Seyahatte kişisel asistan devrimi

Gelecekte seyahat sektöründe birçok değişikliğin gerçekleşeceğini belirten Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök, en büyük devrimin kişisel asistanlarda yaşanacağını söyledi.

31/12/2019 23:40
Seyahatte kişisel asistan devrimi

Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök, ziyaretçi sayısındaki artıştan gelen sinyalin Türkiye pazarını kendileri için önemli bir liman haline getirdiğini belirtiyor. Derya Coşkun'un röportajında Murat Özkök, Skyscanner’ın Türkiye yapılanmasını, akıllı seyahat yatırımlarını ve gelişen seyahat trendlerini anlattı.

Skyscanner’dan kısaca bahseder misiniz, faaliyetlerinizi nasıl yürütüyorsunuz?

Aslında tanımlamak gerekirse, Skyscanner bir seyahat arama motoru. Hem uçak biletlerini hem araba kiralama seçeneklerini hem de otel fiyatlarını karşılaştıran bir siteyiz. Herhangi bir satış işlemi yapmıyoruz, sadece var olan fiyatları karşılaştırarak kullanıcının hem maddi olarak hem de zaman anlamında tasarruf etmesini sağlıyoruz. Kullanıcılar geçmişte bir uçak bileti satın almak için ortalama 22 değişik siteye giriyordu ve en uygun fiyatı bulup seçmeye çalışıyordu. Şimdi ise site site dolaşmaktansa, Skyscanner var olan platformda bütün uçak bileti alternatiflerini gösteren bir site olarak kullanıcılara kolaylık sunuyor.

Peki, Türkiye pazarına girmeye nasıl karar verdiniz?

2003 yılından bu yana sektördeyiz, Türkiye’de de 4 yıldır aktif durumdayız. Türkiye oldukça ilginç bir pazar. Ekonomik olarak Avrupa’da en fazla büyüyen pazarlardan biri. Türk insanı nüfusu çok genç, dolayısıyla dijital dünya ile daha çok ilgilenen bir ülke. Biz de bu analizler ve ziyaretçi sayısındaki artış nedeniyle Skyscanner olarak Türkiye’de yer almak istedik. Şu anda Türkiye Avrupa’da altıncı, dünyada ise sekizinci büyük pazarımız.

Özellikle satış gerçekleştirmeyen bir online site olarak yatırımınızın karşılığını nasıl alıyorsunuz?

Bizim seyahat acentaları, hava yolları, araba kiralama siteleri ve oteller ile anlaşmalarımız söz konusu. Satış başına ücretlendirme yaptığımız gibi, tıklama üzerinden de ücretlendirme yapıyoruz. Gelirimizin bir kısmını bunlar oluştururken, diğer kısmı da reklamlardan geliyor. Sadece seyahat alanında çalışan şirketlerin reklamlarını kabul ettiğimizi özellikle belirtiyorum. Bütün bunların yanında Turizm Bakanlıkları’na destek verirken, turizm kalkınma ajansları da bizimle çalışıyor. Ayrıca, n11’in seyahat bölümü, istanbul.com gibi sitelere destek verdiğimiz gibi, İspanya Turizm şirketine de destek veriyoruz.

Skyscanner Türkiye pazarına girdiğinden bu yana nasıl bir büyüme gerçekleştirdi? Pazar şartları büyümenizi ne yönde etkiledi?

Türkiye pazarında sürekli büyüyen bir şirketiz. Geçen yıl yüzde 40 civarında büyüdük. Bu sene yine aynı trend takip ediyor. Şu anda 1 milyon 700 civarında ziyaretçimiz var. Öte yandan, Türkiye’de mobil uygulamaların kullanımı artıyor. Son 10 yılda ciddi bir devrim yaşandı. Artık uçak biletlerinin yüzde 80’i internet üzerinden alınıyor. Ayrıca, şu anda Skyscanner’da kullanıcılar yüzde 35-40 oranında mobil uygulamayı kullanıyor. Mobil uygulamalardaki artış yüzde 50’leri geçti. Bu açıdan bakıldığında, biz de kendimizi öncelikle mobil olarak konumlandırmak istiyoruz. Gelecekteki yatırımlarımız da bu yönde.

