Turizm profesyonelleri kaderine terk edildi

Turizm sektöründeki kriz, en çok turizme gönül vermiş, bu işi layıkıyla yapan gerçek turizm profesyonellerini vurdu.

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40
Turizm profesyonelleri kaderine terk edildi

Hasan Arslan

Kolay kolay yetişmeyen ve sektöre bunca yıl emek harcayan turizm profesyonelleri işsizler kervanına katıldı. Ülke turizmini bugünlere getiren, yurt dışında başarıyla temsil eden, birçok uluslararası başarıya imza atan otel yöneticileri şuan ya işsiz; ya da farklı sektörlerde şanslarını deniyor.

Turizm profesyonelleri turizm sektörüne küstürüldü.  Sektörün önde gelen dernek ve kuruluşlarının hiç birisinin bu konuya el atmaması ise, ayrı bir ayıptır.

Kaderleriyle baş başa bırakılan ve sektörün dışında şansını deneyen turizm profesyonelleri, ne yazık ki artık sektöre dönmeyi düşünmüyor.  Peki turizmdeki  kriz bittiği zaman ne olacak? Sektör yoluna nasıl devam edecek, kaybettiği bu değerli insanların yerini nasıl dolduracak?

Onlar sektöre neden dönmeyecekler biliyor musunuz?  Çünkü yalnız, çünkü kaderleriyle baş başa bırakıldılar.

****

ALKIŞI HAK ETMEYENLER

Siz olayı çok yanlış yansıtıyorsunuz  Başaran bey

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, şöyle diyor:

“Şu anda sahil bandında yer alan tesislerde doluluk oranı yüzde 80'leri aştı. Kurban Bayramı ile birlikte doluluk oranının yüzde 100'e ulaşacağı düşüncesindeyiz."

İlahi Başaran Bey!

Size bu yanlış bilgileri kim veriyor, siz hangi sahil bandından bahsediyor sunuz? Şimdiye kadar hangi sahil bandına indiniz, hangi otel yöneticisiyle konuşup bilgi alışverişinde bulundunuz?

Son bir yılda, kaç otel kapandı, kaç bin turizmci işsiz kaldı, başkanı olduğunuz kaç seyahat acentası sektörden çekildi? Gerçekten haberiniz ya da rakamları açıklamaya cesaretiniz var mı?  İlk önce bunlarla ilgili haberler duysak sizden.

*

Başaran Bey!

Siz daha önce de, “Kriz profesörü olduk” demiştiniz. Tıpkı turizmcilerin merak ettiği gibi, bir gazeteci olarak ben de çok merak ediyorum: Son iki yıldır yaşanan ciddi krizin çözümüne yönelik hangi somut adımı attınız?  Turizm sektöründeki hangi krizi  çözdünüz? Bu mu sizin profesörlüğünüz?

TÜRSAB Başkanı olarak, Booking.com olayını bile elinize yüzünüze bulaştırdınız. Zaten işleri iyi gitmeyen otelcileri, daha da zora soktunuz. Hepsinin hayır duasını alıyorsunuz, bilesiniz...

****

TURİZMİN KURTULUŞU ‘KURTULMUŞ’ MU?

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler’in, Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘na atanan Numan Kurtulmuş ile ilgili olarak yaptığı açıklama, turizmcilerin tepkisini çekti.

Şöyle demişti  Mehmet İşler:  “Turizmde kurtuluş umudumuz Sayın Kurtulmuş’ta.”

Mehmet İşler böyle bir açıklamayı niye yaptı bilmiyoruz ama, bu açıklaması turizm camiasında ‘Yeni bakana yağ çekmek’ olarak algılandı.  Aslında Sayın İşler de turizmin kurtuluşunun Kurtulmuş’ta olmadığını biliyor ya, neyse.

****

ALKIŞI HAK EDENLER

Hüseyin Baraner

Türk turizminin duayen isimlerinden biri o. Hepiniz tanıyorsunuz. Turizme hayatını adayan, Türk turizmini tanıtmak için ülke ülke dolaşan bir isim Hüseyin Baraner.

Turizm sektörünün tarihine adını altın harflerle yazdıran ‘Usta’,  sektörün içine düştüğü çaresizliğe bıkmadan usanmadan çözüm arıyor, Türk turizmine inanmaya ve üretmeye devam ediyor. Ama takdir edersiniz ki, bu kadar sorunu çözmeye bir tek  Baraner’in çabası yetmez. Bu çabasında yalnız bırakılmamalı Hüseyin Baraner. Her zaman yanında bir güç olmalı, destek görmeli, takdir edilmeli.

*

TÜROYD       

Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TÜROYD), yeni kurulmasına rağmen isminden sıkça bahsettirmeyi başardı. 2 bine yakın otel yöneticisini çatısı altında toplayan TÜROYD, ülke genelinde otelcilerle kenetlenmeyi başardı. Ününü yurt dışında da duyuran dernek, Rusya’dan Çin’e, İran’dan Azerbaycan’a kadar geniş bir yelpazede çeşitli seminerler, toplantılar düzenliyor, görüşmeler gerçekleştiriyor.

Gittiği her ülkede çok verimli çalışmalara imza atan TÜROYD; eğitim, istihdam, yatırım planları, turizmin çeşitlendirilmesi ve karşılıklı tanıtım konularında işbirliğine gitmek için var gücüyle çalışıyor.

Türk turizm yöneticileri dünyada büyük itibar görürken, maalesef  Türkiye bu cevherlerden yararlanamıyor. Temennimiz TÜROYD’un bu enerjisini hiç kaybetmemesi. Tüm yöneticilerini candan kutluyoruz.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.