Talimhane, İstanbul'un aynasıdır…

Talimhane Derneği Başkanı Ömer Esmer, lokasyon örgütlenmesi ve bu birlikteliğin sonuçlarını Turizm Aktüel'e anlattı...

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Talimhane, İstanbul'un aynasıdır…
Ali Sancar

Bu dernek 2005 yılında kuruldu. Derneğin aynı zamanda kar amacı güden iktisadi işletmesi de var. Dernek olarak, 10 senedir Talimhane’nin turizm bölgesi olması için uğraşıyoruz. Yerel yönetim bize çok destek vermeye çalışıyor. Trafik sorunu ortadan kaldırıldı.
Burası bizim aynamız. Talimhane’ye baktığımız zaman geçmişinde oteller vardı ama bir birlik yoktu. Belediye Başkanı da eski turizmcilerden,  dolayısıyla burada acentesi olan bir işletmeciydi.
32 tane üyemiz var. Sırada 3 tane otel daha var. Yönetim kurulu zaman zaman otelcileri toplayıp burayla ilgili alınan kararla ilgili otel sahiplerini bilgilendiriyor. Belediyenin de hakkını yememek lazım ne kadar uğraştığını biliyoruz Talimhane için.
Bir zamanlar sınıflara ayrılsın oteller sınıflara belli bir fiyat getirelim tartışması yaşandı. Rekabet korku yaratmaya başlamıştı. Ancak Dursun Özbek ve Müberra Eresin gibi öncü yatırımcılar, otelcileri serbest piyasa rekabetinin avantajları konusunda ikna ettiler.

2010 yılında Talimhane Derneği’nin hedefleri nelerdir?

Esas konumuz bölgenin turizm bölgesi olması konusu sarktı en son bildiğim belediye anıtlar kuruluna bir taslak verdi bir bölü binlik planlarla yapıldı anıtlar kurulunda biraz zorluk çıkacak gibi görünüyor yani 2011'e sarktı.

Turizm bölgesi olması ne getirecek ne kazandıracak Talimhane’ye?
Burada 1986 yılından 1993 yılına kadar turizm bölgesiydi. 1994 de SİT alanı haline getirildi. Ondan sonra da plansız bir yapılaşma görülmeye başlandı. Oysa turizm bölgesi olarak yola devam edilebilse; bu yatırımı da hızlandıracak. İnsanların burada önlerini görmelerini sağlayacak. Bu bölge öyle bir bölge ki metrekaresi 50 bin dolara satılan mülkler var. Yatırım yapan insanlar var.
Mevcut yatırımcıların hala burada bir daire iki daire gibi bölgenin içinden alışları var ama dışarıdan gelmek isteyen yatırımcılar bu belirsizlikten dolayı gelmek istemiyor. Yeni yatırımcılar da gelirse, buradaki 9-10 bin yatak belki 25-30 yatağa çıkar. Mevcut binaların içlerinin bir kısmı boş tamamı satışı bekliyor.  Talimhane’den ekmek yiyen insan sayısı da 22 binden 50 bin kişiye çıkacaktır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.