Turizmde rezervasyonlar seçimi bekliyor

Turizm sektörü temsilcileri umudunu, seçimlerin ardından havanın yumuşaması ve mart- nisan aylarında gelebilecek 'last minute: son dakika' rezervasyonlarına bağlamış durumda.

31/12/2019 23:40
Turizmde rezervasyonlar seçimi bekliyor

Hollanda ve Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleriyle karşılıklı gerilim nedeniyle Antalya başta olmak üzere turizm sektöründe rezervasyonlar bu ülke pazarlarında durma noktasına geldi. Sektör temsilcileri umudunu, seçimlerin ardından havanın yumuşaması ve mart- nisan aylarında gelebilecek 'last minute: son dakika' rezervasyonlarına bağlamış durumda.

Türkiye'deki referandum, Hollanda'da yarın yapılacak seçimler, yine Almanya'nın eylül ayındaki seçimleri nedeniyle Türkiye ve turizmdeki en önemli iki ana pazarından Almanya ile en çok turist gönderen ülkeler sıralamasında ilk beşte bulunan Hollanda ile yaşanan siyasi kriz, turizm sektörünü vurdu. Sektör temsilcileri, siyasi gerginliğin turizmi olumsuz etkilediğini açıkladı.

REZERVASYONLAR DURMA NOKTASINA GELDİ

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, rezervasyon iptali olup olmadığının büyük bir merak olduğunu belirterek, "Ancak kimsenin elinde veri yok ama mutlaka birtakım etkileri olacak. Geçen seneki seviyelere çıkmaya başlamıştı günlük satışlar ama bu yaşananlar sonrasında yavaşlama, belki durma noktasına geldi. Eğer gerilim tırmandırılırsa referandum sonrasına kadar şu anda bir şey söylemek pek mümkün değil.

Referandum sonrası bu süreci gayet sakin geçirebilirsek muhtemelen tekrar toparlama sürecine girebilir. Hollanda pazarı Türkiye için 1 milyon bandında çok önemli bir pazar ve 5-6 sene önce ispanya ile Türkiye birbirine çok yakın sayılara sahipti. Biz sayımızı büyütemedik tam tersine geri gidiyor ama İspanya 2 milyon bandını geçti. Geçen sene 900 bindi, 2014'te ise 1 milyon 300 bindi. Bundan sonra tahmin yürütmek mümkün değil" dedi.

GERİLİM KARARSIZ TURİSTİ ETKİLİYOR

Genele bakıldığında hem Almanya hem Hollanda'da Türkiye aleyhine yorumlar yapıldığını dile getiren Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran, "Haliyle kararsız kalan bir grup tatilci de buraya gelme konusunda fikirlerini başka yöne döndürüyor. Siyasi ilişkiler turizme tabi ki sekte vuruyor ama biz turizmciler pek siyasete girmeden, hep söylediğimiz gibi turizm barış demek, kendi acenta ve tur operatörlerimizle sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Misafirlerimizi tek tek arayacağız. Hem Hollanda hem Almanya, Türkiye'yi bir şekilde kullanıyor. Seçimler bittikten sonra bu işin gerileyeceğini düşünüyorum. Geçen seneye göre yüzde 30-40 kayıplar devam edecek" dedi.

HOLLANDA VE ALMANYA İÇİN 'SON DAKİKA' UMUDU

Türkiye'de rakip ülkelere göre fiyatlarda yüzde 40 üzerinde düşüş yaşandığını da kaydeden Hakan Duran, "Haliyle bütçesini düşünen çocuklu Alman ve Hollandalı aileler son dakika rezervasyonlarıyla Türkiye'ye gelecektir. Ama yüzde 30-35 kayıp yaşarız. Almanya 1.5 milyon, Hollanda'da herhalde 150- 200 bin gibi rakamla yılı kapatır. Geçen sene de Rusya çok büyük bir kayıptı ve çok iyi görüldü ki karşılıklı siyasi otoriteler birbiriyle iyi ilişkilere girdiğinde her şey hızla düzeliyor.

Geçen yıl 500 bin olan Rus turist sayısı bu sene siyasi ilişkilerin düzelmesiyle 3.5-4 milyonu bulacak gibi görünüyor. Ukrayna'dan vize serbestliği çok ciddi bir hareket sağlar ve 1 milyon 60 bin Ukraynalı sayısı bu yıl 1.5 milyona dayanır. Avrupa'nın kayıpları bir şekilde kapanacaktır ama geçen sene totalde Antalya olarak 6.5 milyon turisti ağırladıysak bu yıl 7.5-8 milyona ulaşırız" dedi.

