Rusya iç turizme yöneldi, Antalya tedirgin

Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, Rusya hükümetinin Soçi’de olimpiyatların ardından boşalan 5 yıldızlı oteller ile Kırım’a özel vergi indirimiyle iç turizmi canlandırmayı hedeflediğini, bu durumun Antalya açısından bir risk olduğunu kaydetti.

31/12/2019 23:40
Rusya iç turizme  yöneldi, Antalya tedirgin

Antalya, 2014’ün ilk 3 ayında yaşadığı yüzde 20 oranındaki düşüşü Nevruz döneminde gelen 50 bin İranlı turistle sübvanse etti. İlk 5 ayda Rusya’da yaşanan olumsuzluklara rağmen Rus misafirlerde yüzde 17’nin üzerinde artış görülürken, İran, İsrail, Hollanda, Danimarka, İsveç gibi alternatif pazarlardan gelen turist sayısında da artış yaşandı.

RUSLARA KIRIM VE SOÇİ İNDİRİMİ

Cornelia Diamond Golf Resort Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya, Antalya için ilk 8 aylık rakamların tatmin edici olmamakla birlikte olumlu olduğunu söyledi. Rusların hükümet politikası nedeniyle Kırım’a yönlenmesinin söz konusu olduğunu kaydeden Zafer Alkaya, olimpiyatlardan sonra boşa çıkan 5 yıldızlı lüks tesislerin Rus turistlerle doldurulmasının hedeflendiğini söyledi. Rus turistin dışarıya ilgisini azaltmak için doğrudan hükümet politikası olarak ücretsiz uçak bileti gibi destekler verildiğini belirten Alkaya, şöyle konuştu:

"Kırım ve Soçi’ye özel turlar, vergi indirimleri gibi destekler veriliyor. Bu da Rusya pazarında Antalya açısından önlem alınması gereken bir risk olarak öne çıkıyor. İspanya ve Yunanistan’ın Rus pazarına yönelik atakları sürüyor. İspanya ve Yunanistan, Rus turisti keşfettiğinden beri bu pazara çok ağırlık veriyor. Vize sorununu minimuma indirdiler. Rusların neyi sevdiğini iyi çözdüler ve Ruslara yönelik alışveriş turları yapıyorlar. Marka ülke olmanın avantajıyla ciddi tanıtım yapıyorlar. Yine, Rusların bir Tayland takıntısı var. Yüksek harcama yapan Ruslar, İspanya, Yunanistan, Tayvan gibi ülkelere kaymaya başladı. Rusya’da doların rubleye göre değer kaybetmesi, Rus turisti önemli oranda etkiledi."

RUSLARDAN BEKLENTİ EKONOMİK TUR DEĞİL

Ukrayna krizi, Kırım’la ilgili yaşanan sıkıntıların da Rusya’da temkinli bir bekleyiş dönemi başlattığını aktaran Zafer Alkaya, "En azından yüksek harcama anlamında bunu söyleyebilirim. Ekonomik turlarla gelen Rusların sayısında hatırı sayılır artış var. Tabii bizim Rus turistten beklentimiz bu değil. Biz Rusların ekonomik turlarla gelmesini istemiyoruz. Biz Avrupa pazarında zaten ekonomik turlarla bu açığı kapatıyoruz. Rus pazarından beklediğimiz daha yüksek segment turistin gelerek, lüks odaların, villaların satışının daha fazla olması" diye konuştu.

UKRAYNA PAZARI BÜYÜK YARA ALDI

Ukrayna pazarının büyük yara aldığını söyleyen Zafer Alkaya "Ukrayna 450 bin turistle Antalya’nın dördüncü büyük pazarıydı. Yaşanan olaylar nedeniyle yüzde 25’lik düşüş oldu. Biz Ukrayna’da yarı yarıya düşüş bekliyorduk, ama şu an itibariyle kaybımız yüzde 25 civarında. Ukrayna Antalya için önemli bir pazar" dedi. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.