THY’de 300 aşçının işine son

Havadaki rekabette avantajını yitiren Türk Havayolları (THY) faturayı çalışanlara kesmeye devam ediyor. Yıllık yüzde 4+4 çalışan zamlarını dondurma kararının ardından işten çıkarmalara başlayan şirket, ayrıca ikramlarda da kısıntı uygulayacak.

31/12/2019 23:40
THY’de 300 aşçının işine son

Üç çeyrekten bu yana yolcu ve kârlılıkta düşüş açıklayan, borsada ciddi kayıpları gündeme gelen şirket, önce çalışanların zamlarını dondurdu, ardından da işten çıkarmalara başladı. Türk Hava Yolları’nın (THY) ikram şirketi Turkish Do&Co’da tüm Flying Serveice Chef’lerin işlerine son verildi.

Turkish Do&Co, tüm uçan şeflere, şirkete ait eşyaları teslim etmelerini ve işten çıkarıldıklarını içeren bir bildiri gönderdi. İşten çıkarılan uçan şef sayısının 200 civarında olduğu tahmin ediliyor. Daha önce sendikal örgütlenme yapmak için kurulan whatsApp grubuna katılan ve sendikalı olan 122 şef işten atılmıştı. Grubu ihbar edenin de işten atıldığı ileri sürüldü.

İkramlarda da kısıntıya giden şirket, sıcak yemek yerine bazı hatlarda yalnız sandviç bazı hatlarda da sandviç ve kek verecek. Okyanus ötesi seferlerde görev yapan uçan şeflerin şimdilik şirkette kalacağı belirtildi. Turkish Do&Co, geçen kasımda WhatsApp’ta grup kurduğu iddia edilen ve sendikaya üye olan 122 uçan şefini işten çıkarmıştı. Bu durumu şirkete ihbar eden kişinin de dün işten çıkarıldığı ileri sürüldü.

Örgütlenmeyi ihbar eden kişi yönetime “İyi Akşamlar, Kasım 2016’da, içerisinde sendika temsilcisi ve avukatı olduğunu iddia eden şahıslar tarafından sendika üyeliği, yasal haklar vb konuların konuşulduğu ve de bilgilendirmelerin yapıldığı bir whatsApp grubuna davet edildim. Yasal dayanağı bulunmayan, usülen ya da şirketimizce onaylanmayan herhangi bir fikri, oluşumu, derneği ya da topluluğu desteklemediğimi, yalnızca görevlerimi şikâyet etmeksizin yerine getiren sade bir çalışan olduğumu bilgilerinize arz ederim” yazılı bir mesaj göndermişti.

Uluslararası kredi ve derecelendirme kuruluşu Moody’s, ağustosta THY’nin kredi notunu Ba3’e düşürdü. Görünümü ise negatifte tuttu. Kurum açıklamasında, Ocak-Temmuz 2015 döneminde yüzde 78 olan doluluk oranının, yabancı turistlerin güvenlik endişesiyle Türkiye ve Avrupa’yı tercih etmemesi ve İstanbul’un geçiş noktası olarak daha az kullanılması nedeniyle 2016’nın ilk yedi ayında yüzde 73,7’ye gerilediği belirtildi. Kuruluş, THY’nin filosuna katılan yeni uçakların borçla alındığını vurguladı. THY’nin kârlılığını artırmak için adımlar attığını söyleyen Moody’s, bu gelişmelerin başarısını ölçmek için erken olduğuna dikkat çekti.

Türk Hava Yolları ikinci ve üçüncü çeyrekte üst üste kârlılık ve kötü bilançolar açıkladı. Yılın ilk altı ayında gelirleri yüzde 10 artışla 13,5 milyar lira olurken, şirket söz konusu dönemde 1,9 milyar lira zarar yazdı. Şirketin ilk çeyrekteki zararı 1.24 milyar lira idi.

Turist sayısındaki düşüş ve artan rekabet ortamının yanı sıra kur zararının da ikinci çeyrekte THY bilançosunu baskılayacağı zaten düşünülüyordu. Şirket, geçen yıl ikinci çeyrekte 661 milyon lira net kâr elde ederken bu yıl 656 milyon lira zarar yazsa da genel olarak beklentiler dahilinde kayıp açıkladı.

THY, Üçüncü çeyrekte de yüzde 59 düşüşle 548 milyon lira net kâr açıkladı. Analist tahminleri de düşüş geleceği yönündeydi, ancak gelen rakamlara göre kârlılıktaki gerileme tahminlerin yüzde 5 üzerinde geldi. Gelir yüzde 21 daralırken, gider yüzde 8 daraldı. Şirketin yolcu doluluk oranı yüzde 80.5’ten yüzde 76’ya geriledi. 77,8 milyon dolara VIP uçak alan THY'den çalışanlarına: 2017'de zam yapmayalım

Hisseleri düştü

İkinci yarıda hisseleri yüzde 28’i aşan düşüşler gösteren şirketin kayıpları daha da arttı. Şirket, BIST 100 endeksinin en çok değer kaybeden 10 hissesinden biri oldu. (Cumhuriyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.