Serhat Şehri Kars

Değerli Turizm Aktüel Okurları; yeni yazımda sizlere, 16-17 Şubat 2018 tarihlerinde yaptığım Kars gezisinde edindiğim izlenimleri aktaracağım.

Alpaslan Arik Alpaslan Arik 15/03/2018 22:55
Serhat Şehri Kars

Kars gezimiz, Finlandiya (Laponya-Lapland) gezisi sonrasına denk gelince, bu kez de kendi yurdumuzda kış – kar güzelliklerini yaşamak ümidi ile program yaptık. Kars Kalesi, Çıldır Gölü, Ani Harabeleri, Sarıkamış programını özel nedenlerle tamamlayamadan dönmek zorunda kaldık.

Bir dahaki Kars gezimizi daha geniş kapsamda yazmak üzere, şimdilik ilk günkü gezimizde yaşadıklarımızı aktarmak istiyorum.

Kars Merkez'de kar olmaması biraz hayal kırıklığı yaratmış olsa da, Kars Çayı, Kars Kalesi'nden Kars merkezi, açık arazi alanının karlı manzarasını seyretmek çok keyifliydi.

Kars'ın tarihi alanları görülmeye değer

Kars; heybetli kalesi, taş evleri ve samimi ozanları ile her zaman insanları cezbeden bir kent oldu. Kars'ın tarihi alanlarını; kale ve kale eteklerinde yapılmış Kümbet Camii (Oniki Havariler Kilisesi olarak inşa edilmiş), Kars Fethiye Camii (Ruslar tarafından Kilise olarak inşa edilmiş), Katerina Sarayı (Butik Otel) olarak sayabiliriz.

Kars Kalesi, tüm şehre hâkim bir tepede yapılmış. Muhteşem manzarası ile görülmeye değer tarihi ve turistik bir alan olan kalenin bir kısmında restorasyon çalışmaları hala devam ediyor.

Pek çok kültüre ve sahipliği yapmış bir kent

Serhat şehri olan kent, geçmişten günümüze kadar pekçok kültüre ve devlete yurt olmuş. Tüm bu kültürlerin izleri de eski kilise, harabe, kale ve taş yapılarla kendini gösteriyor. Kars merkezdeki eskiden kalma taş ev ve konaklar, muhteşem baltık mimarisini sergiliyor.

Kars merkezi ve tarihi alanları, şehir içi taş yapıları, yiyecek içecek yerlerini ve yöresel alış-veriş alanlarını görmek için en iyi ulaşım, yürümek.

Kars'ın meşhur lezzetleri

Kars'ta kaz eti yemek mümkün olmadı. Ancak; kaz etinin, kaşar ve diğer peynirlerin yanında, Kars’ın çok iyi ve özgün yemekleri olduğunu biliyorum. Bunların bir kısmını sıralayacak olursak: Hangel, Kete, Erişte Pilavı, Haşil, Feselli, Katmer, Bişi, Piti, Nezik, ayrıca et yemeği olarak da; Tandır, Tas Kebabı, tatlı olarak Hasuda ve Umaç helvası olarak saymak ve  tatlı su balık çeşitlerinden yemek de mümkün.

Kars'ta Namık Kemal Toplum Merkez’inde oluşturulan Aşıklar Kahvesi ayrı bir tat ve neşe kaynağı oldu. Asırlardan bu yana devam ettiği ifade edilen aşıklar atışmasını izlemeden, Kars’ı gördüm demek olmazdı. Yarım saatlik Aşıklar Atışması ve Leb Deymez (Dudak arası iğne ile atışmak) gösterisi, günün tüm yorgunluğu aldığı gibi, gezi sonunda unutulmaz anı olarak hatıralarımızda yer etti.

Kars'ı cazip kılan yerler

Kars kış turizmini daha çok cazip hale getiren; Çıldır Gölü, buz tutan gölde balık avlamak ve taze balık yeme, yine buz tutmuş göl üzerinde Atlı Kar Kızakları ile tur, Sarıkamış, Ani Harabeleri, Kars Kalesi ve Kars’ı süsleyen eski taş konak, kilise ve evleridir. Kars Çayı ve kar manzarası ise, Kars da ayrı bir görsel şölendir.

Kars'ta kış turizmi her geçen gün biraz daha gelişiyor. Özellikle taş ev ve konaklardan dönüştürülen butik oteller çok iyi. Yeni yapılan turistik oteller tur şirketlerinin yoğun talebine ancak cevap verdiği için, önceden yer ayırtarak gidilmesini tavsiye ederim.

Son dönemlerde talep patlaması yaşayan Doğu Ekspresi ise, meraklılarını Kars'a taşımaya devam ediyor.

               

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.