AVRUPA'DAKİ KAYBIN ALTERNATİFLERİ

Avrupa'daki kayıpların alternatifi olarak Rusya ve Ukrayna'nın yanısıra İsrail pazarında da ümit vaad eden gelişme yaşandığını anlatan POYD Başkanı Duran, "Uzun zamandır devam eden Uzakdoğu'da Çin, Hindistan ve Kore'den de beklentiler var. Bir kısmı düğün, bir kısmı golf, bir kısmı kültür turizmi için gelecektir. Türkiye'de ve Avrupa'da seçimler bittikten ve ortalık sakinledikten sonra yavaş yavaş tekrar Rusya gibi geriye dönüşü temenni ediyorum.

Ortadoğu pazarında ise uçak planlamalarına bağlı. Fena bir pazar değil ama aşırı bir artış tahmin etmiyorum. Yüzde 10-15'lik bir artış olur. İran'da ise hala belirsizlikler var. Önümüzdeki hafta Nevruz başlıyor ve önümüzdeki yazın da göstergesi olacak. Bazı uçuş izinleri alınamadı. Tahran dışındaki şehirlerden alınmış ama Tahran için hala verilmediği söyleniyor. Herhalde Antalya'ya pek sıcak gözle bakılmıyor o yüzden. Antalya daha serbest yaşayan bir şehir olduğundan İran'ın gözünde pek makbul bir şehir gibi gözükmüyor" dedi.

AVRUPA HALKI KRİZİ SORGULUYOR

ITB Berlin Fuarı'nın ilk günlerinde 106 bin turizm profesyonelinin katıldığı toplantı ve sunumlarda ağırlıklı Türkiye'nin konuşulduğunu belirten Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, "Son iki gün ise halk günüydü ve siyasi gerginlik tabi ki turizmi etkiliyor. Ama bir kesim halk Avrupa'da olayın gerçek resmini çıkartmaya çalışıyor. Kendilerini ve bizi sorgulayıp 'nedir bu' diye sorguluyor. Üç ülkede birden seçim var ve bu gerginlik bu dönemde oluyor.

'Sadece Türkiye'nin körüklediği bir kriz mi, Avrupa ülkelerinin de dört elle sarıldığı bir kriz mi' diye halk sorguluyor ve kafalar karıştı. Mart ve nisan ayları çok belirleyici olacak ve birçok kişinin tatil kararını nisandan sonra vereceğini düşünüyorum. Hollanda ve Almanya bize düşman olmaz, bizden de onlara düşman olmaz. Gerek geçmiş tarihi bağlar gerek ekonomik ilişkiler ve turizmin sağlayacağı katma değer bu ülkelerin birbiriyle alıp veremediği birşey olmadığını gösteriyor" diye konuştu.

TURİST 'BEKLEYELİM BİR-İKİ AY SONRA YAPARIZ' DİYOR

Önümüzdeki günlerde gerginliğin ayarının düşürülüp aşağı çekileceğini düşündüklerini de dile getiren Yavuz, "Çünkü halk artık başka gözle bakıyor. Sezon sonu 200-250 bin Hollandalı, yaklaşık 2 milyon Alman geleceğini düşünüyorum. Bu geçen senelere göre bir kayıp ama geçen senede yüzde 34 Almanya, yüzde 30 Hollanda'da kayıp var. Genel resimden kaynaklanan kayıplar bunlar.

Turizm açısından bizim en önemli her zaman ilk 5 pazarımızdaki iki ülke bunlar ve bu ülkelerle turizm üzerinden daha iyi ilişkiler kurarak, siyasi kavganın turizmle barışa ulaştırılabileceği düşünülüyor. Rezervasyon oranları düşük ama rezervasyon alışveriş tarihi ötelendi, durdu. Hala yapılan rezervasyonlar var ama önemli bir kitle rezervasyonlarını bir-iki ay erteledi, belirsizliğin sonucunu görmek istiyor. 'Bekleyelim bir-iki ay sonra yaparız' diyor" dedi.

İLK DEFA MART-NİSAN BU KADAR ÖNEMLİ HALE GELDİ

Hollanda'nın nüfusuna göre en çok seyahat eden ülke olduğuna işaret eden Yavuz, "Almanya da seyahat açısından dünya şampiyonu. Almanya'da yılda yaklaşık 60 milyon kişi en az bir kez tatil yapıyor ve Türkiye'nin bu pazardan aldığı pay önemli. Almanya ve Hollanda Türkiye'de ilk üçte ve kayıplar çok çabuk kapanmayabilir. Ama turizmin kendi kuralları da var, örneğin Berlin Fuarı'nda TUI'nin eski direktörü Karl Born, 'Türkiye'yi boykot edelim' çağrısında bulundu ama çok ciddi tepki gördü. Turizmde sağduyu çok önemli yer tutuyor. Tur operatörlerinin de bir bekleyişi var ve bütün rezervasyonlar mart- nisanda yapılacağı düşünülerse ilk defa bu aylar çok önemli hale geldi" diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.