Online rezervasyon sitelerine büyük takip

Yurtdışı internet siteleri üzerinden yapılan satışlar inceleme altına alınıyor. Kayıtdışı ile mücadele kapsamında Türkiye’de otel ve turizm tesisleri için satış yapan internet sitelerinden vergi alınması için çalışma başlatıldı.

31/12/2019 23:40
Online rezervasyon sitelerine büyük takip

Kayıtdışılıkla mücadelede yeni bir döneme giriliyor. Trivago, TripAdvisor, Booking gibi internet sitelerine ödenen komisyonlar takibe alınacak. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, bu komisyonların vergilendirilmesi sağlanacak. Otel organizasyon ağırlıklı çalışan yurtdışı turizm internet sitelerinin vergi ödemesi için harekete geçildi. Otellerin her müşteri için söz konusu internet sitelerine müşteri fiyatının yüzde 20'si civarında komisyon ödedikleri tespit edildi. Bu çerçevede, Türkiye'ye gelen turistlerin Trivago, TripAdvisör, Booking gibi yüzlerce internet siteleri üzerinden almış oldukları otel odası bağlantıları izlenecek.

İNTERNETTEN GELEN MÜŞTERİ ÜZERİNDEN İZLENECEK

Söz konusu komisyon ödemelerinin yurtdışı bağlantılı oluşundan dolayı, Euro ve dolar kuru üzerinden yapıldığını bunun da ciddi bir vergi kaybı oluşturduğuna işaret ediliyor. Yetkililer, söz konusu internet siteleri aracılığıyla yurtdışından satış yapan otellerin bu sitelere ödediği komisyonun oda fiyatının yüzde 20'si oranında olduğuna işaret ediyor. Söz konusu sitelerin sayısının da azımsanmayacak kadar fazla olduğunu belirten yetkililer, otellerin ödediği komisyonlardan dolayı hasılatlarında da düşüş olduğunu dile getiriyor. Bu kapsamda otele gelen müşterilerden hangilerinin yurtdışından internet üzerinden bağlantı yaptığını takip ederek, söz konusu sitenin Türkiye'de büro açmasını sağlayacak tedbirler alacaklarını belirttiler.

Komisyonun vergisi alınamıyor

Çalışma kapsamında sözkonusu sitelerin Türkiye'deki vergi mevzuatına tabi olması sağlanacak. Çalışma kapsamında en büyük problemlerden birinin otellerin sattıkları odalar hakkında bilgi vermek istememesi. Yetkililer otel müşterilerinin neredeyse yüzde 20-50 arasındaki kısmını yurtdışı bağlantılı bu internet siteleri üzerinden gerçekleştiğini belirtiyor

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.