İzmir’de Belgeli İşletme sayısı 229’a yükseldi

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Ar-Ge Birimi çalışmalarıyla oluşturulan ve İzmir turizminin 7 aylık durum analizini ortaya koyan 'ETİK Exclusive Yönetim Raporları 13’üncü sayısı' yayımlandı.

31/12/2019 23:40
İzmir’de Belgeli İşletme sayısı 229’a yükseldi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamış olduğu tesis istatistiklerinin yer aldığı rapora göre, İzmir’deki belgeli tesis sayısı son bir yıl içinde 22 adetlik artışla 229’a yükseldi. Ayrıca raporda, yine aynı dönemde belgeli otel tesis sayısında da artış olduğu belirtilerek, belgeli otel sayısının 21 adetlik artışla, 149’dan 170’e çıktığı bilgisi verildi.

YEŞİL YILDIZLI TESİSLER 9’A YÜKSELDİ

Raporda, bir başka dikkat çeken açıklama ise oteller haricinde yer alan bar, lokanta gibi diğer belgeli tesis sayısı hakkında verilen sayısal bilgiler oldu. Bu tesislerin belgeli tesis sayıları 59’a çıkarken, bir yıllk dönemde 5 yıldızlı otel sayısı 12’den 20’ye doğru artış gösterdi. Yine rapora göre, 4 yıldızlı otel sayıları 26’dan 29’a yükselirken, özel konaklama tesisleri sayısı da 12’den 20 adete çıktı. Öte yandan raporda, İzmir’de yer alan “Yeşil Yıldızlı” tesislerin sayısı da 3’ten 9’a yükseldiğinin bilgisi verildi.     

İZMİR 9 TESİSLE 4’ÜNCÜ SIRADA

ETİK Exclusive raporunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çevreye duyarlı tesis belgesi alan işletmelerin sayısı bilgisine de değinildi. Çevreye duyarlı tesis belgesi alan işletmelerin sayısının 121’e yükselirken, Antalya ili 62 otelle ilk sırada yer aldı. Açıklanan listede İzmir 9 tesisle birlikte 4’üncü sırada kendini gösterdi. Raporda belirtilen Temmuz 2014 sonu itibariyle çevreye duyarlı tesis isimleri ise şu şekilde yer aldı:

ONTUR OTEL İZMİR (Konak Butik Otel)

PALOMA CLUB SULTAN (Menderes 5 Yıldızlı)

AQUA FANTASY WORLD OTEL (Selçuk 5 Yıldızlı)

RADISSON BLU RESORT & SPA ÇEŞME (Çeşme 5 Yıldızlı)

MÖVENPİCK HOTEL İZMİR (Alsancak 5 Yıldızlı)

PALOMA PASHA OTEL (Menderes 5 Yıldızlı)

AQUA FANTASY AQUA PARK §CLUB HOTEL (Selçuk 5 Yıldızlı Tatil Köyü)

SHERATON ÇEŞME HOTEL RESORT&SPA (Çeşme 5 Yıldızlı Termal Otel)

WYNDHAM İZMİR ÖZDİLEK (Balçova 5 Yıldızlı Termal Otel)

 

İŞLER: KRİZ, İZMİR KURVAZİYERİNİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Raporda ele alınan bir diğer konu ise, yaşanan ekonomik krizlerin kurvaziyer pazarını olumsuz etkilemesi oldu. Bu konuda açıkamarda bulunan  ge Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, ’’Ortadoğu Bölgesi’nden yayılarak Akdeniz çanağına kadar uzanan sularda istikrarı ve ticareti etkileyen siyasi istikrasızlık, İzmir’in kruvaziyer trafiğini de maalesef olumsuz etkiledi. Bu bakımdan İzmir, yılın 7 aylık döneminde kurvaziyer yolcu trafiğinde yüzde 52 dolayında gerileme yaşadı. Geçen yıl 242 bin olarak gerçekleşen yolcu trafiği, bu yıl 116 bine kadar düştü’’ ifadelerini kullandı.

Benzer bir durumun Antalya, Alanya, Kuşadası ve Marmaris gibi limanlarda da görüldüğünü sözlerine ekleyen İşler, İzmir’de bu yıl yaşanan düşüşün, Ortadoğu’daki olaylar sonucu bazı gemilerin hat değiştirmesi, liman değiştiren hatların İzmir’e uğramaması ve tüm Doğu Akdeniz’de kurvaziyer turizmde bir düşüş olması etkilerinin önemli rol oynadığını ifade etti. Ortadoğu’da yaşanan istikrarsızlığa da dikkat çeken İşler, ’’Bölgedeki istikrarsızlık nedeniyle şirketler güvenli liman olarak Batı Akdeniz’e yöneliyor. Öte yandan, yeni pazar olan Çin’e de kayma var. Diğer yandan, Ortadoğu’daki olaylar nedeniyle MSC ve Costa şirketleri, İzmir’e 10 yeni sefer ekledi. Bunun yanında P&O Aurora ve İzmir’e daha önce hiç gelmeyen Silversea firması, Spirit ve Cloud  gemileri ile İzmir’e 4 ek sefer koydu’’ şeklinde konuştu.

İZMİR KURVAZİYERİ YÜZDE 52,2 ORANINDA AZALDI

Son olarak, Ocak ve Temmuz ayında Türkiye kruvaziyer yolcu trafiğinde yaşanan değişimi 2013 ve 2014 yıllarıyla karşılaştırmalı olarak inceleyen raporda, İzmir’deki kurvaziyer yolcu trafiği 2013 yılında 242 bin 540 iken, 2014 yılında 116 bin 27’ye gerileyerek yüzde 52, 2 değer kaybettiği görüldü. Ege’nin önemli turizm bölgelerimizden Bodrum ise, kurvaziyer yolcu sayısı bakımından 7 bin 538’den 14 bin 456 ya yükselerek dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.   


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.