İstanbul turizmini kim hançerliyor?

Konu güncel, hepiniz biliyorsunuz. İstanbul’a gelen turist sayısı İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine dayanılarak her ay periyodik olarak açıklanır. Bu rakamlar da genelde artışı ifade eder.

Hasan Arslan Hasan Arslan 31/12/2019 23:40
İstanbul turizmini kim hançerliyor?

HASAN ARSLAN

Peki İstanbul’a gelen turist sayısı gerçekten artıyor mu? İşte asıl olay burada. Rakamlar tersini gösterse de, neredeyse tüm otelciler ağız birliği etmişçesine kente gelen turist sayısının azaldığını, en azından artmadığını söylüyor...

KİM DOĞRU SÖYLÜYOR?

Gerçekten artış olsa neden hepimiz sevinmeyelim? İstanbul ve Türk turizmi adına neden gururlanmayalım değil mi? Tüm sektörün ortak isteğinin bu olduğu da tartışılmaz bir gerçek… Peki bu çelişki nereden kaynaklanıyor. Kim doğruyu söylüyor? TÜROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul’a gelen turist sayısında düşüş olduğu görüşünde. Her gün, İstanbul’da artan otel sayısına dikkat çekip, İstanbul’un otel çöplüğüne dönüşmeye başlandığı vurgulayan açıklamalar yapıyor. Sektörün bir başka sivil toplum kuruluşu TÜRSAB’ın Başkanı Başaran Ulusoy ise tam tersini, yani Türkiye’ye ve İstanbul’a gelen turist sayısında artış olduğunu, bu yıl 35 milyon turist hedeflediklerini ve yeni otellere ihtiyaç olduğunu söylüyor.

ŞİŞİRİLMİŞ RAKAMLAR PATLADI

Burada kimin yanlış değil, kimin doğru söylediği önemli. “Yaşayan bilir”den hareketle, en doğruyu sektör emekçilerinin yani otelcilerin söylediğini düşünüyorum. Çünkü onlar “Odalarımız boş” diyor. Sonuçta olan yine Türk turizmine oluyor. Şişirilmiş rakamları gören sermaye sahibi, “Bu kadar otel var, demek ki bu işte çok para var. E İstanbul’a talep de var. O zaman benim ne eksiğim var” deyip, sağolsun arz yaratıyor. Bu kısır döngü de böyle devam edip gidiyor…. mu? Gitmiyor. Patladı işte, şişirilmiş rakamlar patladı. İstanbul’da oteller boş. Büyük yabancı zincirlerin boş odalarını doldurmak için fiyat kırması ise, yerli otelciyi daha da zorluyor.

YALAN YANLIŞ SAHTE FİZİBİLİTE RAPORLARI

Diğer taraftan, otel yatırım danışmanlığı yapan kurnaz firmaların yetkili ağızları, yatırımcılardan danışmanlık ücreti almak ve büyük paralar kazanmak için otel yatırımcılarına yalan yalnış fizibilite raporları çıkartıp, yatırımcıyı yanlış yönlendiriyor. Otel yatırım danışmanlığı yapan bu kuruluşlar, sağdan soldan  topladıkları derme çatma raporları yatırımcıya sunarak, turist sayısının her geçen gün arttığını, İstanbul’da büyük otellere ihtiyaç olduğunu, var olan otellerin ihtiyaca cevap vermediklerini söylüyor.

OTELİN O’SUNU BİLMEYEN OTELCİ OLUYOR

Yatırımcıyı ikna etmek için bununla da kalmıyor, onlara otelcilik sektörüne yatırım yapmaları halinde en az yüzde 85-90 doluluk oranlarıyla çalışacaklarını, otellerinin odalarını en az 150 – 200 Euro’dan satacaklarını, bunun yanında yiyecek ve içecekten  gelecek olan ekstra  paranın da işin cabası olduğunu anlatıyorlar.  Sonuçta da, işlerin çok iyi olduğunu, turizm sektöründen iyi para kazanacaklarını zanneden yatırımcılar, bizim neyimiz eksik, bizde otel işine girelim diyerek bu işe soyunuyorlar.

DANIŞMAN FİRMALAR DOST MU DÜŞMAN MI?

Otel yatırım danışmanlığı yapan bu firmalar,‘İstanbul’un daha çok otele ihtiyacı var’ şeklinde ortak mesajlar veriyor, birbirinden şık broşürler yapıp, kapı kapı dolaşıp kendilerine yeni kurbanlar buluyor. Sonuçta da, yanlış yerde yanlış oteli açan yatırımcı, kaderiyle başbaşa kalıyor. İstanbul’un Anadolu yakasında birbiriyle yarışır halde yükselen devasa otellerin işi daha da zor olacak. Çünkü, İstanbul’un en büyük sorunu yanlış lokasyonlarda, yanlış fizibilite sonucu yapılmış yanlış otel yatırımlarıdır.

YERLİ OTELCİNİN YABANCI ZİNCİR İSYANI

İstanbul Şişli bölgesinde yeni  hizmete giren  büyük bir zincir otel, otelcilerin korkulu rüyası oldu. Bu sözde büyük zincir otel,  fiyatlarını 69 ve 79 Euro’lara kadar düşürüp,  odalarını doldurduğunu söyleyerek bununla övünüyor. Bölgede bulunan diğer otelciler bu fiyatlarla nasıl rekabet edebilir, nasıl ayakta kalabilir? Bölgedeki tüm otelciler bu duruma, isyan ediyor.

Diğer taraftan, yine İstanbul Sultanahmet bölgesinde tam anlamıyla bitmemiş sözde 5 yıldızlı! otelinde misafir kabul etmeye başlayan başka bir yatırımcı, 51 Euro’dan oda satıyor. Bu bölgede bulunan ve  yıllardır gerçek anlamda otelcilik yapan diğer oteller ne yapsın, nasıl isyan etmesinler?

Yatırımcı bilinçleninceye ve artan otel sayısını kontrol edecek bir sistem -mümkümse- oluşturuluncaya kadar, biz İstanbul turizminin turist sayısı sorunsalını konuşmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.