İstanbul'un ünlü plajında denize girmek imkansız

İstanbul'un ünlü plajlarından Kilyos plajında birkaç gün önce fark edilen moloz yığınları vatandaşların tepkisine yol açtı.

31/12/2019 23:40
İstanbul'un ünlü plajında denize girmek imkansız

Atıkların nereden ve kimler tarafından atıldığı araştırılıyor. Sahilde spor yapan öğrencilerden Eyüp Şamil Çetinkaya, "Burası İstanbul’un temizliğini korumuş sayılı sahillerinden birisi. Burada daha önce denize de girdik. Ama şimdi denize girmeyi bırakın bakmaktan bile iğreniyor insan" diye konuştu.

CNNTürk'ün haberine göre, denizden döküldüğü düşünülen inşaat molozları neredeyse tüm sahil şeridini görülüyor. Sahile vuran malzemeler arasında, kapılar, su boruları, moloz yüklü çuvallar da yer alıyor.

'KIYIYA VURAN MATERYALLER ÇOK ENTERESAN'

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Kilyos Plajı'na dökülen molozlarla ilgili açıklamasında şunları söyledi:

“Cuma gününden beri ekiplerimiz sahada fakat olaya denizden müdahale edilmesi gerekiyor. Karadeniz'de yoğun dalga hareketi var. Daha önce yağ atıkları gibi şeyleri gördük ama ilk defa böyle bir şey yaşadık. Kıyıya vuran materyaller çok enteresan. Üç kamyona yakın atık temizlendi. Mutlaka denizden müdahale edilmesi gerekiyor. İBB ile koordinasyon sağlanmıştır. Doğaya zarar vermeden atık problemlerini çözmemiz lazım. Bu durumu yaratanlar acilen bulunup cezalandırılmalıdır."

Sarıyer Belediyesi'nden yapılan açıklamada ayrıca, " Olayın duyulmasıyla birlikte Sarıyer Belediyesi Temizlik İşleri Ekibi cumartesi ve pazar günü mesai yaparak üç kamyon atık temizledi. Bugün ise ekipler İBB ile işbirliğiyle gerek Kısırkaya'da, gerekse Kilyos'ta çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte, temizlenen atıkların yeniden ve sürekli yeni atıkları kıyıya vuruyor" denildi.

ŞU ANA KADAR 300 POŞET ATIK TOPLANDI

Denize atıldığı tespit edilen atıkların Kilyos sahiline vurmasıyla başlatılan temizlik çalışmaları ise devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda şu ana kadar 300 poşet atık toplandığı öğrenildi. Ayrıca, denize en çok strafor, tahta ve poşet atıldığı tespit edildi.

'BIRAKIN DENİZE GİRMEYİ İNSAN BAKMAYA BİLE İĞRENİYOR'

Boğaziçi Üniversitesi’nin Kilyos’ta bulunan Sarıtepe Kampüsü’nün de bulunduğu sahilde spor yapan öğrencilerden Eyüp Şamil Çetinkaya, "Burası İstanbul’un temizliğini korumuş sayılı sahillerinden birisi. Burada daha önce denize de girdik. Ama şimdi denize girmeyi bırakın bakmaktan bile iğreniyor insan" diye konuştu. Bir inşaat firmasının kaçak yollarla denize boşaltım yaptığı yönünde duyumlar aldıklarını aktaran Çetinkaya "Bu çevre temizliği bir yana yasalara da aykırı bir işlem. Yapanların bulunup cezalandırılması gerekiyor. Bir an önce temizlenmesi gerekiyor" dedi.

'BİR HAFTADIR YOĞUN BİR KİRLİLİK VAR'

Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Bengüsu Baş ise, bireysel bir kirlilikten ziyade daha büyük ölçekli bir kirlilik olduğunu söyleyerek, öğrencilerin zaman zaman sahili temizlemek için kendi çabalarıyla çalışma yaptıklarını söyledi. Bir diğer öğrenci Ayşenur Sevinç ise "En fazla bir haftadır böyle. Daha önce bu kadar olmuyordu. Bireysel olarak biz kendi çöplerimizi topluyoruz. Karadan gelen bir kirlilik olduğunu düşünmüyorum, gemilerden geldiğini düşünüyoruz" dedi.

İBB: 'YAPANLAR ARAŞTIRILIYOR'

İstanbul Büyükşehir Belediye ise atıklar ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada sahildeki atıkların sorumlularının araştırıldığı belirterek şunlara değinildi:

"Cumartesi günü (4 Mart) denize atıldığı tespit edilen atıkların Kilyos sahiline vurmasıyla, İstanbul Büyükşehir Belediye ekipleri dün (5 Mart Pazar) temizlik çalışmalarını başlattı. Sahildeki atıklar 85 kişiden oluşan ekiplerce temizleniyor. Bölgedeki diğer plajlarla birlikte toplam 5 Km’lik alanda temizlik çalışması yapılıyor. Ayrıca, İBB’ye bağlı deniz denetim teknesi ile, deniz yüzeyinde başka atık var olup olmadığı araştırılıyor. Şu ana kadar 300 poşet atık toplandı atıklar; strafor, tahta ve poşetten oluşuyor. Atıkların nereden ve kimler tarafından atıldığı araştırılıyor."

İBB, bugün gönderdiği ikinci açıklamada ise 5 km'lik sahil şeridinde toplanan atık miktarının 3 bin 500 kg'a ulaştığını vurguladı:

"Temizleme çalışmalarında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü, İSTAÇ ve Katı Atık Müdürlüğü ekiplerinden oluşan 121 kişi görev alıyor. Çalışmalar kapsamında şimdiye kadar; strafor, tahta ve poşetten oluşan 3500 kg atık toplandı. İBB'ye bağlı deniz denetim teknesi ile, deniz yüzeyinde başka atık var olup olmadığı da araştırılıyor. Atıkların nereden ve kimler tarafından atıldığıyla ilgili araştırma devam ediyor."

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.