Rus turist Bodrum'u değil Antalya'yı tercih ediyor

BOYD (Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği ) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bodrum’da yer alan Karya Beach Otel ile Karya Palm Beach Otel Genel Müdürü Hüseyin Softa turizmdeki gelişmeleri turizm yazarı Halil Öncü’ye değerlendirdi.

31/12/2019 23:40
Rus turist Bodrum'u değil Antalya'yı tercih ediyor

 Softa, yaptığı açıklamada turizmde zor günlerden geçtiklerini belirtirken, “Acil önlemlere ihtiyaç var. 16 Nisan’dan sonra dış pazara güven vermeliyiz. Booking.com gibi yanlışlardan dönmeliyiz. Yatırımcıyı teşvik edip otelleri yani ürünü kaybetmemeliyiz. İspanya 110 milyar dolar gelir elde ediyor, Yunanistan şimdiden doldu. Bunların daha iyisini biz yaparız. Yeter ki yanlışlardan dönelim aksi haldeki durumların düşünmesi bile zor” diye konuştu.

Fuarlardan gelen haberler pek iç açıcı değil!

Emitt fuarında yaşanan olumlu havanın gün geçtikçe yerini umutsuzluğa bırakmaya başladığını dile getiren Softa, fuarlardan gelen haberlerin çok da iç açıcı olmadığını dile getirerek, “ Özellikle yurt dışı fuarlarının iyi geçmemesi Avrupa ülkeleri ile olan sorunların artması umutsuzluğu daha fazla arttırdı. Yurt dışı rezervasyonlar tahmin edilenden daha az. Rusya’daki olumlu gelişmelerde istenileni karşılamak için yeterli değil. Turizmci alternatif yaratmak için çok çabalıyor. Örneğin Güney Afrika örneğin İran örneğin Brezilya gibi Güney Amerika ülkeleri. Fakat biliyoruz ki ne yapsak Avrupa pazarının kaybını telafi edemeyiz. Son zamanlarda her turizmci iç Pazar için çaba sarf ediyor ama iç pazarın pastası da belli buda maalesef yetmez.Bu olumsuzluklar sonucunda birçok otel yine açamayacak bir çok otel bayram civarı açabilecek. Zaten son zamanlarda özellikle Bodrum’da çok rastlanan oteli yıkıp rezidans yapma fikri iyiden iyiye yayılmaya da başladı. Turizmin elindeki tek ürün otel. Eğer yatırımcıyı da kaybedersek ürünü de kaybederiz. Turizm sektörü zaten destek görmeyen yegane sektör iken birde sorunlarla baş başa kalması maalesef umutsuzluğu daha fazla artırıyor. Görünen o ki 30-40 milyar dolar gelir beklenen turizm bu rakamların yarısını göremeyecek. Buda çok sayıda işletmenin en azından turizm faaliyetinin  sonu ve çok sayıda çalışanın turizm emekçisinin işsizliği demek” dedi.

Bu kabul edilemez!

Son dönem Booking konusunda yaşana gelişmeleri de derlendiren Softa, “1-2 gün içinde oluşan booking.com adlı online satış portalının faaliyetinin durdurulması var ki inanılmaz bir darbe. Şimdi ne olacak büyük acentelerin girmediği küçük oteller ki bu ülke otellerinin sayısının nerdeyse %75 ini oluşturuyor. Çüzüm nasıl bulsun. Booking.com yerine hangi satış portalı ile alternatif oluştursun. Booking.com ülkeye en çok yabancı turisti getiriyor. İç Pazar müşterisi güveniyor otelci sezonda sıcak para görüyor. Tahsilat sıkıntısı yok. Bu kolaylıklarla çalışırken çıkan bu karar küçük otelciyi sokak acentelerinin çoğu güvenli olmayan ve de çok ucuz satış yapan Coll Centerlara muhtaç etti. Bu kabul edilemez” dedi.

Bodrum’da dış Pazar yok Ruslar gelse de Antalya yöresini tercih ediyor!

Bodrum genelini değerlendirdiklerinde Rusların gelmesi ile birlikte tercihlerini Antalya’ya çevireceklerine inandığını söyleyen Softa, “ Bu çizdiğim tablo Bodrum içinde geçerli. Dış Pazar yok Ruslar gelse de Antalya yöresini tercih ediyor. Geriye ucuz fiyatlarla collcenter satışı öğrenci grupları ve iki bayram arası yerli Pazar kalıyor. Bu şartlarda yenilenmekte fayda var, çok tesis kapanır çok tesis satılıp rezidans yapılır çok çalışan işsiz kalır. Ülke turizm geliri de çok düşer” dedi.

Acil önlemlere ihtiyaç var!

Bu aşamada yapılması gerekenleri de sıralayan Hüseyin Softa, “ Acil önlemlere ihtiyaç var. 16 Nisan’dan sonra dış pazara güven vermeliyiz. Booking.com gibi yanlışlardan dönmeliyiz. Yatırımcıyı teşvik edip otelleri yani ürünü kaybetmemeliyiz. İspanya 110 milyar dolar gelir elde ediyor, Yunanistan şimdiden doldu. Bunların daha iyisini biz yaparız. Yeter ki yanlışlardan dönelim aksi haldeki durumların düşünmesi bile zor” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.