Kapadokya'da soruşturma uzadı, sorunlar çoğaldı

Kapadokya'da Dorak Turizm’in 25 balon firmasını bir konsorsiyum çatısında bir araya getirmesiyle başlayan tekelleşme iddiaları nedeniyle, Rekabet Kurumu soruşturma başlattı.

09/06/2019 21:10
Kapadokya'da soruşturma uzadı, sorunlar çoğaldı

Hürriyet yazarı Jale Özgentürk, Kapadokya'da Dorak Turizm’in 25 balon firmasını bir konsorsiyum çatısında bir araya getirmesiyle başlayan tekelleşme iddiaları nedeniyle, Rekabet Kurumu'nun başlattığı soruşturmanın uzamasının bölge turizminde yol açtığı sorunları anlatan bir yazı kaleme aldı.

Özgentürk'ün köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

Türkiye’nin kültür turizminde başrol oyuncusu Kapadokya’nın sembolü balon uçuşlarında ciddi sorunlar yaşanıyor. Dorak Turizm’in 25 balon firmasını bir konsorsiyum çatısında bir araya getirmesiyle başlayan tekelleşme iddiaları nedeniyle, Rekabet Kurumu soruşturma başlattı.

Ancak bu süreçte konsorsiyum dışında balon uçuşu yapmak isteyenlerin engellendiği, bireysel rezervasyon yapan turistlerin ise, rezervasyonlarının iptal edildiği belirtiliyor.

Bu süreçte Rekabet Kurumu’ndan şirketlere denetimler yapılsa da soruşturma hala sonuca ulaşamadı. Turizmcilerin iddialarına göre bölgede turizmin en yoğun olduğu bugünlerde ise, turizme zarar verecek ciddi sorunlar yaşanıyor.

Konuştuğum turizmciler bu sorunları şöyle sıralıyor:

“Gelmeden önce rezervasyon yaptıran, parasını ödeyen turistlerin rezervasyonları gerekçesiz iptal ediliyor. Mağdur olmuş onlarca turist var. Balon uçuşlarının fiyatları açık arttırmayla belirlenmeye başlanmış. Borsa oluşmuş, 800 dolara kadar çıkan fiyatlar var, komisyonlar haraça dönmüş durumda.” Normalde ortalama fiyat 200 Euro civarında.

Bölgede 30’un üzerinde balon firması var

Bölgede 30’un üzerinde balon firması var. Balon sayısı 239. Sivil Havacılık’ın kararına göre en fazla iki uçuş yapılıyor. Birinci uçuşta 100, ikincide 50 balon havalanabiliyor. Balon uçuşlarından elde edilen gelir ise 2018’de 70 milyon Euro civarında.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/jale-ozgenturk/kapadokyada-balon-kavgasi-41238421

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.