Otel faturanızı bilgisayarınızın geçmişi belirliyor

Otel satış siteleri, aynı ürün ve hizmet için her müşteriye ayrı fiyat veriyor. Kıstas; bilgisayarınızın geçmişi. Yani, internet ortamında yaptığınız her alışveriş, bir yerlerde not alınıyor ve asla unutulmuyor. Online satış siteleri de bu bilgileri kullanarak, sizin hakkınızda bir ‘profil’ düzenliyor ve ilgilendiğiniz ürüne bu doğrultuda bir fiyat veriyor.

31/12/2019 23:40
Otel faturanızı bilgisayarınızın geçmişi belirliyor

Bu bilgileri siz kendi bilgisayarınızda silseniz bile, bir bilgi havuzunda hakkınızda biriken çok fazla veri var. Hangi ürünü veya hizmeti kaça aldınız, hangi ürünlerle ilgili hangi web sitelerine girdiniz veya hangi arama motorunu kullandınız? Online satış siteleri bu bilgileri kullanarak, sizin hakkınızda bir ‘profil’ düzenliyor ve ilgilendiğiniz ürüne bu doğrultuda bir fiyat veriyor. Diğer bir değişle, aynı ürün ve hizmete, 2 ayrı kullanıcı ayrı fiyat alabilir ve bu tamamen yasal.

Bir online alışveriş sitesinde bir ürün için fiyat aradığınızda, ad/soyad, kart numarası gibi bilgiler veya bilgisayarınızın IP numarası ve hatta bilgisayar hafızasında kayıtlı cooki’ler (çerezler), sizin tanınmanıza yeterli oluyor. Örneğin geçen haftalarda internetten bir LCD televizyon aldıysanız, hotels.com’da bir oda için alacağınız fiyat bundan sonra farklı olacaktır. Uzmanlar bu uygulamaya ‘price discrimination (fiyat ayrımcılığı)’ diyor ve uyarıyor. Bu uygulamaya yasal bir engel talep ediliyor.

ABD’de Northeastern University tarafından yapılan araştırmaya göre, ülkedeki 16 büyük online otel rezervasyon sitesinden 6’sı açıkça bu ‘price steering (fiyat yönlendirme)’ tekniğini uyguluyor. Dünya genelinde bu rakam elbette çok daha büyük. Price steering uygulayan sitelerden bazıları Cheaptickets, Orbitz, Home Depot, Travelocity, Expedia ve Hotels.com. Örneğin Orbitz’de bu uygulama bir oda fiyatında kişiye göre gecelik 12 dolar fark yaratabiliyor. Bu ara aynı uygulama akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar için de geçerli.

iPhone kullanıcılarına 15 dolar düşük fiyat

Sabre Corp. grubuna bağlı Home Depot şirketi (Travelocity) daha da ileri gidiyor. Web sitesinde bu yönde her hangi bir açıklama bulunmamasına karşın, Apple şirketinin iOS işletim sistemine sahip olan (iPhone, İPad ve iPods) kullanıcılara otomatik olarak ortalama 15 dolar daha düşük fiyat veriliyor. Expedia grubu kullanıcının profiline göre yüzde 10 fiyat farkı uyguluyor.

Araştırmada her şirketin price steering konusunda farklı bir strateji izlediği ortaya çıkıyor. Yanı aynı şartlarda bir şirket sizin profilinize ‘indirim’ yaparken, bir diğer ‘bindirim’ yapabiliyor. Biraz şansınıza, daha doğrusu profilinize kalmış bir şey. (tourexpi)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.