Kuzey Kıbrıs turist sayısını ikiye katlayacak

Hürriyet ve TÜRSAB’ın bir araya gelerek düzenlediği ‘Keşfet’ turlarının beşincisi, yaklaşık 10 bin yıllık tarihi ile Doğu Akdeniz’in kalbinde yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi.

31/12/2019 23:40
Kuzey Kıbrıs turist sayısını ikiye katlayacak

Taşyapı sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonda Başbakan Hüseyin Özgürgün, “Bu organizasyon daha çağdaş, refah ve aydınlık bir Kuzey Kıbrıs için çok değerli. Türkiye’den çok daha fazla turist bekliyoruz” diye konuştu. Burak Coşan imzalı habere göre, Hatay, Aydın, Mersin ve Gaziantep’ten sonra Hürriyet’in ‘keşif’ turlarının 5’incisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) gerçekleştirildi. Hürriyet gazetesi ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB) düzenlediği, Taş Yapı’nın sponsoru olduğu organizasyona, KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı ve KITSAB da destek verdi.

Hürriyet gazetesinin güçlü yazar kadrosu ile çıkarma yaptığı bu organizasyonda, KKTC’nin, doğal güzellikleri, turistik yerleri ve ekonomik yapısı ele alındı. 3 gün süren ‘keşif’ turu sonunda düzenlenen toplantıya KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürgün, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TURSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ve Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Hürriyet İcra Kurulu Üyesi ve Reklam Direktörü Zeynep Tandoğan, Hürriyet Ekonomi Müdürü Sefer Levent, Hürriyet Magazin Müdürü Selim Akçin ve Reklam Grup Koordinatörü Gürcan Korkmaz katıldı.

Organizasyona katılan Hürriyet yazarları ve yöneticileri arasında ise şu isimler yer aldı: “Ertuğrul Özkök, Mehmet Yılmaz, Yalçın Bayer, Jale Özgentürk, Gila Benmayor, Kanat Atkaya, Gülse Birsel, Melis Alphan, Melike Karakartal, Cengiz Semercioğlu, Gökhan Kimsesizcan, Barçın Yinanç, Serkan Ocak, Ayhan Sicimoğlu, Mehmet Yaşin, Müge Akgün, Sahrap Soysal ve Refika Birgül.”

FARKINDALIK YARATACAK

Düzenlenen toplantıda konuşan KKTC Başbakan’ı Hüseyin Özgürgün, KKTC’nin bir turizm ve eğitim adası olduğuna dikkat çekti. Anavatan Türkiye’den TÜRSAB ve Hürriyet’in düzenlediği, Taşyapı’nın da sponsor olduğu ‘keşfet’ organizasyonunun farkındalık ve etki yaratacağını söyleyen Başbakan Özgürgün, Türkiye’den iç turizm anlamında çok sayıda turist geldiğini, bu sayıyı arttırmayı amaçladıklarını belirtti. Özgürgün, organizasyonun daha çağdaş, refah ve aydınlık bir Kuzey Kıbrıs hedefiyle yola çıkan hükümete önemli bir destek olacağını ifade etti.

Adada üniversitelerde 100 binin üzerinde öğrenci de olduğunu dile getiren Özgürgün, “Tarihin her döneminde stratejik, politik, ticari ve dini sebeplerden bir cazibe merkezi olarak çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Kıbrıs, Shaekspeare’in ‘Othello’ eserine konu olan Othello Kalesi’nden Osmanlı eserlerine kadar 10 bin yıllık bir tarihe tanıklık eden bir adadır. Yapılan organizasyonla da turizm potansiyelimiz çok daha fazla ortaya çıkmış olacak” diye konuştu.

HÜRRİYET’İN KATKISI BÜYÜK

Hürriyet gazetesinin kendisi için çok farklı bir yere sahip olduğunu belirten Özgürgün konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocukluk dönemlerinden Hürriyet ile ilgili farklı anılarım var. KKTC’de yaşadığımız evin yakınlarında Sedat Simavi Endüstri ve Meslek Lisesi adlı okul bulunuyordu. Okula adını verenin kim olduğunu sürekli merak ediyordum. Daha sonra gençlik yıllarında Sedat Simavi’nin, Hürriyet Gazetesi kurucusu olduğunu ve okula isminin, onun Anavatan ve Kıbrıs Türk halkına verdiği güçlü destek nedeniyle verildiğini öğrendim.

