Kış turizmine yüzde 20 zam

Hareketlenmenin başladığı kayak merkezlerinde tatil maliyeti geçen yıla göre yüzde 20 pahalı olacak.

05/12/2017 23:31
Kış turizmine yüzde 20 zam

Yaz dönemini hareketli geçiren turizmciler, fiyat artışına rağmen tatil köylerinde sezonu yüzde 90 doluluk ortalaması ile kapatmayı hedefliyor.

Turizm sektörü 2016’da yaşadığı krizi bu yıl hem turist sayısında hem de turizm gelirlerinde yaşanan büyük artışla aşmayı başardı. Hareketli geçen yaz sezonun ardından gözünü kayak mevsimine çeviren sektörde bu yıl beklenti yüksek. Kış turizmcisi de bu yıl yaşanan hareketlilikten kendi payına düşeni alacağını düşünüyor.

Emre Eser imzalı habere göre, geçen hafta Uludağ, Kartalkaya ve Erciyes olmak üzere ilk misafirlerini ağırlamaya başlayan kayak merkezlerinde bu yıl yüzde 20 fiyat artışı yapıldı. Erken rezervasyonun olmadığı çoğunlukla son dakikacıların doldurduğu kayak merkezlerindeki otellerde Şubat sonuna kadar ortalama doluluk oranının yüzde 90’a ulaşması bekleniyor.

Enflasyon düzeltmesi

Aralık ayına girilmesi ile beraber kayak merkezlerindeki hareketliliğin artmaya başladığını ifade eden Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı Mehmet Beceren, Uludağ’ın bu yıl eski günlerdeki gibi yüzde 100 doluluğa ulaşacağını dile getirdi.

Otellerin yüksek enflasyon karşısında yüzde 20’lik bir fiyat artışı ile tarife düzeltmesi yaptığını belirten Beceren, “Uludağ her zaman son dakikacıların uğrak noktası konumunda. Bu yıl hareketlilik giderek artıyor. Kar yağmaya devam ettiği sürece bu yıl bir problem yaşanmayacak” dedi.

Bu yıl rezervasyonlarda geçen seneye göre yüzde 35 oranında bir artış yakaladıklarını söyleyen Tatilsepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz, özellikle Uludağ’ın bu sene çok popüler olduğunu onu Kartalkaya ve Palandöken’deki kayak merkezlerinin takip ettiğini aktardı.

Küçükyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İç pazarda bu yaz yaşanan hareketlilik kışın da devam edecek gibi görünüyor. Uludağ bölgesinde fiyatlar gerçekten yüksek seyrediyor ortalama gecelik fiyat 300 lira civarında. Bu durum ilginin alternatif merkezlere dağılmasına neden olacak.

Bansko’ya ulaşım dahil tek gece ortalama fiyat Uludağ ile aynı seviyede. Uludağ’da yer bulamayanlar buraları tercih etmeye başladı. Aynı şekilde THY’nin indirimli seferleri sayesinde Palandöken ve Sarıkamış kayak merkezleri de yükselen bir ivme yakaladı.”

Hem içerde hem dışarda zam

Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran son yılların gözdesi Bulgaristan’da bu yıl geçen seneye göre yüzde 30 artış yaşadıklarını bildirdi. Türkiye’de kültür turlarına olan ilgilinin paralel şekilde kış tatillerinde de görüldüğünü söyleyen Onaran, fiyatlarda hem yurt içinde hem de yurt dışında talep ve kur artışından kaynaklı yüzde 15-20 oranında bir zam olduğunu aktardı.

Onaran, “Hafta sonları için bizim kaçamak dediğimiz konaklama türlerinde ciddi artış var. Kayak merkezleri de bu ilgiden nasibini alıyor. Özellikle bu yurt dışı pazarında çok belirgin bir hal aldı” dedi.

80 liraya da var 1.200 liraya da

Bu yıl Uludağ’da ortalama gecelik konaklama fiyatları 150 liradan başlıyor 1.200 liraya kadar çıkıyor. Kartalkaya’da da durum pek farklı değil. Buradaki fiyatlar 150-950 lira arasında değişirken Palandöken’de fiyatlar 200-350 lira arasında. Diğer merkezlerdeki fiyat aralıkları da şöyle:

Erciyes (140-350), Sarıkamış (175-400 TL), Kartepe (110-190). İstanbul’a yakın noktalardan Kartepe’de konaklamasız günübirlik kayak yapmak isteyenlere de 80 lira ile 140 lira arasında ulaşım ve yemek dahil fiyat seçenekleri sunuluyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.