: Kuzeybatı’nın Hazineleri başlıklı kitaplar ile diğer tanıtıcı yayınlarımız ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Etkinlikte ayrıca Maraş dondurmacısı şovuna yer verilmiştir.

Yunus Emre’nin şiirleri üzerine bestelenmiş şarkıların ve Türk bestecilerin eserlerinin dinleyicilerle buluşturulmasını amaçlayan “Gönlüm Düştü Bu Sevdaya” adlı proje kapsamında 25 Kasım 2016 tarihinde verilen konsere Bakanlığımızca salon kirası karşılanarak destek sağlanmıştır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.