Krizleri her zaman fırsata çevirdik

22 yıl önce ProntoTour’u kuran Ali Onaran, birçok krizle karşılaştıklarını söyledi. Onaran, “Krizler denizde çıkan dalgalar gibidir. İyi bir kaptansanız bunu fırsata çevirirsiniz” dedi

31/12/2019 23:40
Krizleri her zaman fırsata çevirdik

1985'te turizm sektörüne rehberlikle adım atan ve 1993'te ProntoTour'u kuran Ali Onaran, 22 yıldır şirketin kaptan köşkünde oturuyor. Körfez krizi, 1994 ekonomik kriz, 1998 Rusya krizi ve 2001 krizi gibi birçok sorunla karşılaşan Onaran, "Krizler denizlerde çıkan dalgalar gibidir. Eğer iyi bir kaptansanız ve ekibiniz güçlüyse geminizi yara almadan kurtarırsınız. Biz krizleri her zaman fırsata çevirdik. Rotamız da hep daha iyisi oldu" dedi.

Rakiplerinin yatırımlarını durdurduğu dönemlerde dahi şirketin kademe atlayabilmesi için büyük riskleri göze alarak yatırım yaptığını vurgulayan Onaran, "ProntoTour markası bu süreçlerden her defasında sıçrama yaptı. Bugün sektörün önemli oyuncuları arasına girmeyi başardı" diye konuştu.

FAKS GELİNCE HAVALARA UÇTUK

Turizm sektörünün son 30 yılını değerlendiren Onaran, o yılları şöyle özetledi: "Sektöre rehberlikle adım attım. 2 milyon turistin geldiği yıllardı 1980'ler. Turistleri otobüslerle gezdirirdik ancak onlarda da ne klima vardı ne de yollar şimdiki gibi düzgündü. Otobüsler camlar açılarak havalandırılır, bozuk yollarda hoplaya zıplaya giderdik. Antalya'da turizmin yeni başladığı dönemlerdi.

İstanbul'da turiste Kapalıçarşı dışında alışveriş imkânı sunamadığımızı çok iyi hatırlıyorum. Restoran alternatifleri de 2 elin parmaklarını geçmeyecek kadar azdı. 30 yılda turizmde her şey değişti. En başta iletişim. Eskiden teleks vardı, faks gelince turizm dünyası havalara uçtu. E-mail ve internetle adeta atağa geçtik. 30 yılda çok şey öğrendik, çok yol aldık. 40 milyon gibi bir turist rakamına ulaştık ve dünyada 6'ncı sıraya yerleştik. Sadece mevsimsel olan turizm sezonu tüm yıla yayıldı. Seyahat eden kitle genişledi, seyahat etmeyi de öğrendik."

87 ÜLKEDE OPERASYON

Turizm sektörüne yaz tatilini değerlendirmek amacıyla rehberlikle adım atan Onaran, Kapadokya'da bir halı mağazasında işe başlamış. Bir süre rehberlik yapan Onaran, küçük bir kaza sonucu kendi işini kurma kararı almış. 1993'te tur operatörlerinin seyahat programlarını satan ardından da operasyon düzenlemeye başlayan Onaran, "İlk yıllar çok zorlu geçti. Depremden ekonomik krizlere kadar sorunlar hiç eksik olmadı. Ancak hiç yılmadım.

Sektördeki diğer tur operatörlerinin paketlerini satan küçük bir seyahat acentesiyken bugün 87 ülkede organizasyon yapan bir tur operatörü olduk" şeklinde konuştu. Sadece standart tur paketleri satmadıklarını belirten Onaran, Japonya'da Sakura zamanı seyahat, Nepal-Tibet'te fotoğrafçı Mehmet Turgut'la keşif, Ruanda'da nesilleri tükenmek üzere olan Goril safarisi ve Fransa'da Lavanta bahçeleri gibi gezgin ve meraklı seyyahlar için de tur organizasyonları düzenlediklerini ifade etti.

10 yılda atağa geçti

Turizm sektörünün son 10 yılda atağa geçtiğini belirten Onaran, "Yeni Türkiye'den beklentimiz, istikrarlı ekonomik koşulların devam etmesi" dedi. Dış politikanın başarılı bir şekilde yürütüldüğünü dile getiren Onaran, bu sayede birçok ülkeyle vizelerin kalktığını söyledi. Onaran, "Parmakla gösterilen bir Türkiye için vizesiz ülke sayısının çok daha fazla olacağı, İtalya, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde vizesiz turlar satabileceğimize olan inancımız tam" dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.