Sağlık Turizminde Sosyal Medya Nasıl Kullanılmalı?

Sağlık turizmi Türkiye’de önemi gün geçtikçe artan bir turizm çeşidi. Özellikle Sağlık Bakanlığı’nın sağlık turizminin geliştirilmesine yönelik çeşitli çalışmaları bulunuyor.

Doç. Dr. Burcu Öksüz Doç. Dr. Burcu Öksüz 31/12/2019 23:40
Sağlık Turizminde Sosyal Medya Nasıl Kullanılmalı?

Yrd. Doç. Dr. Burcu Öksüz

Sağlık turizmi kapsamında tanıtım yapmak, Sağlık Bakanlığı’nın stratejik eylem planında yer alan hedefe yönelik stratejilerinden birini oluşturuyor. Bu açıdan sağlık turizminde geleneksel ve dijital iletişim kanallarının kullanımı son derece önemli.

Sosyal medya, uluslararası alanda sağlık turistlerine ulaşmak için gerek ülkelere, gerekse sağlık kuruluşlarına yeni fırsatlar sunuyor.  Sosyal medyanın kullanıcılarla yüksek düzeyde etkileşime olanak veren yapısı, bilgi ve güven arayışında olan sağlık turistlerinin ihtiyaçlarına cevap vermek açısından önemli bir işlevi yerine getirmekte. Sağlık hizmeti satın alan turistlerin zihinlerinde geçmişteki hastaların tedavileri, sağlık personelinin nitelikleri ve teknolojik donanım gibi konularda çok fazla soru işareti var.

Bu soruların yanıtlanmasında sosyal medya, geleneksel iletişim kanallarına göre çok daha etkili. Şöyle ki potansiyel sağlık turistleri istediklerini sorma ve cevap alma, içerik geliştirme, paylaşılan içerikleri beğenme ve yorumlama, başkalarının yorumlarını görebilme, tartışmalı konulara katılabilme,  başkalarının paylaştıkları içerikleri tekrar paylaşabilme ve diğerlerini etkileyebilme gibi sosyal medyanın sunduğu pek çok avantajdan yararlanabilmekte. 

Sağlık turizminin geliştirilmesi kapsamında bilgilerin hızlı ve aracısız iletilmesi ve etkileşim sağlanması ancak sosyal medya kanalları ile mümkün olabilir.  Sağlık turistlerinin farklı ülkelerde ikamet ettiği düşünüldüğünde, bu kanalların gerek hız, gerekse maliyet açısından taşıdığı önem daha iyi anlaşılmakta.

Peki sağlık turizminde sosyal medya nasıl kullanılmalı? Sosyal medya kanalları potansiyel sağlık turistlerinin bilgilendirilmesi açısından son derece önemli. Bilgi ihtiyacını karşılaması, bir iletişim kanalından beklenen öncelikli işlevlerden biri. Ancak geleneksel araçlar ve web siteleri sağlık turizminde bilgi akışını sağlıyor. Tüm iletişim kanallarında tutarlılığın ve bütünlüğün sağlanması gerekliliğini zaten kabul ediyoruz. Bu açıdan sosyal medyadan yayılan bilgi önemli. Ancak sağlık turizminin geliştirilmesinde üzerinde durulması gereken konu, sosyal medyanın sağlık turistleriyle etkileşim sağlama düzeyidir. Bu noktada, sadece içeriklerin beğenilerinin yüksek olması yetersizdir.

Sağlık turistleriyle birlikte içerik üretebilmek, etkileşimi yüksek tutmak ve diyalog sağlayabilmek, sosyal medya kullanımında asıl amaç olmalıdır. Sağlık turizminin gereği olan güvenin inşası da böyle mümkün olabilir. Kişilerin kendi ülkesi dışında sağlık hizmeti almasının birtakım çekicilikleri olsa da, bu kararı vermek detaylı bilgiyi ve diyaloğu gerekli kılar. Bazı sağlık kuruluşları farklı ülkelerde ücretsiz danışma etkinlikleri düzenlese de, her ülkeye ulaşmak ne zaman ne de maliyet açısından olanaklı değil.

Bu yüzden sağlık turizminin temellerinden biri olan diyaloğun ve güvenin oluşturulmasının belki de tek yolu, sosyal medyanın etkili kullanımıdır. Dolayısıyla Türkiye’de gerek genel kapsamda, gerekse sağlık kuruluşları bazında sosyal medyanın iletişim stratejisi ve uygulamalarında güçlü bir yere sahip olması, sağlık turizmi açısından olmazsa olmaz bir gerekliliktir. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.