THY uçağının motoru yandı

Motor kısmı alev alarak acil iniş yapan Türk Hava Yolları (THY) uçağı büyük tehlike atlattı. Yangın sadece uçağın motor kısmında kalmadı adeta uçağın kanadını da parçaladı. Yolcular o dehşet dakikalarını anlattı.

31/12/2019 23:40
THY uçağının motoru yandı

Hasan Ali Eryılmaz isimli yolcu, büyük panik yaşandığını, telefonların havada uçuştuğunu söyledi. Eryılmaz, “İnince herkes yaşadığına şükretti.” dedi. THY Milano-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı havada alev almış ve Atatürk Havalimanı’na acil iniş yapmıştı. Uçağın inişinden hemen sonra yolcular tahliye edildi. Havada büyük panik yaşayan yolcular, yaşadıklarını basın mensupları ile paylaştı.

Hasan Ali Eryılmaz isimli yolcu, uçakta yaşananlara ilişkin şunları söyledi: “İnmeye başladık. Piste doğru tam iniş yapmak üzereyken bir anda uçak yere çakılır gibi oldu ve bir anda kalktık. Türbülansta gibi bir sağa bir sola gittik. Yaklaşık 10-15 dakika tur attık havada. Anons edildi acil duruma geçilmemiz için. Bize pozisyon alın dendi ve öyle bekledik. Piste iniş yapıldı, muhtemelen sağ motorda sorun vardı. Sonra pistten dışarı çıktık. Herkes yaşadığına şükretti. Alkış falan kıyamet koptu. Oksijen tüpleri falan açıldı, maskeler açıldı. Bayağı uçak sarsıldı. Telefonlar falan havada uçuştu.”

Erkan Parmaksız da “Tekerler yere vurduktan sonra uçağın önü havalandı. Sağ motor yere vurdu. Alev aldığını söylediler. Uçağın içi kokuyordu da. Herkes panik içindeydi. Maskeler falan açıldı ve sonra yarım saat döndük ama o yarım saat, ikinci denemsinde tek motorla daha iyi indi. Yere çok sert vurdu ve vurmasıyla uçağın önü kalktı. Sağ tarafımızdakiler motorun alev aldığını gördü. Bir kadın çığlık atmaya başladı alev aldı diye. Tahliye sırasında şişme şeyler açıldı ve köpükle beraber kaydık.” ifadelerini kullandı.

YANAN UÇAĞIN YOLCULARI DEHŞET ANLARINI ANLATTI

Milano-İstanbul seferini yaptığı sırada motorunda yangın çıkan THY uçağının yolcuları, dehşet anlarını anlattı.THY’nin Milano-İstanbul seferini yapan TK 1878 sefer sayılı yolcu uçağında Atatürk Havalimanı’na yaklaştığı sırada yangın çıktı. Uçağın sağ motorunda çıkan yangın nedeniyle yolcular büyük panik yaşadı. Atatürk Havalimanı’na acil iniş yapan uçağın 97 yolcusu, güvenli bir şekilde terminal binasına götürüldü.

Yanan uçaktan inen yolcular, gazetecilere dehşet anlarını anlattı. Uçaktan inen yabancı bir yolcu, “Neler olduğunu anlamadık. İlk denemede uçak inemedi, daha sonra ikinci kez denedi. Çok korktuk” dedi.

Erkan Parmaksız isimli Türk yolcu ise, “Tam iniş esnasında tekerler yere vurduktan sonra birden uçağın önü havalandı, sağ motor yere vurdu. Alev aldığını söylediler. Zaten içerisi kokuyordu. Herkes panik oldu. Maskeler falan açıldı. Sonra bir yarım saat döndük ama Allah biliyor o yarım saati. İkinci denemesinde tek motorla daha iyi indi. Ya kendisinin hatasıydı, bilmiyorum yani. Yere bayağı sert vurdu, uçağın önü kalktı” diye konuştu.

“SAĞ TARAFTAKİ YOLCULAR MOTORUN ALEV ALDIĞINI SÖYLEYEREK ÇIĞLIK ATTI”

Yolcuların şok yaşadığını söyleyen Parmaksız, “Son yarım saat dönerken zaman geçmedi. Çünkü tek motor olduğu için sağa doğru yatıyordu uçak. Şimdi düşecek diye kendimizi sıktık. Sağ tarafımızdakiler motorun alev aldığını söyledi. Bir bayan çığlık atarak hosteslere söyledi. Onlar da panik yapmayın dediler. Birincide çok sert vurmuştu. Piste indikten sonra toprak alana çıktı uçak. Slaytlarla kaydık, tahliye oldu” ifadelerini kullandı.

“MİLLET YAŞADIĞINA ŞÜKRETTİ, HERKES İNİŞTE ALKIŞLADI”

  Hasan Ali Eryılmaz isimli yolcu ise, “İniyorduk. Biraz uykuluydum. Piste tam inerken uçak yere çakılır gibi oldu. Sonra bir anda kalktı. Yaklaşık 15 dakika havada tur attık. Bu kez anons yapıldı. Acil duruma geçildi. Bize pozisyon almamızı söylediler. Piste iniş yapıldı. Muhtemelen sağ motorda sorun vardı. Sonra uçak pistten dışarı çıktı. Millet yaşadığına şükretti. Herkes alkışladı, kıyamet koptu” dedi.

İŞTE UÇAĞIN İLK İNİŞİNDE KANATTA MEYDANA GELEN HASAR

Bu fotoğraf, İstanbul'a acil iniş yapan THY uçağında bir yolcu tarafından çekildi. İşte ilk iniş sırasında uçağın kanat üzerinde meydana gelen hasar. THY'nin Airbus A320 tipi TC-JPE tescilli uçağı, ilk yaklaşmasında piste teker koymasının ardından yolcuların ifadesine göre büyük bir gürültü ile birlikte çarpma sesi geldi. Pilotlar pas geçerek yükselmeye başladı. O anda sağ kanat tarafında cam kenarında oturan bir yolcu cep telefonu ile bu fotoğrafı çekti.

SERT İNİŞ YAPTI

Uzmanlara göre uçak 'hard landing' olarak adlandırılan 'sert iniş' yaptı ve  sağ motor piste vurdu. Sert iniş sırasında buna bağlı olarak sağ ana iniş takımında da hasar meydana geldi. Bunun üzerine pilotlar pas geçerek yükseldi. Sağ motorda sorun yaşanması ve iniş takımları toplanmaması nedeniyle pilotlar acil durum bildirerek ineceklerini söylediler.

İkinci denemelerinde ise görüntüleri izleyen uzmanlar, pilotların uçağı pistte tutmakta zorlanıp toprağa çıkmalarının nedenini de sağ ana iniş takımında meydana gelen hasara bağlıyor. Katlanan ve uçağı taşıma özelliğini kaybeden iniş takımı nedeniyle uçak sağa doğru istikamet kaybediyor ve toprak alana çıkıyor. (Hürriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.