Hollandalı şirket 3’üncü havalimanı projesinden çekildi

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), tartışmalara yol açan 3’üncü havalimanı inşaatında pay almak isteyen Hollandalı bir inşaat ve emlak şirketinin projeden çekildiğini duyurdu.

31/12/2019 23:40
Hollandalı şirket 3’üncü havalimanı projesinden çekildi

Kuzey Ormanları Savunması (KOS), İstanbul’un kuzey ormanlarını büyük ölçüde tahrip edeceği için tartışmalara yol açan 3’üncü havalimanı inşaatında pay almak isteyen Hollandalı bir inşaat ve emlak şirketinin projeden çekildiğini duyurdu. Diken.com'da yer alan habere göre, KOS’un aktardığına göre ismi ve hangi projeyi üstlenmek istediği bilinmeyen Hollandalı bir şirket 2016 yılında projesine kredi almak ve sigortalatmak üzere köklü kredi kurumu Atradius Dutch State Business’a (ADSB) başvurdu.

ADSB’nin ekim ayında KOS’la 3’üncü havalimanı projesine ilişkin irtibata geçmesi üzerine ADSB yetkilileriyle İstanbul’da görüşen KOS üyeleri, “Projenin bölge ekosistemi üzerinde bırakacağı kalıcı hasarları, projede yaşanan iş cinayetlerini, projenin kır ve kente etkisini ve projenin şeffaf bir şekilde ilerlemediğini” aktardı.

KOS’un geçen ay ADSB yetkililerinden aldıkları bilgiye göre Hollandalı şirket kredi desteğinin reddedilmesi sonucunda projeden çekildi.

Şirketin çekilme kararından memnun olduklarını açıklayan Hollandalı sivil toplum kuruluşu Both ENDS, yerel toplulukların ve STK’ların ‘çevreyi yok eden’ havalimanı projesine karşı çıktıklarını belirterek şunları aktardı: “Sivil toplum kuruluşu Kuzey Ormanları Savunması’nın desteklediği yerel topluluklar ve Hollandalı destekçi örgütleri XminY ve Both ENDS bu gelişmeden memnunlar. Örgütler, şirketin projeden çekilmesinin bu mega altyapı projesiyle ilgili halkın kaygılarına kulak verilmesini sağlayacağını umuyorlar.”

‘Desteğin çekilmesinde KOS’un ADSB ile temasları etkili oldu’

Both ENDS’den Niels Hazekamp, kredi desteğinin çekilmesinde, KOS’un ADSB ile temaslarının etkili olduğunu belirtti: “Ne Hollanda şirketinin kimliği ne de başvurunun geri çekilme sebebi açıklanmadı ama KOS’un kaygılarını ADSB ile paylaşma yolunda gösterdiği çabaların, Hollandalı ihracatçıların havalimanı projesi konusundaki dahiliyetlerini yeniden gözden geçirmelerini sağlayacağını düşünüyoruz. Umuyoruz ki ihracat kredisi sigortası için yapılan bu başvurunun geri çekilmesi diğer şirketleri de projedeki rollerini yeniden değerlendirmeye iter.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.