Otel istihdamı yalnızca Türkiye'de düştü

2016'da turizm gelirlerinde ve turist sayısında yaşanan kayıp otellerdeki istihdama da yansıdı. Bu süreçte İspanya gibi ülkelerde otellerdeki istihdam sayısı artarken, aynı alanda eksiye düşen tek ülke Türkiye oldu.

31/12/2019 23:40
Otel istihdamı yalnızca Türkiye'de düştü

Geçtiğimiz yıl yaşanan Rusya ile uçak krizi ve terör olayları nedeniyle zor bir dönem geçiren Türkiye turizminde en büyük kaybı oteller yaşadı. Turist sayısında yaşanan düşüş otellerdeki istihdam oranına yansıdı. Bu süreçte en fazla kazancı ise başta Yunanistan ve İspanya olmak üzere Akdeniz bölgesindeki ülkeler sağladı. Yükselen rakipler otel istihdamını da artırdı.

Avrupa’da 3 milyon otel çalışanı var

Avrupa’da Otel İstihdamı Raporu 2016 yılı araştırma kitabı sonuçlarına göre, yalnızca Türkiye’de otel çalışanı sayısı azaldı. 2016 yılında AB 28 bloğunda otel çalışanları sayısı yüzde 7,5 artarak 2,7 milyona ulaştı. Öte yandan, Türkiye’nin de içinde olduğu 33 Avrupa ülkesinde otel çalışanları sayısı 2016 yılında yüzde 5,4 yükselerek 3 milyonu geçti. Diğer yandan benze yükseliş Euro Bölgesi ülkelerinde de görüldü. Bu kesimde otel çalışanı sayısı yüzde 8,7 artarak 2 milyona yaklaştı.

Otel istihdamında Türkiye ne kaybetti, rakipler ne kazandı?

Turizmdatabank’ın AB ülkeleri istatistik ofisleri, AB bölgesi turizm istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, otel istihdamında; 2016’da turizmde rekabet eden büyük destinasyonlar içinde yalnızca Türkiye gerileme yaşadı. Otellerde istihdam edilenlerin sayısı İspanya’da yüzde 15 dolayında gelişerek 400 bine yaklaştı. Böylece İspanya, çalışan sayısında; Avrupa içinde Almanya’nın ardından ikinci sırada, kitle turizmi rekabeti açısından da ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin 2016'da otellerdeki istihdam oranı bir önceki yıla göre yüzde 16 azalmıştı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.