Sadece misafir mi yok!

Her bölgede meslektaşlarımız turist/misafir olmayışından, dolulukların düşüklüğünden ve fiyatların çok ucuz olduğundan yakınıyor. Aslında bulunmayan yalnızca turist değil. Eksikliği hissedilenlerden biri de, personeller.

Murat Toktaş Murat Toktaş 16/12/2017 22:30
Sadece misafir mi yok!

Yönetici arkadaşlarımız bazı sosyal ağlarda çok sık kat görevlisi, meydancı, garson, satış temsilcisi, bulaşıkçı arıyorlar ve ne yazık ki bulamıyorlar. Durum bazen öyle vahimleşiyor ki, misafire hizmet vermekte zorluklar, aksaklıklar yaşanıyor.  

Öte yandan, birçok genel müdür arkadaşımız ise, ne yazık ki boşta. Piyasa şartlarından dolayı (iş olmayışı, bilinçsiz yatırımcı, ergen turizmci sendromu) birçok gerçek turizm profesyoneli, sektör değiştirmek zorunda kalıyor.

Hizmet üretmekte zorlanacağız

Yaşanan bu sorun sadece büyükşehirlere özgü değil, Anadolu’nun tamamı için de geçerli. İleride eski günlerimize döneceğiz ve o zaman bu sıkıntılar daha ciddi boyutlara ulaşacak, hizmet aksayacak ve personel maliyetlerimiz de artacak.

Piyasadaki personel dengesine baktığımızda, daha çok ara elaman ihtiyacımız olduğu görülüyor. Bu konuda hem Kültür ve Turizm Bakanlığı, hem Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK, hem de STK’lar bir çalışma yapmak zorunda. Yoksa ileride hizmet üretemeyeceğiz. Zaten eğitim ve mantaliteden kaynaklanan sorunlardan dolayı, ne yazık ki gençlerimiz hiçbir işte sadakat göstermiyor ve hiç bir işe 'Bu benim mesleğim gözü' ile bakmıyor.

Yapmamız gerekenler ise

Turizm meslek liselerini ise, mutlaka çoğaltmak zorundayız. Özellikle 2 yıllık ön lisans programları daha fazla açılmalı. Sadece bunların çoğaltılmalı yeterli değil tabii. Müfredatın da içi doldurulmalı ve günümüzün şartlarına uygun bir eğitim programı uygulanmalı.

Turizm bizim dünyaya açılan yüzümüz ve ülke imajımızı en çok etkileyen unsurlardan biri. İşsizliğe olan etkisi ve cari açığa sağladığı katkı ile önemli bir sektör olduğu da unutulmamalı. Bu konuda daha fazla kalifiye ve yetiştirilmiş personelle çalışmak zorundayız, bu da eğitimden geçiyor.

Bunların yanında, meslek yasamızın çıkması ve sektörümüzde çalışanların güvence altına alınması da, turizmi iş ve meslek edinenlerin ayısını artıracağı gibi, sektörde kalma süreleriniz de uzatacaktır.

Peki STK’lar neler yapıyor?

Etkili STK’ların hem ülke, hem de ilgili sektör için ne kadar yön verici ve tetikleyici unsur olduğunu biliyoruz. TÜROFED’in meslek yasası ve diğer düzenlemeler ile ilgili verdiği mücadeleyi biliyoruz. Bu yıl kurulmasına rağmen TUROYD’un (Turistik Otel Yöneticileri Derneği) otel yöneticileri ve ara personel konusunda başlattığı ve planladığını bildiğim çalışmaları, orta vadede meyvelerini verecektir.

Daha geçen ay Azerbaycan’da hükümet yetkilileri ile yapılan ön görüşmeler çerçevesinde bu bölgeye yönetici transferi konusunda varılan fikir birliği, ülkemizdeki birçok yönetici arkadaşımıza umut ışığı oldu. KATİD’in (Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği) Karadeniz'de başlattığı eğitim çalışmaları yoğun ilgi ile devam ediyor.

Bu çalışmaların, STK ayağı sağlam ilerleyeceğe benziyor. Darısı bakanlık, milli eğitim ve YÖK ayağının başına.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.