Hürriyet’in desteği bizim için çok önemli. Çünkü Kıbrıs sorunu ilk kez 1950’li yıllarda Türkiye’de duyulduğu yıllar ve ilk defa Kıbrıs diye bir mesele olduğunda Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs’ta Türk olmadığı ve sadece Yunanlılar ve bazı Maronit, Ermeni ve Müslüman azınlıkların yaşadığı iddiası vardı. Bu Türkiye tarafından da algılanmamıştı. Türkiye 1950’li yılların başında ‘Benim Kıbrıs meselem, davam yoktur’ diyordu.

İşte o günlerde Dr Fazıl Küçük sonrasında Rauf Denktaş ve Kıbrıs Türk halkının güçlü bir mücadelesi vardı. Bu mücadelenin Anavatan Türkiye’de ses bulması, Anadolu halkının Kıbrıs’a ilgisinin çekilmesi Hürriyet Gazetesi’nin ciddi ve güçlü desteği ile oldu. Bunu daha sonraları çok net olarak gördük ve ben üniversite yıllarında bunu çok iyi araştırdım. Hürriyet gazetesinin verdiği desteğin Türkiye’nin 1954 yıllarından sonra ‘Benim Kıbrıs meselem vardır ve Kıbrıs’a sahip çıkan Anadolu halkı vardır’ noktasına gelmesinde çok büyük önemi var. Gazete bugün bir yeni katkı daha ortaya koymaya başladı.”

TÜRKİYESİZ ÇÖZÜM OLAMAZ

Kıbrıs’ta yaşanan sorununun çözümü için de değerlendirmelerde bulunan Başbakan Özgürgün, “Ada’da olası bir anlaşma konusunda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son yaptığı açıklama ve Türk Dışişleri’nin ortaya koyduğu net görüşe biz de destek veriyoruz. Kıbrıs Türk halkının yüzde 90’la Türkiye ve TSK’nın adadaki etkin ve fiili garantisinin şart olduğunu düşünüyor. . Anavatan Türkiye’nin katkıları çok önemli. KKTC’de Türkiyesiz bir çözüm olamaz” dedi.

TURİST SAYISINI İKİ KATINA ÇIKARMAK İSTİYORUZ

KKTC’yi keşfetmek üzere yapılan organizasyondan çok büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, “Ülkemizdeki deniz-kum-güneşi tartışılmaz. Neredeyse yılın 365 günü güneş alan bir memleketiz. Bunun dışında kültür ve spor turizmi için de çok uygun bir ülkeyiz. Doğa turizmi de kendini ciddi şekilde göstermeye başladı” dedi.

Üniversitelerin de yükselen değer olduğunu belirten Ataoğlu, “100 ülkeden öğrenci KKTC’de okuyor. Sağlık turizmi de gelişiyor. Biz de sağlık turizmine ciddi destek veriyoruz. Ancak her şeyden önce Türkiye’den Ada’ya gelen uçuş sayısının artmasını talep ediyoruz. Bu uçuşlar bizim için önemli. Kendi evimiz olan Anavatan Türkiye’den daha fazla uçuş olması gerekiyor. Son olarak Diyarbakır ve Ordu’dan seferler Ada’ya seferler başladı. Konya’dan seferlerin başlaması için de THY ile ciddi temas içindeyiz” dedi.

TANITIM ATAĞI

Türkiye’nin yüzde 70’in kapsayan 10 ilde tanıtım atağına başladıklarını söyleyen Ataoğlu, “Hedefimiz gelen turist sayısını iki katına çıkarmak. Yurtdışında ise İngiltere, Almanya, İran, Azerbaycan ve Rusya’da tanıtım yapacağız. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanı ve Türk hükümetine teşekkür ediyorum. Onların da çok ciddi desteklerini alıyoruz. Ülkemize yeni yatırımcılar bekliyoruz. Eğlence mekânlarının, alışveriş imkânlarının sunulacağı çalışmalar yapıyoruz. Amacımız Ada’ya gelen turistin daha fazla gezmesini sağlamak” diye konuştu.

