İzmir'e 216 tesis, 75 Bin yatak

ETİK Exclusive Turizm Raporu 11’inci sayısı yayımlandı. İzmir’de toplam yatak kapasitesi 75 bine yükseldi.

31/12/2019 23:40
İzmir'e 216 tesis, 75 Bin yatak

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ’’ETİK Exclusive Yönetim Raporları 11’inci sayısı’’ yayımlandı. Rapora göre İzmir bölgesinde, konaklama tesisinin işletme ve yatırım belgesi alması sayesinde ana konaklama tesis sayısının 216’ya ulaştığı belirtilldi. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Yaklaşık 44 bin yatak sayısına sahip bu tesisler içerisinde, yerel idarelerden belgesi bulunan 631 tesise 32 bin civarında yatak eklenmesiyle, İzmir’deki yatak kapasitesinin 75 bine ulaşmıştır” açıklamasını yaptı.

İzmir’deki tesis, oda ve yatak kapasitesi hakkında sayısal verilerden yararlanılan raporda, ayrıca Bakanlık Belgeli 216 tesisin 20 bin 232 oda ve 43 bin 79 yatak kapasiteye sahip olduğu açıklandı. Buna karşın raporda, 631 adet kapasite ile Bakanlık Belgeli tesislerden daha fazla yatak sayısınıa sahip Belediye Belgeli tesislerin, oda ve yatak kapasiteleri bakımından Bakanlık Belgeli tesis kapasitelerine göre daha az olduğu dikkat çekti. Ayrıca raporda, Belediye Belgeli tesislerde oda kapasitesi 13 bin 838 ve aynı tesislerin yatak kapasitesinin 32 bin 28 olması, göze çarpan bir diğer unsur oldu.

BELGELİ TESİS SAYISI EN FAZLA OLAN İLÇE KONAK

Raporda, İzmir’de Belgeli Tesis sayısının en fazla olduğu ilçelere bakıldığında ise ilk üç sırayı Konak, Çeşme ve Menderes ilçeleri alıyor. İçinde 66 belgeli tesis barından, 4 bin 955 oda ve 9 bin 828 yatak kapasitesiyle birinci sırayı alan Konak’ı, 64 belgeli tesis kapasitesi ile Çeşme takip ediyor. Üçüncü sırada ise 15 tesis kapasitesiyle Menderes ilçesi bulunuyor.

SUN EXPRESS İZMİR’DEN 7 NOKTAYA DİREKT UÇACAK

Öte yandan raporda, THY-Lutfansa ortak kuruluşu olan ve havayolu şirketi dendiğinde akla ilk gelen markalardan olan SunExpress’in, önümüzdeki yaz döneminde İzmir’den 7 destinasyonla doğrudan uçuş başlatacağı belirtildi. Raporda, ayrıca 2015 yılı yaz ayından itibaren İzmir’den Londra, Brüksel, Milano, Moskova, Marsilya,Toulouse ve Bakü şehirlerine doğrudan sefer düzenleyeceği bilgisi verildi. SunExpress’in hayata geçireceği bu uygulamaya destek verebileceklerini açıklayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTO ve İZKA olarak SunExpress’in uçuşları için reklam desteği verebileceklerini söyledi.

BERGAMA VE CUMALIKIZIK DÜNYA MİRAS LİSTESİNDE

ETİK tarafından hazırlanan raporun son bölümünde ise dünya miras listesine yer verildi. 2011 yılından itibaren geçici listede yer alan Bergama ve Cumalıkızık Bölgeler’i, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Dünya Miras Komitesi (DMK) 38’inci Dönem Toplantısı’nda alınan kararla birlikte Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazandılar. Bu başarıyla birlikte ülkeler bazında Dünya Miras Listesi’nde değer sayısı 11 olan Türkiye, değer sayısını iki basamak arttırarak değerini 13’e yükseldi.

Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’ndeki değerleri listesi ise şu şekilde:

 

İstanbul’un Tarihi Alanları

 

Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası

 

Hattuşaş

 

Nemrut Dağı

 

Xanthos-Letoon

 

Safranbolu

 

Truva Antik Kenti

 

Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi

 

Göreme Milli parkı ve Kapadokya

 

pamukkale Hierapolis

 

Çatalhöyük Neolitik Kenti

 

Bursa ve Cumalıkızık

 

Bergama Çok Katmanlı Kültürel peyzaj Alanı


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.