Turizmciler 2017'den beklentilerini açıkladı

Haftalık ekonomi dergisi Para, yıl sonunda geleneksel hale getirdiği Almanak çalışmasında turizm meslek örgütlerinin de nabzını tuttu.

31/12/2019 23:40
Turizmciler 2017'den beklentilerini açıkladı

Zor bir yıl geçiren turizm sektörü, gelecek yıla daha umutlu bakmaya çalışıyor. Haftalık ekonomi dergisi Para, yıl sonunda geleneksel hale getirdiği Almanak çalışmasında turizm meslek örgütlerinin de nabzını tuttu. İşte Almanak'a bilgi veren turizmcilerin 2017 plan ve beklentileri:

"RUSYA, İRAN VE İSRAİL'DEN ARTIŞ BEKLİYORUZ"

Başaran Ulusoy (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı)

2016'da Rusya ile yaşanan uçak krizi, mülteci sorunu, ülkemizin çevresindeki jeopolitik gelişmeler, dünya genelinde artan terör olayları ve 15 Temmuz'da gerçekleşen hain darbe girişimi gibi birçok olay turizmi olumsuz etkiledi. Ancak yaşanan tüm bu olumsuzlukların ardından yine de geleceğe umutla bakıyoruz. 2017 yılının Türk turizmi için yeni bir yükseliş sürecinin başlangıcı olmasını ümit ediyoruz.

Gelecek yıl ciddi oranda yükselmesini beklediğimiz en önemli kaynak pazarlar Rusya, İran ve İsrail. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesi ile birlikte 2017 yılında Türkiye'ye gelen Rus turist sayısının 2014 yılındaki gibi 4,5 milyon seviyelerinde olmasını bekliyoruz. Avrupa pazarları ise Rusya pazarına göre daha belirsiz bir seyir izliyor. Avrupa'daki ana kaynak pazarlardan Türkiye'ye yönelik erken rezervasyon verileri düşük seyrediyor.

Avrupalı turistlerin önemli kısmı güvenlik algısını öne alan bir yaklaşım içinde bulunuyor. Dolayısıyla Avrupa ülkelerinden gelen turist sayısının jeopolitik risklerin durumuna paralel bir seyir izlemesini bekliyoruz. Rakamsal bir hedef vermek doğru olmamakla birlikte "son dakika rezervasyonları" ile birlikte Avrupa pazarlarından ülkemize gelecek turist sayısının 2016 yılının üzerinde olmasını bekliyoruz.

"HEDEFİMİZ 2017'Yİ STABİL GEÇİRMEK"

Murat Ersoy (Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı)

2016'da turizmde maalesef başarılı olamadık. Olumsuzlukların bellekteki düzelme süresi bir buçuk senedir. Sektördeki kötü gidişatın ancak 2018'in ikinci yarısından itibaren düzeleceğini öngörüyoruz. 2017 yılında, turizmde büyük ölçekli yeni yatırımların olacağını beklemiyoruz. Avrupa'da Türkiye'ye yönelik başlatılan olumsuz propagandaların dozajı düşmeden devam ediyor.

Bu nedenle Avrupalı turist sayısındaki düşüş devam edecektir. Rusya pazarı için ise beklentilerimiz olumlu, Rus turist sayısının 2017'de 5 milyona yaklaşacağını tahmin ediyoruz. Tek soru Rusya pazarındaki artışın, Avrupa pazarındaki düşüşü karşılayıp karşılayamayacağıdır. Hedefimiz 2017 yılını stabil geçirmek, 2018 yılı itibariyle de tekrar yükselişe geçmek.

Kurdaki yükselişin, turizm giderlerinin TL'ye endeksli olması sebebiyle işletme maliyeleri açısında avantaj sağladığını söylemek ile beraber, proje yatırım finansmanlarının geri ödemesi açısında oldukça zorlayıcı olduğunu belirtmekte fayda var. Kurlar 2017 yılının 2. çeyreğinden itibaren daha sakin bir hal alacak ve düşüşe geçecektir.

"NEREDE TURİST VARSA TÜRKİYE ORADA OLMALI"

Osman Ayık (Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı)

2017 yılı sayısal anlamda daha iyi bir yıl olacak. Tur operatörleri ile 2017 sezonuna dönük kontratlar tamamlandı ve erken rezervasyonlar gelmeye başladı. Şimdilik gelen rezervasyonlar yeterli olmasa da herhangi bir öngörüde bulunmak için daha erken. Önümüzdeki yıl için yoğun tanıtım çalışmaları yapılmalı. Etkin bir şekilde sektörün de içinde olduğu bölgesel tanıtımların ve birtakım PR faaliyetlerinin yürütülmesi gerekiyor. Ancak sektörün gerçek anlamda 2014 rakamlarını yakalaması, 2018 yılını veya ilerleyen yılları bulacaktır.

Nerede turist potansiyeli varsa Türkiye'nin orada olması gerekiyor. Çin, Hindistan ve Afrika gibi turist potansiyeli yüksek yerler var. En çok turisti nasıl getirebiliriz onun planını yapmalıyız. Bunu da ancak daha fazla tanıtım ile yapabiliriz. Tüm pazarlarda güçlü bir şekilde var olmalıyız. Yeni pazarlar ararken de yıllardır turist gönderen ülkeleri unutmayarak onlar için de yoğun çalışmalar da bulunmalıyız.

"AVRUPA PAZARI İÇİN ÇALIŞMALIYIZ"

Timur Bayındır (Türkiye Otelciler Birliği Başkanı)

Bu yıl oteller ortalama yüzde 30 dolulukla çalıştı. Birçok otel, kirasını, personel maaşlarını ödeyemedi. Sektörde minimum yüzde 40 personel kaybı oldu. İstanbul'a hiç destek alamadık. Açıklanan turizme destek paketleri genel olarak kıyı bölgelerini kapsıyor. Şehir otelleri de destekler kapsamına alınmalı.

Mevcut şartlardaki desteklerin kurtarıcı paketler şeklinde olması gerekiyor. Gelecek yıl için pek öngörü yapamıyoruz. Daha iyi de olabilir, daha kötü de. En büyük turizm pazarlarımızda yüzde 30'ların üzerinde kayıplar var. Uluslararası fuarlardan edindiğimiz izlenimler ışığında, gelecek yıla ilişkin talepte de artış beklemiyoruz.

Türkiye'ye gelen turistin yüzde 50'den fazlası Avrupa'dan geliyor. Avrupa pazarlarını yeniden artıya geçirecek uygulamaların hayata geçirilmesi lazım. Rusya ile ilişkiler düzelse de bu pazarın eski seviyesine dönmesi zaman alacaktır. 2017 yılında Rusya'dan gelecek turist sayısı 1-1.5 milyonu geçmez. Körfez bölgesinden talebin ise süreceğini öngörüyoruz. Bunun yanı sıra Çin ve Hindistan'ın da yer aldığı Güney Asya ve Uzakdoğu'ya alternatif pazarları hareketlendirmek adına özellikle önem verilmeli.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.