Talimhane İstanbul’un nabzının attığı yerdir…

Talimhane gerçeğini oteller bölgesi olma hikayesine tanıklık eden, aileden gelen ve çoğalarak devam eden deneyimleriyle öncülük eden turizm dünyasında önemli görevleri de üstlenen Eresin Hotels Satış ve Pazarlama Direktörü Müberra Eresin ile konuştuk.

Turizm Aktüel Turizm Aktüel 31/12/2019 23:40
Talimhane İstanbul’un nabzının attığı yerdir…

İstanbul turizmi ile Talimhane oluşumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
İstanbul ve Talimhane aynı çizgide devam ediyor. Bu sözün iddialı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü Talimhane İstanbul’un görünen yüzü aslında. Buradaki turizmin kalbi diyebiliriz, tüm nabzı tutan yer.  2010 yılına baktığımızda beklentilerimizin çok üstünde geçti. Talimhane için söylersek; ortalama % 12 ile % 15 civarında bir artış olmuştur.
2009’dan bu yıla ama ben doluluklar üzerine konuşursam; rakamlarla ilgili sıkıntımız var. Çünkü döviz de problemimiz var. Dolar kuru artmadığı için insanlar kazançlarının düştüğünü söyleyeceklerdir. Bizim maliyetlerimiz her gün artarken döviz kurundan dolayı gelirlerimiz aynı yerde kalıyor veya aşağıya doğru gidiyor. Dengesizlik var ama genel olarak 2010 yılı beklenenin üzerinde geçti. İstanbul dünyada talep edilen ilk 6 sıraya yani turizm için önemli şehirler içine girdi. 2010 yılının birkaç ayında bizim hedefimiz vazgeçilmez ilk 5 içinde olabilmek. İstanbul olarak umuyorum zaman içinde bir şekilde ilk 5 de olacak. İstanbul yani ilk 5 dediğimiz Londra, Paris, Barcelona, Roma arkasından da İstanbul gelirse, bizim için en büyük mutluluk o olacak. 


Müberra Eresin, "Talimhane hikayesi birkaç yılda olmadı bilenler biliyorlar yaklaşık bir 12 - 15 yıllık hikayesi var..."

2011’i 2010’dan daha iyi bekliyorum ama Türkiye’de beklentilerle gerçekleşenler aynı olmayabiliyor. Bu nedenle turizm sektörü olarak temkinliyiz. Sektör krizin her an gelebileceğini bilerek ona hazır bir şekilde ayakta kalmak zorunda. 2011’de de İstanbul için yine minimum yüzde 3-5 civarında artış olur. Yeni otellerle birlikte aşağı yukarı 25 bin tane yatak geliyor. Ama bu yeni açılan otellerde hepsi dolacak diye bir şey düşünülmesin.
TUROB olarak yaptığımız bir araştırmada çok fütursuzca ve hesapsızca oteller yapılmaya başlandığını açıkladık. Talimhanenin minimum artışı % 5 olur. Talimhane’de ki bu artış genel olarak turizmdeki artış hizmet kalitesindeki artışla paraleldir.
Talimhane hikayesi birkaç yılda olmadı bilenler biliyorlar yaklaşık bir 12 - 15 yıllık hikayesi var. Talimhane’nin yani çok eski yıllarından beri bölgedeki bilinçli otellerle başladığımız bir çalışma var.  Beyoğlu belediyesiyle her dönem çok yakın ilişkilerde olduk ve bu talimhane hayali Kadir Topbaş’ın Beyoğlu Belediye Başkanlığı döneminde hayata geçti. Projeyi destekleyen inanan ilk belediye başkanı kendisi oldu. Hem özel sektör hem de belediyeyle birlikte uzun mesailer harcayarak yeniden bölge yaratıldı. Biz, Talimhane Derneği’nde aşağı yukarı 30 otel birlikteyiz.  Yönetim Kurulu’nda da ben ve 4 otel sahibi arkadaşım daha var. 24 saat güvenliği sağlanıyor.
Sokakta gördüğünüz çiçeklendirmeler, ağaçlandırmalar gibi bütün yapılan yenilikler dernek tarafından yapılıyor. Belediyenin desteğiyle bir çok şeyler yapıldı,  sokaklarımız değişti ışıklandırmalar tamamlandı. Yani özel sektörün yapamayacağı büyük yatırımları Beyoğlu ve Büyükşehir Belediyesi  başladılar ve bitirdiler onu devam ettirmek şuan biz de olarak elimizden geleni yapıyoruz.

