Termal spa terapi uzmanının yetkinlik profili belirlendi

Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, Belçika, Bulgaristan, Portekiz, Slovenya ve Türkiye olmak üzere beş ülkenin yürüttüğü proje ile ‘termal spa terapi uzmanının yetkinlik profili’ belirlendi.

15/04/2018 00:24
Termal spa terapi uzmanının yetkinlik profili belirlendi

Sağlık amacıyla seyahat eden ziyaretçi sayısının artma eğilimi göstermesi, bu tüketici grubunun ihtiyaçlarını, isteklerini ve beklentilerini karşılayacak çalışanlar için yeni mesleklerin ve yeterliliklerinin tanımlanmasını zorunlu kıldı. Özellikle termal su ve spa tesisilerinde suyla tedavi ve sağlıklı yaşam için çeşitli uygulamalar yapacak ve hizmetler verecek nitelikli personel yetiştirmek üzere Avrupa’da bir çok meslek ve kurs ortaya çıktı.

Bu yeni meslekler, farklı mesleklerin görev ve sorumluluklarını bir araya getirmekte ve suyla tedavi, sağlıklı yaşam ve güzellik ile ilgili terapileri, uygulamaları ve hizmetleri kapsıytor. ‘Termal Spa Terapi Uzmanının Yetkinlik Profili’ adıyla kabul edilen proje, termal ve spa merkezlerinde hem tıbbi terapi uygulamalarını hem de sağlıklı yaşam uygulamalarını ve hizmetlerini yerine getirebilmek için gerekli bilgi, beceri ve yetkinlikleri kapsayan yeni bir mesleki profilinin tanımlanmasına yönelik olarak başladı.

Adı geçen projede ‘termal spa terapi uzmanı’ veya ‘termal spa terapisti’, terapi ve sağlıklı yaşam amacıyla hidroterapi, hidrokinetik terapi, vücut derisi soyma, vücut sarmalama ve masaj terapisi tekniklerini ve uygulamalarını gerçekleştiren sağlık personeli olarak tanımlandı.

Proje ortağı ülkelerde termal spa terapisi ile ilgili mesleklerin yetkinlikleri, yazın taramasında tespit edilen spa terapisti yetkinlikleri ve beş ülkede gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları dikkate alınarak, termal spa terapistinin eğitim öğretimi için dokuz zorunlu öğrenme ünitesi veya yetkinlik alanı önerildi.

Bunlar:

* İnsan anotomisi ve fizyolojisi;

* Özel ihtiyaçları olan tüketicilere (engelliler dahil) hizmet verme;

* Müşterilerle iletişim;

* İş organizasyonu ve hazırlık;

* Hidroterapi teknikleri ve uygulamaları;

* Hidrokinetik terapi teknikleri ve uygulamaları;

* Vücut derisi soyma ve vücut sarmalama terapi teknikleri ve uygulamaları;

* Masaj terapisi teknikleri ve uygulamaları;

* Sağlığın ve güvenliğin gözetimi;

olarak belirlendi.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.