Matbah Restaurant, Mevlevi Mutfağı’nı günümüze taşıdı

Osmanlı-Saray Mutfak sanatını yaşatan Matbah Restaurant özenle seçilmiş ve aslına uygun olarak hazırlanmış Mevlevi Mutfağının eşsiz ve zengin lezzetlerini; Bir Mevlevi Somadı menüsüyle misafirlerine sundu.

31/12/2019 23:40
Matbah Restaurant, Mevlevi Mutfağı’nı günümüze taşıdı

Geceye İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin,  İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Valiliği Protokol Müdürü Bayram Tolu, Ayasofya Müzesi Müdürü  Hayrullah Cengiz,  İstanbul Turizm Atölyesi Koordinatörü Tülin Ersöz, Tüm Aşçılar Federasyonu (TAF) Başkanı  Yalçın Manav, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Dilistan Çilingiroğlu, Food in Life Gastronomi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni ve yiyecek içecek fotoğrafçısı Gökmen Sözen, Milliyet Gazetesi yazarı Süreyya Üzmez, Türkiye Lezzet Hareketi Genel Başkanı Vasfi Pakman, Mutfak Dostları ve Şarap Dostları derneklerinin yönetiminde yer alan Semih Sömer, işletmeci Vedat Başaran, değerli gurme ve yazarlar katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Ottoman Hotels Genel Müdürü Serdar Balta, “Matbah Restaurant olarak, hizmete girdiğimiz ilk günden beri Osmanlı mutfağının tanıtımı için çaba gösterdik.  Mutfak kültürümüze büyük önem verdik.  Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Bir Mevlevi Somadı sunumu,  Hz. Mevlana’nın  eserlerinden ve döneminin kaynaklarından yararlanarak  hazırlandı” dedi. 

Serdar Balta sözlerini, Hz. Mevlana’nın “Aşkın olgunluğu sevenle sevilenin birleşmesindedir. Beri gelin; yağ ile unun bir daha ayrılmayacak kadar karılmasından meydana gelen bulamaç gibi karılın, katışın birbirinize” sözüyle tamamladı. Daha sonra tarihçi ve araştırmacı Turgut Kut, Mevlevi mutfağı ile ilgili bilgi verdi.

Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar gelen süreçte Mevlevi kültürü  tarihi hakkında bilgi veren Turgut Kut, “Somat" (sofra) adabına büyük önem veren Sufiler, günde iki kez yemek yerler. Öğlen ve akşam... Sofrayı  can'lar (mürid) hazırlar. Tuz, yemeklerde törensel ifade taşır. Yemek onunla başlar, onunla biter. Hazırlıklar bitince, sıra yemeğin yenmesine gelir. Kazancı Dede, kazanın kapağını açınca, can’lar kazanı ocaktan alırlar. Kazancı Dede'nin duası ile yemek daveti duyurulur. Elleri önde bağlı duran sufiler, kapıya gelince başlarını eğerek selamlaşır ve sofraya geçerler.

Şeyhin katılımı ve duası ile yemeğe başlanır. Yemek esnasında kesinlikle konuşulmaz. Mevlevilerde yemek faaliyeti adeta bir ibadet halidir; yemek yerken kendilerine nasip olan lokmalar için devamlı şükrederler. Yemeğe topluca başlandığı gibi topluca bitirilir” dedi.

Gecede misafirlere, Türkiye Aşçılar Federasyonu Milli Takımı’nda da yer alan Matbah Osmanlı Saray Mutfağı  Executive Chef’i Kadir Yılmaz‘ın hazırladığı menü, Neyzen Murat Dağlı’nın Ney faslı eşliğinde sunuldu.

Mevlevi Somadı

Mevlevi Mutfağı’nın  özel lezzetleri arasında bulunan Gül Şerbeti - Sirkencübin Şerbeti,  gibi en özel tatlar ile; Tutmaç Çorbası, Şiş Kebabı, Gül Yapraklı Marul Salatası, Mevlevi Pilavı (Hassaten Lokma), Pekmezli Ayva Yemeği, Su Böreği  ve Yoğurt. Mevlevi Mutfağı’nın  vazgeçilmez tadı, Badem Helvası da Ney dinlentisi eşliğinde  ikram edildi.

İstanbul Sultanahmet’te bulunan Matbah Restaurant, Yüzyıllar boyu Osmanlı İmparatorluğuna ev sahipliği yapan tarihi yarımada da, buram buram tarih kokan ambiansı ile 7 - 31 Aralık tarihleri arasında, Hz.Mevlana’ yı anma ve Şeb-i Arus haftası boyunca birbirinden özenle hazırlanmış yemekleri misafirlerinin beğenisine, şık ve modern bir servis ile sunuyor.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.