Kuşadası eski günlerine jeotermal ile dönecek

Kuşadası'nda 4 jeotermal alana ait arama ve işletme hakkını alan Yediyol Şirketler Grubu'nun hazırladığı proje kapsamında jeotermal suyun dağıtımı için yasal başvuru yapıldı.

31/12/2019 23:40
Kuşadası eski günlerine  jeotermal ile dönecek

Yediyol Şirketler Grubu Başkanı Muhammet Şuheyp Mendi, jeotermal kullanımının Kuşadası'nın kaderini değiştireceğini söyleyerek, "Bugün Kuşadası'nda pek çok tesis ısıtma sorunu yüzünden ne yazık ki yılın sadece 3-4 ayı hizmet verebiliyor. Jeotermal kullanımının başlamasıyla birlikte bu tesisler yılın 12 ayı çalışabilecek. Jeotermal diğer seçeneklere göre çok daha ekonomik. Ayrıca dağıtılacak suyun zengin mineraller içermesi bölgedeki turistik tesislere sağlık turizmi yapma şansı sağlayacak. Sağlık turizmi için gelen bir turistin, normal turistlere göre 20-25 kat fazla harcama yaptığını hesap ederseniz, jeotermalin Kuşadası için önemi kendiliğinden ortaya çıkar" diye konuştu.

Kuşadası'nın jeotermal zenginliğinin tüm dünyada tanınması ve cazibe merkezi olması için çalışacaklarını söyleyen Mendi, şifa aramak için gelenlerin Efes ve Meryemana gibi kültürel mirasları da ziyaret edebileceğini dile getirdi.

Bölgede ikinci konut sahibi olanların evlerini 3-4 ay için kullanabildiğini belirten Mendi, "Bunun en büyük nedeni ısınma maliyetleri. Yüksek maliyetleri göğüslemek istemedikleri için insanlar kışın Kuşadası'nı terk ediyor. Kullanım ömrü kısa olduğu için de ikinci konutlar hak ettiği değeri bulamıyor. Oysa jeotermal ısıtma başladıktan sonra 12 ay evlerini kullanma şansı olacak.

Tarım yapılan alanlarda da jeotermal ısıtmalı seracılık geliştirilebilecek ve çiftçi gelirleri arttırılabilecek" dedi. Jeotermal dağıtımın başlamasından Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin yetkili olduğunu anlatan Muhammet Şuheyp Mendi, "Büyükşehir Belediye Meclisi'nden Kuşadası için dev bir kalkınma hamlesi sayılacak bu yatırımın önünü açan karar alınacak. Mevzuatın tamamlanmasının ardından dağıtım için hemen kolları sıvayacağız" diye konuştu. (DHA)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.