Otel müdürünü başarıya götüren yollar nelerdir?

Otelin başarılı bir şekilde işletilmesinde, müdür kilit rol oynar. Bir otel müdürü hem; mükemmel misafir deneyiminin birkaç günde elde edilemeyeceğini ve personelin birkaç hafta içinde cengaver duruma gelemeyeceğini, hem de bunların nasıl elde edileceğini bilir.

31/12/2019 23:40
Otel müdürünü başarıya götüren yollar nelerdir?

İlhan Erer- Yüksel İstanbul Yenikapı Hotel Genel Müdürü

Başarılı otel yöneticileri, nelere öncelik vereceklerini, istenmeyen durumlardan kısa ve orta vadede nasıl uzak duracaklarını bilirler. Konaklama sektöründeki görevler listesi uzun olabilir, ancak önceliklerin belirlenmesi yöneticiler açısından kilit önemdedir. Otel yönetimi, yöneticinin üzerinde durması gereken birkaç temel özellik barındırır.

İŞTE BUNLARDAN 5 TANESİ

MİSAFİR  DENEYİMİNİ ÖNE ÇIKACAK

Misafir deneyimi ve misafir ilişkileri: 2020 yılına gelindiğinde, misafir deneyimi fiyat ve servisin de üzerine çıkacak ve temel belirleyen farklılaştırılmış ürünler olacak. Tahminlere göre 2018 yılında yapılan yatırımların yüzde 50’si, müşteri deneyimi merkezli olacak. Konaklama sektörü misafir deneyimlerine yakın ilgi göstermek zorunda. Bir otel müdürü; konuk gereksinimlerine yakın ilgi göstermek, hem pozitif, hem de negatif geri bildirimleri iyi okumak, meseleleri ele almaya ve çözmeye zaman ayırmak zorundadır.

Sorunların çözümüne kişisel dokunuşlarda bulunmak, misafir deneyimini geliştirmek için yenilikçi yöntemler kullanmak ve kKonaklama sektöründeki teknoloji trendlerini yakından takip edip, bunları müşterileri ilişkilerinde kullanmak da, misafir memnuniyeti için yapılması gerekenler listesinin başında yer alıyor. 

MARKA STRATEJİSİ YARATIN

İtibar yönetimi ve markalaşma: Online otel değerlendirmeleri son yıllarda büyük önem kazandı. Yorumların ve sosyal medyanın etkisi göz ardı edilemez. Orijinal yorumları görüntüleyen web siteleri, yüzde 200 oranında daha fazla görüntüleniyor. Seyahat edenlerin yüzde 92’si, yakınlarının ve aile bireylerinin yaptığı olumlu/olumsuz yorumlara itimat ediyor.

Bir otel müdürünün bu alandaki sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz: Yorumları incelemeli ve otelinin online varlığını yönetmeli, her bir yorumu samimi bir şekilde yanıtlamalı, online teklifler, promosyonlar ve daha fazlası için sosyal medyayı kullanmalı, misafirlerin sorularına zamanında yanıt verildiğinden emin olmalı ve marka stratejisi oluşturarak, markayı gündemde tutmalı. 

İLGİSİZ PERSONEL MİSAFİRİ KAÇIRIYOR

İyi bir rol model olun: Otel yöneticileri yaptıkları işlerden dolayı bir çok şapkaya sahiptir. Otel personelinin eğitimi ve geliştirilmesi de hotel genel müdürünün görevleri arasında yer alır. Bir otel çalışanının duygusal sağlığı, direkt olarak konuk memnuniyetine yansır. Beklentilerinin karşılanmadığını gören müşteri, konuyu doğruca online ortama taşır. Saygısız veya ilgisiz personel, misafiri otelden uzaklaştıran başlıca nedenlerdendir.

Otel yöneticileri; çalışanların beceri ve yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olmak, çalışanların motivasyonunu yüksek tutmak için pozitif bir çalışma ortamı sağlamak, personelle iletişim kurmak, onlarla kariyer beklentileri ve hedefleri konularında konuşmak, çalışanların sürece katılımı konusunda insan kaynakları ile yakın çalışmak durumundadır. Kısaca, personelinizin örnek adığı bir rol model olun.

BÜTÇENİZİ İYİ YÖNETİN

Gelir ve bütçe yönetimi: Otel endüstrisi değişen koşullar karşısında genellikle savunmasızdır. Otel yöneticileri, ekonomik eğilimleri iyi takip etmeli ve yüksek doluluk seviyelerini sürdürecek stratejiler geliştirmelidir. Bu sadece dolulukları ve fiyatları belirli bir seviyede tutmak, hatta yükseltmekten ibaret değildir. Yönetici, çok sayıda belirsizliğin olduğu bir ortamda başarılı olmanın yolunu bulmalıdır.

Bu başlık altında otel yöneticilerine şu önerilerde bulunabilirim: Geliri, talep ekseninde optimize edin, dağıtım kanallarını ve günlük işlemleri iyi yönetin, fiyatlama stratejini rekabet analizine göre yapın, otel gelirlerini iyi takip edin, bütçeleri iyi yönetin, dağıtım kanallarını, pazar segmentlerini, raporları ve atış figürlerini iyi analiz edin.

GÖZLERİNİZİ RAKİPLERİNİZDEN AYIRMAYIN

En son otel teknolojilerine odaklanın: Misafiri cezbetmede ve kalış sürelerini uzatmada teknoloji, anahtar bir rol oynar. Yöneticiler, konuklara otantik bir deneyim yaşatmak için gayret ederken, teknolojinin de farkında olmalıdır. Hangi teknolojinin otelde gerçek bir değere dönüşebileceğini bilmek önemlidir. Başarılı oteller, ücretsiz kahvaltı veya Wi-Fi’nin ötesine geçti.

Artık, mükemmel bir sanal gerçeklik veya müşteri  davranışlarının öngörülmesi aşamalarından bahsediyoruz. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, misafirlerin yüzde 64’ü, tercihini daha iyi bir misafir deneyimi için teknolojiye yatırım yapan otellere yöneltti. Peki bir otel müdürü, başında bulunduğu işletmenin başarısı için neler yapmalıdır? Önerilerimi şöyle sıralayabilirim: En son otel teknolojiler hakkında kusursuz bir bilgiye sahip olun, gözlerinizi rakiplerinizin üzerinde ayırmayın, otel yönetimini iyileştirmek için bulut tabanlı teknolojiler kullanın, hedeflerinizi destekleyecek yeni teknolojileri keşfedin.

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.