Google Now da kısa bir süre önce tıpkı Skyscanner gibi uygun bilet bulma imkânı sunmaya başladı. Sizce, Skyscanner’ı Google Now’dan ayıran en önemli fark nedir?

Google elbette ki bir dev... Türkiye pazarına ilk giren şirket de biziz. Google gibi bir şirketin karşılaştırma konseptinin içerisinde yer alması bizim için sağlıklı. Ne kadar çok insan bu konsepti bilirse, o kadar kişi daha bilinçli hareket edecektir. Dolayısıyla, Skyscanner gibi kullanıcıların problemlerine çözüm getiren firmalar daha sağlıklı biçimde piyasadaki yerini alacaktır diye düşünüyorum.

Sizce, teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde gelecekte seyahat sektörü teknolojinin etkisinde kalacak mı?

Kısa bir süre önce “Seyahatin Geleceği” adı altında bir rapor yayınladık. Alanında uzman kişilerle çalıştık ve 2024 yılını baz aldık. Bu yılı tercih etmemizin en önemli nedeni ise yakın zamanın daah gerçekçi olması ve öngörülmesi...

Gelecekte öncelikle pasaportların kalkacağını tahmin ediyoruz. Bunun yanında, retina tabakamızdan tanınabileceğiz, yani gözümüzle seyahat edeceğiz. Avrupa’da bu zaten kısmen başladı. Bir nevi parmak izi aslında. İkinci olarak da havalimanlarının yaşam alanlarına dönüşeceği tahmin ediliyor. Bu mekanlar, yeşil alanları olan, golf ve tenis oynanan yerler olacaklar. En büyük devrimin ise kişisel asistanlarda gerçekleşeceği ni tahmin ediyoruz. Kişisel asistanlar nelerden hoşlandığımızı bilecek, rezervasyon yaptığımızda mevsimine göre alerjimiz olup olmadığı konusunda uyararak, bizi doğru ülkelere yönlendirecek. Yani, seyahat planlama sizin özel yaşantınıza göre şekillenecek. Uçaklar ise tamamen küçük odalardan oluşan ulaşım araçlarına dönecek. Hosteslerin hologram yöntemiyle hizmet vereceği de araştırmalarımızın sonuçları arasında.

Yakın dönemde teknolojinin de gelişimine bağlı olarak Skyscanner kapsamında yeni projeleriniz söz konusu olacak mı?

Tamamlanmak üzere olan projelerimiz var. Bunun dışında Periscope projesini de ilk kez biz yaptık. İnsanların lokal deneyimlerini anında görme şansımız oldu. Bu noktada Twitter ile ortak çalışma da çok önemli. Biz başarısızlıktan korkan bir şirket değiliz, sürekli deniyoruz.

“Seyahat sektöründe giyilebilir cihazlar ön plana çıkacak”

Günümüzde tabletlerin, telefonların hakim olduğu seyahat ve turizm sektöründe yakın gelecekte sizce hangi cihazlar ön planda olacak?

Yakın gelecekte seyahat sektöründe giyilebilir cihazlar ön plana çıkacak. Rezervasyonlarımızı bile akıllı saatler üzerinden yapabileceğiz. Şu an akıllı saatlerle ilgili bir aplikasyonumuz yok ancak onunla ilgili projelerimiz mevcut, gelişen teknolojiye de mutlaka adapte edilecektir. Çünkü seyahat değişiyor, üstelik baş döndürücü bir biçimde. Ekonomik sonuçları da baş döndürücü. Seyahat artık deneyimlemeye yönelik. İnsanlar sadece fotoğraf çekmek ya da çektirmek istemiyor, gittikleri yerde oraya özel deneyimlemeleri oluyor. Bundan dolayı deneyim odaklı seyahat gittikçe artacak diye düşünüyorum.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.