Sektör mutlu sezon finali bekliyor

Turizm sezonu bu yıl bir ay uzadı. Eylül ortasında açılan okullar nedeniyle aileler her yıl ağustos sonunda tatil defterini kapatırdı. Bu yıl yaz tatili ekime kadar uzadı. Turizmciler ilk kez sezonu mutlu sonla bitirmeye hazırlanıyor.

31/12/2019 23:40
Sektör mutlu sezon finali bekliyor

Okulların açılış tarihinin Kurban Bayramı sonrasına alınmasıyla turizm sektörü yıllardan beri ilk kez sezonu mutlu sonla kapatacak. Fehim Genç imzalı habere göre, önceki yıllarda okul tarihi yaklaştığı için sezon ağustos sonunda kapanıyordu, okulların açılış tarihinin bayram sonrasına alınmasıyla yaz tatili sezonu bir ay uzamış oldu.

Sezonunun uzaması sayesinde tatilciler seçim, Ramazan ayı, üniversite sınavları gibi nedenlerle yapamadıkları tatili yapma imkanı bulurken, yıllardan beri ilk kez eylül ayının güzelliğini de tatil beldelerinde yaşama şansı elde edecekler. Turizmciler de turist sayısındaki azalmadan meydana gelen kayıplarını telafi edebilecek.

Sahiller yine gözde

Sahil bölgelerinde her yıl eylül ayında sadece yabancı turiste hizmet veren turistik tesisler bu yıl yerli turistleri de ağırlayacak. Eylül ayında yerli turistin gözdesi yine Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi Güney Ege ile Antalya ve Kıbrıs sahilleri olacak.  Ayrıca Asos, Ayvalık, Kapadokya da ilgi gören yerler arasında. Bu yörelerdeki turist yoğunluğu bayramın son gününe kadar devam edecek. Yurtdışı turlarda ise bayram süresince Roma, Paris, Barselona, Venedik, Prag turları ilk sırada yer alıyor.

Sarp Özkar Prontotour Satış ve Pazarlama Müdürü

‘Rezervasyonlar yüzde 30 arttı’

“Ramazan Bayramı’nın yaza denk gelmesi, Kurban Bayramı’na olan ilgi ve talebi artırıyor son yıllarda. Bununla birlikte okulların geç açılacak olması da rezervasyonlara gelen talebi, çağrı sayıları bazında da yüzde 30 artırdı, kısa zaman içinde bu talep artışının satışlara da yansımasını bekliyoruz.

Yurtdışında paket turlarla 300 bin kişi civarında bir seyahat olacağını, yurtiçinde ise bu rakamın 700 bin kişi seviyelerinde olacağını düşünüyorum. Yurtiçinde, Kıbrıs ve kültür turları en çok talep gören destinasyon. Yurtdışında ise Roma, Barcelona, Prag, Viyana, Balkan ülkeleri ve Benelüks tur paketleri de en çok ilgi gören seçenekler arasında. Bunların yanısıra haftalık kombine birçok şehri içeren Avrupa tur paketleri de ciddi talep görüyor.”

Şanslı tatilciler

Coral Travel Genel Müdür Vekili Mehmet Kamçı, bayramda organize turlarla 130 bin kişinin seyahat etmesinin beklendiğini belirterek, şunları söyledi: “En az 15 bin kişi de yurtiçinde kültür turlarını tercih edecektir. Talebin özellikle 3, 4, 5 günlük kısa turlar üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Yurtdışında Yunanistan başta olmak üzere, Orta Avrupa, İtalya, İspanya ve Benelux turları tercih ediliyor. Kıbrıs her zamanki gibi yine gözde.”

Güneş, kum, deniz

Etstur Yurtdışı Turlar Müdürü İlker Lanacı, Kurban Bayramı’nda bu yıl 20 bin kişinin turlarla yurtdışı tatiline çıkacağını belirterek, en çok talep gören yerlerin ise sırasıyla İtalya, Orta Avrupa ve uzak ülkeler olduğunu söyledi. Etstur Yurtiçi Operasyon Müdürü Bora Genç de yurtiçinde Kurban Bayramı’nda 50 bin kişinin tatil yapacağını ifade ederek, en çok deniz, kum, güneş olan yerlerin tercih edildiğini, bu yerler arasında da Antalya ve Bodrum’daki sanatçılı tesislerin öne çıktığını kaydetti.

Figen Erkan Jolly Tur Genel Müdürü

‘Eylül ayında tatil yüzde 20 daha ucuz’

“Eylül ayı okulların geç açılmasıyla daha yüksek talep alacak bir ay. Bayramdan daha çok ayın geneline talep artacaktır. Bu yıl iç turizm, turizm sektörünün can simidi oldu. Yabancı turistte düşüşle sezon zaten oteller tarafında sıkıntılıydı. Son dönemde Türkiye’de yaşanan olaylar nedeniyle, ‘Türkiye’ye gitmeyin’ uyarıları zaten sıkıntılı olan dış pazarı daha da olumsuz etkilemekte ve oteller için boşlukların artacağı bir döneme girildi. Bu nedenle eylül ayında tatilin uzatılması bir nebzede olsa sektöre nefes aldıracaktır.

Eylül hava itibariyle Türkiye de en güzel ay. Akdeniz, Ege ve Kıbrıs sahilleri en fazla talebi görecektir. Çünkü hava ve denizin harika olduğu bir dönem eylül. Kurban Bayramı ve eylül ayı tatilin uzatılması henüz tatile çıkamamış olanlar için cazip bir dönem. Çünkü hem hava güzel, hem de fiyatlar yüksek sezona göre yüzde 15, yüzde 20 civarı daha düşük. Bu nedenle daha çok tercih edilecektir.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.