Tanıtımda Antalya şemsiyesi modeli

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Bazen Alanya, Manavgat, Antalya ayrı ayrı tanıtılıyor. Antalya üst şemsiyesi çok önemli. Bugün Türkiye markasından çok Antalya ismi önde. Bunun için Antalya şemsiyesi adı altında bundan sonra şehri tüm bölge olarak tanıtmayı hedefledik. Önümüzdeki yıllardaki fuarlarda da bu şekilde tanıtıma geçeceğiz" dedi.

31/12/2019 23:40
Tanıtımda Antalya şemsiyesi modeli

Alanya'da konuşan ATSO Başkanı Çetin, böge olarak bu yıl 8 milyon turist ağırlayabileceklerini söyledi. İşsizliğin önemli bir problem olarak sürdüğünü belirten Çetin, ekonomiyle ilgili hükümetin acil olarak yapısal reformları gerçekleştirmesi gerektiğine işaret etti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin ile Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, Türkiye Bisiklet Federasyonu eski Başkanı Emin Müftüoğlu, Finlandiya Fahri Konsolosu Kuddusi Müftüoğlu, Sabah gazetesi köşe yazarı Yavuz Donat, Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Center'ı ziyaret ettiler. Oda başkanları Davut ve Çetin'e yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti. 

AGC Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte yenilen yemeğin ardından konuşan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim,  ATSO ile ALTSO'nun işbirliği ve dayanışmasının çok önemli olduğunu söyledi. Yenialanya'da yer alan habere göre AGC Başkanı Dim, "Bölgede Antalya'nın, Alanya'nın yanı sıra Manavgat, Kumluca'da odalarımız var. Dört meslek odası ayrıca iki borsamız bulunuyor. Dolayısıyla bu kurumlar arası ilişki de önem kazanıyor. Özellikle Antalya'nın Büyükşehir Yasası ile birlikte bütün şehir olmasından sonra iki değil, daha  fazla odanın işbirliği gerekiyor.

ATSO Başkanı Çetin de bu çerçevede temaslarını sürdürüyor. Bugün yaptığı programda da Antalya'nın doğusundaki odaları, ilçeleri ziyaret ediyor. Bu çerçevede kendisini Alanya'da ağırlıyoruz. Kendisi Antalya için çok idealleri olan birisi. AGC'ye gerçekleştirdiği bu ziyaretten dolayı kendisine teşekkür ediyorum. ALTSO da Antalya'nın ikinci büyük odası. Bugün ATSO'nun ALTSO ziyareti vardı. Orada da görüşmeler yapıldı. İki odanın işbirliği ve dayanışması ele alındı. Bölgemizde bir turizm olgusu var. Tarım, ticaret var. Bunlarla ilgili iki odanın işbirliği ve dayanışması çok önemli" dedi.

'EN ÜST SEVİYEDE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ'

ALTSO Başkanı Şahin de, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) de Antalya'nın ve Alanya'nın menfaatlerini en üst seviyede işbirliği yaparak savunuyoruz. Her yeni gün yeni ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Bunları da gerek hükümetimize, ilgili bakanlara gerekse TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetimine iletiyoruz. Bu konuda birlik beraberlik çerçevesinde çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.  

AYRI AYRI TANITIM DÖNEMİ SONA ERİYOR 

ATSO Başkanı Çetin ise, "Her bölgenin ayrı sorunları var ama bizim asgari müşterekte anlaştığımız tarım bütün ilçelerimizin ve merkezin sorunu. Turizm de şu anda Antalya'nın lokomotif sektörü. Bu çalışmaları artık hep birlikte yapmak zorundayız. Doğudaki odalarımızla tamamen turizm endeksli çalışmaları götürüyoruz. Gittiğimiz fuarlarda da ALTSO da, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası ve ATSO olarak hep birlikte çalışma yapıyoruz. Antalya Valisi Münir Karaloğlu öncülüğünde yapmış olduğumuz toplantıda Antalya'nın bölge olarak hep beraber çalışmayla tanıtılması ve bundan sonraki çalışmaları hep beraber yapma anlamında bir karar aldık.

