İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'de 'Turizmde Girişimcilik ve Kariyer' paneli

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi ‘Kariyer Haftası’ etkinlikleri kapsamında, “Turizmde Girişimcilik ve Kariyer” konulu panele ev sahipliği yaptı.

31/12/2019 23:40
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi'de 'Turizmde Girişimcilik ve Kariyer' paneli

Okulda kurulan stantlarda öğrencilerle sektör bir araya geldi. Gençler şimdiden staj olanakları hakkında bilgi alıp;  mezun olduktan sonra yapacakları işlerle ilgili başvurularda bulundu. Panelin ardından ise geleceğin başarılı şefleri arasında yer almaya aday İKÇÜ’lü  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, sembolik mutfak önlüklerini giyerek sektöre ilk adımı attı.

Turizm Fakültesi’nin düzenlediği paneli, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atilla Akbaba, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Sami Çetin, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Engin, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan, İŞKUR İl Müdürlüğü Temsilcisi Timuçin Kılıç, Accor Türkiye Ege Bölge Kurumsal Müşteri İlişkileri Müdürü Özgür Cengiz, akademisyenler, fakültelerin öğrencileri, Konak Nevvar Salih İşgören Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri ve çok sayıda sektör temsilcisi izledi. Turizmde Girişimcilik ve Kariyer konusunda uzman kişilerin yer aldığı panelde öğrencilere kariyer ve turizmde girişimcilik konuları hakkında bilgiler verildi, kariyer planlaması hakkında yönlendirmelerde bulunuldu.

Panelin ardından, standlarda yerlerini alan konaklama işletmeleri, seyahat acentaları, eğitim, kariyer ve staj danışmanlık firmaları gün boyu turizm öğrencileri ile birlikte staj, çalışma imkânları ve eğitim konuları hakkında bilgi alış verişinde bulundular. İş görüşmelerinin de gerçekleştirildiği etkinlik hem katılımcılara hem de öğrenciler tarafından memnuniyetle karşılandı. Üniversite - sektör işbirliklerinin artırılması ve öğrencilerin kariyer ve girişimcilik konularında bilinçlendirilmesi düzenlenen etkinliğin faydaları arasında yer aldı.

“İşini iyi yapan işsiz kalmaz”

Panel Başkanı İKÇÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akbaba, yaptığı açılış konuşmasında 300’e yakın öğrenciye ulaşan Turizm Fakültesi olarak öğrencilerinin mezun olduktan sonraki kariyer planlaması adına sektörle yakın ilişkiler kurduklarını belirtti. Turizmin her sene yüzde 4- 4,5 büyüme gösteren dünyadaki en büyük endüstri olduğuna işaret eden Prof. Dr. Akbaba, bu anlamda sektörde kalifiye işi bilen kişilerin iş bulma sıkıntısı çekmeyeceğini vurguladı.

“Yüzde 27 oranında düşüşe geçtik”

İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, 2015 yılında Türkiye’nin yaklaşık 41 milyona yakın turisti ağırlayan dünyada en çok tercih edilen ülkeler arasında 6. sırada yer almasına karşın;  dünya siyasetindeki gelişmeler, komşu ülkelerdeki savaşlar, ülkemizdeki terör olayları ve iç siyasetteki dalgalanmalar neticesinde 2016 rakamlarının düştüğünü söyledi. Taşbaşı, “Turizm bıçak sırtı bir sektör. Siz ne yaparsanız yapın, en ufak bir gelişme her şeyi alt üst eder.

Bunu İspanya’da yaşamıştır, dünyada her ülkenin başına gelebilen meselelerdir. Verilere göre yüzde 27 gibi bir düşüş yaşandığını görüyoruz. Ama turizmde umutsuz olmaya gerek yok. Turizmdeki bu durum düzelecektir. Sabretmek, el birliğiyle birbirimize kenetlenmemiz gerekir. Umuyorum bombaların patlamadığı, terör olaylarının yaşanmadığı süreçlere gireriz.” dedi.

“Yalnızca otel yapmakla olmaz”

Turizme artık deniz-kum-güneş perspektifinden bakılmamasını, sektörün çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Vali Yardımcısı Taşbaşı, “Artık insanlar bir otele girelim, yiyelim, içelim, yatalım demiyor. İnsanlar başka ülkeye giderken alışkanlıklarını da götürüyor. Örneğin turist golf oynamayı seviyor, tenis seviyor ya da tiyatro seviyorsa; gittiği yerde de böyle alanlar istiyor. Siz yalnızca otel yaparsanız,  etraflarına turistlerin tercih edeceği sosyal-kültürel sportif seçenekleri düşünmezseniz, o oteller bir müddet sonra boş kalır. Bizde devlet olarak alt yapıyı buna göre planlarsak turizmde markalaşırız.” diye konuştu.

“Müşteriyi güler yüzle karşılayın”

Gençlere “İşin mutfağından işe başlayın.” şeklinde seslenen Vali Yardımcısı Taşbaşı, “Ben mesleğe en küçük ilçeden başladım. Tanıdığım tüm patronlar işe işin mutfağından başlamıştır. O tanınan otel zinciri sahiplerinin rehberlik, garsonluk gibi işlerden patronluğa yükseldiklerini görürsünüz. Herkes işe genel müdürlükten başlamıyor. Emek hiçbir zaman yerde kalmaz. O yüzden özgüveniniz yüksek olsun. Yüzünüz hep gülsün. Turizmde bu çok önemli. Bir yere gittiğinizde sizi ağırlayan garson güler yüzle karşılamazsa bir daha oraya gitmek istemezsiniz.” dedi.

“Danışmanlık alın”

Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan da gençlere kariyer planlamalarına okurken başlamaları gerektiği tavsiyesinde bulundu. Prof. Dr. Küçükaltan,‘Benim sizlere bir hoca olarak önerim lütfen kendinize uygun olan alanlarda konumlanmaya ve kariyer planlarınızı yaparken de danışmanlık almaya, daha fazla görüş almaya dikkat etmeniz. Çünkü ancak bu şekilde bazı resimleri çok daha geniş bir perspektifle görme şansınız olacaktır.’ şeklinde konuştu.

İŞKUR İl Müdürlüğü Temsilcisi Timuçin Kılıç, iş başı eğitim programları hakkında gençlere bilgi verirken; kendilerine başvuran tüm gençlere her konuda destek olacaklarını vurguladı.

Accor Türkiye Ege Bölge Kurumsal Müşteri İlişkileri Müdürü Özgür Cengiz ise sektörde yer edinen gençler olmak için mutlaka aktif, girişimci ve cesur adımlar atılması gerektiğini kaydetti. Cengiz, “ Sektörde ne yapmak istediğinize karar verdikten sonra atak davranın. Örneğin staj mı yapmak istiyorsunuz, nerde,  ne şekilde yapmak istiyorsanız bağlantılarınızı kendiniz bulun”

Konuşmaların ardından geleceğin başarılı şefleri arasında yer almaya aday İKÇÜ’lü  Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, mutfak önlüklerini giyerek sektöre ilk adımını attı. Ardından İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ve beraberindeki heyet, fuaye alanındaki stantlarda sektör temsilcileriyle bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu.                         

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.