Rus turist artık 'Fon' güvencesinde

Rusya'da yurtdışına turist götüren tur operatörlerinin iflası durumunda tüketiciyi korumaya almayı amaçlayan yasa yürürlüğe girdi.

31/12/2019 23:40
Rus turist artık 'Fon' güvencesinde

Rusya'da tur operatörlerinin mali yükümlülüğünü artıran yasa 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi. Yenialanya'da yer alan habere göre yasa, kuralları ihlal eden tur operatörleri ve yöneticileri için ciddi cezalar öngörüyor. Başkan Putin’in 2016'nın Mart ayında imzaladığı ve 1 Ocak 2017'de yürürlüğe giren yasa, iflas eden tur operatörlerinin müşterilerinin mağdur olmaması için “sigorta” görevi gören ve tüm tur operatörlerinin ödeme yapmakla yükümlü oldukları fonlarının sayısını ikiye yükseltiyor. Oluşturulan ikinci fonda toplanacak kaynaklar ile tur operatörlerinin yaşadığı mali sorunlar nedeniyle yurtdışına tatile gidemeyen turistlere, ödedikleri paraların geri verilmesinin sağlanması öngörülüyor.

RUS TATİLCİ MAĞDUR OLMAYACAK

Daha önce ise tur paketleri “yanan” turistlere paraları, tur operatörlerinin sigorta şirketleri tarafından ödenebiliyordu. Neva, Labirant, Yujnıy Krest gibi büyük tur operatörlerinin iflasının ardından ise sigorta şirketleri mağdur turistlerin kayıplarını karşılayamamıştı. Tur şirketlerinin, tatile yolladıkları kişi sayısına göre, yeni oluşturulacak rezerv fonuna yılda 50 ila 500 bin Ruble arasında ödeme yapmaları gerekiyor. “Kişisel sorumluluk” fonuna ise, satılan tur paketlerinin toplam bedelinin yüzde 1’inin yatırılması öngörülüyor.

YASAYI İHLAL EDENE AĞIR CEZA

İlk defa yurtdışına turist yollayacak şirketlerin de 100 bin Ruble ödeme yapmaları gerekiyor. Ayrıca, yeni oluşturulacak Tur Acenteleri Sicil Kayıt Dairesi’nin internet sitesinde turistler, hangi tur operatörlerinin hangi acenteler ile çalıştıklarını kontrol edebilecek. Rusya’da turizm faaliyetlerini düzenleyen yasaları ihlal edenler ise bundan böyle sert cezalara çarptırılacak. Örneğin, tur operatörlerinin sicilinde yer almadığı halde tur paketi satan şirketler 5-10 milyon Ruble, bu şirketlerin yöneticileri ve baş muhasebecileri 50-100 bin Ruble para ve altı ay sektörden men cezasına çarptırılabilecek. 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.