HUZUR NOKTASI

‘KKTC’yi Keşfet’ organizasyonun gala gecesine katılan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst de, Türkiye ile Aynı para birimini kullanan, aynı din, aynı ırk mensubu olan KKTC’yi ana vatanda tanıtma girişimlerinin çok önemli olduğuna değindi. KKTC’nin varlığına katkı koyacak tek ülkenin Anavatan Türkiye’nin olduğuna vurgu yapan Dürüst, “Bizim her koşulda çözüm olsun ya da olmasın dayanağımız tektir. O da Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir.

Güçlü bir Anavatan Türkiye Cumhuriyeti olmalı ki KKTC’de huzur olsun, sağlık olsun, mutluluk olsun. Türkiye basını ve tüm kurumlarıyla, iktidarda kim olursa olsun hep yanımızda olsun. Hep burada olun ki. Ada üzerinde Türk varlığı hep devam etsin. Türkiye’siz hiçbir şey olmaz. Anavatanın desteği ile dünyanın huzur noktası olacağız. Hedeflere ulaşmak için tanıtıma ihtiyacımız var. Bunu da ancak siz başarabilirsiniz” ifadelerini kullandı. 

‘10 YIL İÇİNDE KKTC MONACO GİBİ OLACAK’

TAŞYAPI Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, “Hürriyet ve TÜRSAB ile birlikte olup, elele verdik. Akdeniz’de yer alan bu kara parçası için ne yapabiliriz diye bir araya geldik. Türkiye’ye ve dünyaya daha nasıl güzel tanıtırız diye düşüncesiyle hareket ettik. Burada 4 yıl önce başlattığım bir yatırımım var. Yeni havalimanını inşa ediyoruz. Bu yatırımların arkasını getirmek için mücadele ediyoruz. KKTC hükümetinin  de manevi destekleri çok büyük. KKTC 10 sene sonra Monaco, Cannes, Nice olacaktır. Burası bizim göz bebeğimiz. Verilen desteklerle çok büyük işlere imza atacağız” ifadelerini kullandı.

ERGİN: KKTC DOĞU AKDENİZ’İN EN ÖNEMLİ CAZİBE MERKEZİ OLABİLİR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ‘barış harekâtından’ bu yana 43 yıl geçtiğini ifade eden Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, bu geçen süre içinde KKTC’nin büyük bir uluslararası izalosyon, kuşatma ve pek çok uluslararası baskı mekanizması altında yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekti. Bütün bu izolasyona karşı KKTC’nin bugün 2017 yılında ayakları üzerinde durabildiğini söyleyen Ergin, “Üstelik büyük bir haksızlığı göğüslemek zorunda kaldı. 

2004 yılında yapılan referandumda Kıbrıslı Türklerin BM’nin Annan Planı’nı kabul etmesine karşılık Rumların bu planı reddetmesinin hiçbir yaptırımı olmamıştır.  O dönem ambargonun kaldırılacağı, baskının hafifletileceği yolundaki taahhütlerin hepsi boşlukta kalmıştır. Dünya bu haksızlığa gözünü yummuştur” dedi.

TÜRKİYE’DEN ETKİLENMEDİ

Turizm rakamlarına bakıldığında da dünyadan KKTC’ye trafiğin hala çok sınırlı kalmasının bu haksızlığı çarpıcı bir şekilde gösterdiğini belirten Sedat Ergin şu ifadeleri kullandı: “Türkiye dışındaki  ülkelerden gelen turist sayısı 2007 yılında 156 bin iken bu sayı 2016 yılında 358 bine çıkmış. Türkiye’den gelen turist sayısı 2007’de 634 bin iken, geçen yıl  bir milyon 128 bine çıkmış. Burada da iki katına yakın bir artış var.

