Konaklama değil turizm yapıyoruz

‘Bodrum Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Konaklama sektörü ile turizm karıştırılıyor. Bodrum turizm yapıyor. Dünya markalarının Akdeniz çanağında ilk otelleri Bodrum’da yapılıyor” diye konuştu.

15/04/2018 01:16
Konaklama değil turizm yapıyoruz

Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden Bodrum’un tarihi ve kültürel zenginliklerinin ön plana çıkartılarak 12 ay yerli ve yabancı turistleri ağırlaması hedefleniyor. Hürriyet gazetesi tarafından Nef Gayrimenkul ve Çağdaş Holding sponsorluğunda Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Sürgün yeri olan Bodrum’dan, bugün ekonomi zirvesinin yapıldığı bir Bodrum’a geldik.

Bodrum buralara kadar nasıl geldi, nasıl emekler sarf edildi! Halkına ve devletine küsmeyen bir yönetimle ne kadar barışçıl ve birlik beraberlik içinde çalışmalar yapıldı. Bunların hepsi konuşulması gereken konular. Türkiye ekonomisine bu kadar katkı sağlayan Bodrum’un nasıl zor şartlar altında yönetildiğini de bilmek lazım. Bugün baktığınızda, Türkiye’nin gerçek turizm yapan tek bölgesidir.

Bizim için önemli olan turistin şehri yaşamasıdır

Bizim için önemli olan ülkemize gelen bir turistin bu şehri beraberce yaşamasıdır. Konaklama sektörü ile turizm karıştırılıyor. Bodrum turizm yapıyor. Dünya markalarının Akdeniz çanağında ilk otelleri Bodrum’da yapılıyor. Bir marka, ilk kez Bodrum’a geliyorsa bunun bir fizibilite çalışması yapılıyordur. Bu hesap kitap yapılırken de yatırımcılar, Bodrum’u Bodrum yapan kentsel kimliğini düşünmek zorunda.

Yani Bodrum’un kentsel kimliği ile doğasıyla ve çevresiyle barışık yaşamak zorundalar, yoksa yapılan bu yatırımların hiçbirinin anlam ve önemi kalmaz. Ne yatırımcının karşısındayız ne de Bodrum’un kentsel kimliğinden vazgeçmeye. İkisini de dengeleyip Bodrum’un geleceğini bizden sonraki nesillere de en iyi şekilde aktarmanın yollarını arayacağız” dedi.

TURİZM CANLANIYOR

Ceyhun Kuburlu imzalı habere göre, 2018 yazında turizmin eski günlerine döneceğini dile getiren Mehmet Kocadon, şu bilgileri verdi: “Bu yıl Avrupalıların tekrar Bodrum’a geri döndüğünü gözlemliyoruz. Özellikle Polonya gibi ülkelerden de turist sayısının arttığını gözlemliyoruz. Bir önceki yıla göre yüzde 25’lik bir artış bekleniyor. En çok turist çektiğimiz yıl 2012’ydi. Toplamda 1.3 milyon turist ağırladık.

Bu rakam geçen yıl 780 bine geriledi. Şimdi tekrar 1 milyona ulaşacağız. Yapacağımız yeni tanıtım çalışmaları ile 2019 yazında 2012’yi yakalayacağımıza inanıyorum. Bu sezon Almanların ve İngilizlerin de geri döndüğünü gözlemliyoruz. Sezon erken açıldı. Geçtiğimiz yıl oteller haziranın başında açılmıştı. Bu yıl nisanda birçok otel tadilatını ve bakımını tamamladı.

Bugün Bodrum’da 23 tane özel eğitim kurumu bulunuyor. Özel hastaneler yatırıma geliyor. İstanbul’daki birçok gayrimenkul markası Bodrum’da yatırım yapıyor. Tüm bunların yanı sıra dünya turizm devleri de yeni otel yatırımlarına başladı. Bugün Bodrum’da 5 milyar dolarlık turizm yatırımı devam ediyor. 44 tane 5 yıldızlı otel bulunuyor. Bu otellerin sayısı da hızla artıyor.”

AZERBAYCAN’DA TANITILDI

Muğla’nın Bodrum ilçesine gelen turist sayısını artırmak ve turizm faaliyetlerini daha da canlandırmak amacıyla Bodrum Tanıtma Vakfı (BOTAV) tarafından yürütülen yurt içi ve yurtdışındaki turizm fuarlarındaki tanıtım çalışması Azerbaycan’da sürdürüldü.

Azerbaycan’da 5-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 15. Uluslararası Bakü AITF Turizm Fuarı’na katılan BOTAV standına Azerbaycanlılar yoğun ilgi gösterdi. BOTAV Moskova Ofisi Temsilcisi Maria Isiemina da fuara katılarak Bodrum’u tanıtma çalışmalarını yürüttü.

Uluslararası Bakü AITF Turizm Fuarı çerçevesinde Azerbaycan’da, yurtiçi ve yurtdışına tatilci götürüp, getirme konusunda alanında öncü bir tur şirketi tarafından bu yılda tanıtım ve workshop organize etti. Workshop’a Bodrum’daki bazı otellerin müdürleri ve sahipleri katıldı.

2017’DE 2 BİN 317 ÖZEL UÇAK İNİŞ YAPTI

Şehirdeki nüfus yoğunluğuna da dikkat çeken Mehmet Kocadon, şöyle konuştu: “160 bin nüfuslu kentte ortalama 550 bin kişi yaşıyor. Bodrumlu yerel idare esnaf ve turizmci olarak yerli ve yabancı konuklarımızı en iyi şekilde ağırlıyoruz. Yapılan incelemelerde elde edilen verilere göre Bodrum’a 2017 yılında gelen araç sayısı 6.8 milyon adetti.

Bu da Bodrum’da ne kadar yoğun bir araç girişi olduğunu göstermektedir. Yurt içi ve yurtdışı uçak sayılarında çok ciddi artışlara tanık olduk. Yine 2017 yılında 2 bin 317 özel uçakla yaklaşık 10 bin kişi Bodrum’a geldi. Bunlar bizler için çok önemli rakamlar.”

BODRUM TIR’I 30 İLİ GEZDİ

Bodrum’un önemli tanıtım çalışmalarına imza attığını hatırlatan Mehmet Kocadon, “Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı (BOYTAV) ile birçok organizasyona ve fuara katılım gerçekleştiriyoruz. Kış döneminde 30’a yakın fuara katıldık.

Turizm kötü gidiyor, olumsuzluklar var bahanesinin arkasına asla sığınmadık sığınmayız. Geçtiğimiz yıl Anadolu’ya gönderdiğimiz Bodrum Tanıtım TIR’ı bize çok önemli katkılar yaptı. TIR kısa sürede toplamda 30 il gezdi” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.