Siz konaklama sektöründe deneyimli bir aile şirketi olarak geldiniz Talimhane’ye ve öncülük, değiştirme, yönlendirme misyonu üstlendiniz. Eresin kendini Talimhane’ye nasıl konumlandırdı?
Aslına bakarsanız tabi yıllar öncesine dayanıyor. 1986'larda ilk en ufak haliyle eresin taksim de 36 odaydı şuanda 137 oda orası parça parça büyüyerek o yıllar biz buraya geldiğimizde hatırlıyorum yani öğrenciydim çokta ufaktım tam böyle ailede bir sevinç var otel için yer aldık gecenin bir köründe bakmaya gelmiştik. Görüntü beni çok ürkütmüştü. Burada otel yapılacak diye nasıl bütün aile seviniyor anlayamamıştım. Biz burası eresin taksim olarak ilk otellerinde bir tanesiyiz. Zaman içinde bölge çok gelişti. Çok mütevazılığa gerek yok, bizler de çok çaba sarf ettik. Yeni bir nesil var baktığımız zaman burada yönetimde artık. Yeni neslin işe bakış açısıyla daha büyük ve uzun adımlarla ilerliyor Talimhane.

Otelinizi nasıl tanımlıyorsunuz? Burada kaliteyle ilgili gizli bir rekabette var. Sizin burada diğerlerinden farklılığınız nasıl ortaya  çıkıyorsunuz?
1986 dan beri biz Talimhane’deyiz. Otelimizi gezdiğinizde görüyorsunuz ki son teknolojiler ilk burada kullanılıyor. Teknolojiyi daha yakında takip etme fırsatı bulduk ve çabuk ayak uydurmaya başladık. Burada çalışan ekibimiz çok eski ben resepsiyonist olduğum yıllarda benim belboyum olan Odalar Müdürümdür. Oturmuş bir misafir portföyü var ve yıllar içinde yeni sürekli misafirler eklendi. 1987 yılından beri bu otele gelip bir belboyun büyüyüp de müdür olmasını izleyen misafirlerimiz var.

Siz kendi otelinizi tanımladığınızda en önce aklınıza gelen şey hangisi olurdu?
Otelimizde öne çıkan renklere baktığında, birincisi servis kalitesidir. İkincisi teknolojiyi çok yakından takip eden bir oteliz. Üçüncüsü de önceliğimiz her zaman misafirdir.
Bölgede 30 civarında otel var. Herkes sizin baktığınız çerçeveden bakmıyor. Bizimle aynı görüşü paylaşan 3-5 otelci arkadaşla beraber biz bu etkinliklere devam ediyoruz.Rio karnaval gecesi yaptık, bir Yunan müzik gecesi yaptık sokak partisi yaptık, yeni yıla merhaba partisi yaptık. Bu etkinlikler çok büyük paralara çıkıyor. Sultanahmet de bizim orada da bir çalışma grubumuz var. Hıdrellez Şenliklerini yaptık yıllardır o hale geldi ki şenlik, sokaklarımıza sığmadığı için yerini değiştirdik. Sultanahmet’e de birçok İstanbulluyu çekebildik. Talimhane zaten İstanbul un göbeğinde buraya Nişantaşı’na Beyoğlu’na gelen bir kalabalık var neden onlar Talimhane’ye gelmesinler dedik.

İstanbul’da başka Talimhane yok Taksim yok...
Talimhane’nin konumu hiçbir şekilde değişmez ve de gün geçtikçe daha kıymetli hale geliyor. Eresin Grubunun birkaç bölgede yeri var ve ben hepsini rakamlarını çok yakinen takip ediyorum. Talimhane başka bir hikaye, bunu anlatmak Mümkün değil söylediğim şey çok net şimdilerde talep var ama arzı talebi izlemeden yapmaya başladık. Turizm bir sevda işi gerçekten bir sevda işi. 2011 de isteğimiz doğrultusunda büyük kongrelerde doluluklar yaşayacağımızı düşünüyorum fakat bunarlın içinde en çok tercih edileni iddialı söylüyorum talimhane olacaktır çünkü Beyoğlu Nişantaşı yürüme mesafesinde tarihi adaya 10-15 dakika bu düzenle gece ve gündüz güvenli hayatıyla doğal olarak turistleri çeken bir bölgeyiz biz.
(shf)  


 
 

Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.