Bu çok önemli bir karardı. Bazen Alanya, Manavgat, Antalya ayrı ayrı tanıtılıyor. Antalya üst şemsiyesi çok önemli. Bugün Türkiye markasından çok Antalya ismi önde. Bunun için Antalya şemsiyesi adı altında bundan sonra şehri tüm bölge olarak tanıtmayı hedefledik. Önümüzdeki yıllardaki fuarlarda da bu şekilde tanıtıma geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

'8 MİLYON TURİST AĞIRLAYABİLİRİZ'

24 Kasım 2015'deki Rusya ile yaşanan uçak krizinin Antalya'nın yaşadığı en büyük kriz olduğunu hatırlatan Çetin, "Türkiye'de kriz, ekonomik sıkıntı olmasa da Antalya için çok ciddi bir krizdi. Hala da bu krizin etkisini yaşıyoruz. Bu sene umuyorum Rusya'daki iyileşmeden, ambargonun kalkmasından dolayı Rusya'daki turist sayısı biraz yükseleecektir. Avrupa'da biraz sıkıntı yaşıyoruz. Siyasi gelişmelerden dolayı artık bunu herkes ifade ediyor. Bu siyasi gelişmeler de umarım bu referandumla sonuçlanmıştır. Bize karşı bir cephe alma vardı. Sanıyorum onlar da bitmiştir.

Bu sene aldığımız rezervasyon miktarlarına baktığımızda Avrupa'da biraz daha sıkıntı yaşayacağımızı öngörüyoruz. Rusya tarafında ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde biraz daha iyi durumdayız. Rusya için benim tahminim 3 milyonlara çıkabiliriz ama 2014 rakamlarını yakalayamayız. Bu sene Rusya'dan 2,5-3 milyon arası misafirimiz olur. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da girişimleriyle Ukrayna ile kimlikle girişi anlaşması sağlanmıştı.

Fakat Ukrayna'nın kimlik giriş süreci biraz zor işliyor. Bu süreç umarım hızlı çözülür. Bu ülkeden de bir miktar turist artacaktır. Geçen sene 575 bin civarında turist gelmişti. Ben ilk tahminimde 1 milyon turist demiştim ama şu anda biraz revize etmek zorundayım. Orada ekonomik bir kriz yaşıyorlar. Bundan dolayı Ukrayna'dan 650-700 bin civarında bir turist girişi olabilir. İsrail'de çalışmalarımız devam ediyor.

Bunların toplamına baktığımızda bizim tahminimiz bu sene 8 milyon civarında turist ağırlarız gibi görünüyor. BDT ülkerinden Antalya, Kemer, Alanya'ya turist gelmesi çok önemli. Buraya bakınca biraz daha ekonomimiz biraz daha iyi olacak diye ümit ediyoruz. Umarım referandum da geçtikten sonra ekonomiye endekslenir. Yapısal reformların çok hızlı yapılması gerekiyor. Yapısal reformlar ayağında da hükümet hızlı hareket ederse, bu yılı bir nebze daha iyi geçiririz diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

'BU KONUDA HİÇBİR ENDİŞEM YOK'

Referandumda hayır oyu çıkan Antalya'ya yatırımların daha az gelip gelmeyeceğiyle ilgili endişeleri olup olmadığı sorulan Çetin, "Bu konuda hiçbir endişem yok. Sonuçta bu herkesin kararı. Halk cevabını verdi. İllerin cezalandırılacağını düşünmüyorum" dedi  

'ÜRETİMİ, İHRACATI ARTTIRMAMIZ LAZIM'

İşsizlikle ilgili soruyu da cevaplayan Çetin, "En son açıklanan işsizlik oranı yüzde 13'e çıktı. İki senedir işsizşlik diyorum. İş alemi olarak işsizlik demememiz lazım. Önce ekonomiyi konuşmamız lazım. İşsizlik bir sosyal sorun olmaya başladı. Genç işsizlik yüzde 25. Genel işsizlik yüzde 13. İstihdam seferberlğiyle ilgili çalışmalara başladık.

Bu seferberlikte 780 bin istihdam sağlandı. Bunun yüzde 8'i Antalya'da. İstanbul'dan sonra en çok istihdam sağlayan il Antalya. Şu anda biz 70 binlerdeyiz. Önümüzdeki ay 80-90 binlere çıkarız. 150 bini yakalarız diye tahmin ediyorum. Seferberliğe verilen desteklerin burada önemi var ama işsizlik her zaman önemli bir problem olmaya devam edecek. Üretimi, ihracatı arttırmamız lazım ki kalıcı istihdamı sağlayalım.

Bu şekilde verilen desteklerle bir yere varamayız. Bu sene istihdam sayımız yükselir. 1,5 milyon kişiye iş bulunur, 12. aya geldiğinde, destekler bittiğinde işsizler ordusuna katılınır. Kalıcı çözümler çok önemli" diye konuştu. 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.