Sevindirici olan bir husus gelen yabancı turist sayısında ciddi bir düşüş söz konusu değil. Türkiye’de turizmin içine girdiği krizden KKTC’nin bundan etkilenmediğini görüyoruz. Bu iyi haber. Turizm KKTC’nin en önemli potansiyeli. Günün birinde hakkaniyete dayanan, yaşayabilir, Türklerin siyasi eşitliğini tanıyan  bir çözüm ortaya konduğu takdirde KKTC’nin doğu Akdeniz’in en önemli cazibe merkezi olmaması için hiçbir neden yok.”

KKTC İÇİN ULUSLARARASI ALANDA ÇALIŞIYORUZ

TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün de, Hürriyet ile birlikte gerçekleştirdikleri ‘keşfet’ organizasyonlarının çok fazla talep gördüğünü söyledi. Yapılan organizasyonların sonuçları itibariyle çok ciddi ses getirdiğini vurgulayan Gürcün, “Her hafta farklı bir ilin belediye başkanı TÜRSAB’ı arıyor. Kendi illerinde de bu organizasyonun yapılmasını istiyor. Amacımız tüm Türkiye’ye bu işi yaymak. İllere bölgemize sadece turizm açısından hareketlilik getirmek değil, kendilerini tanıtma imkânı da verilmiş oldu. Her aşamada bu projeye destek vermeye devam edeceğiz.

Ülkenin dinamiklerini harekete geçireceğiz” dedi. KKTC için uluslararası alanda da çalışmalar yaptıklarını anlatan Çetin Gürcün şu ifadeleri kullandı: “Geçen yıl Türkiye’de o zor dönemde Dünya Seyahat Acentaları Birlikleri Federasyonu’nun (UFTAA) kongresini düzenledik. 73 ülke katılması beklenirken, 27 ülke katıldı. Ancak ben de UFTAA’nın yönetim kuruluna seçildim. İlk teklifim ise ‘UFTAA’nın bir daha ki toplantısını KKTC’de yapalım’ oldu. Ancak Hindistan’da karar kılındı. Ne olursa olsun biz bu toplantıyı KKTC’ye getirmeyi başaracağız.”

BİRBİRİMİZE İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı ile beraber İsrail’e yapılan resmi ziyarete katılacağı için, gerçekleştirilen toplantıya katılamayan ancak önceki gün KKTC’de açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, düzenlenen organizasyonun sponsoru Taşyapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı’ya teşekkür etti. Turanlı’nın KKTC’ye yaptığı yatırımların ülke için çok büyük faydası olacağına dikkat çeken Ulusoy, “Her zaman söylediğimiz bir şey var. ‘Türkiye’yi gezmemek ayıptır, bilmemek kayıptır. Yurtdışına çıkacaksanız ilk olarak KKTC’yi keşfedin’. Bu organizasyonlar sayesinde bizim göndereceğimiz turistler KKTC’nin var olmasına ve canlanmasına yol açacaktır. Bizim KKTC’ye ihtiyacımız var. Ancak onların da bize ihtiyacı var” dedi.

Hürriyet gazetesinin ülkeyi birbirine bağlayan bir özelliği olduğunu söyleyen Başaran Ulusoy, “Ötekileştirme, ayrışma olmayan yerde Hürriyet var. Çünkü Hürriyet satın alınmaz okunur. Zaten bu millet Hürriyet’ini kolay kolay satmaz. Vanlı ile Trabzonluyu Hürriyet birleştiriyor. Antalya’nın güzelliklerini Karadeniz’e yine bu gazete anlatıyor. Seyahat eki bu anlamda çok başarılı. Hiçbir eki okumam ancak Seyahat ekini okuyorum. Ancak dikkat etmeliyiz. Kıskançlık başladığı zaman işimiz zorlaşır. Bunlara da göğüs gereceğiz. Burada bir emek veriliyor. Hürriyet ailesini bir okur ve dost olarak canı gönülden kutluyorum. Hürriyet ile çok samimi bir hava oluşturduk. Hürriyet Türkiye’nin temel taşlarından biridir” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.