Hilton efsanesi nasıl doğdu?

Dünyanın en büyük otel zincirlerinden birinin sahibi Hilton Ailesi'ni ve zincirin gelişim hikayesini konu edinen bir analiz hazırlandı.

31/12/2019 23:40
Hilton efsanesi nasıl doğdu?

ABD'ye göçle başladı

Hilton ailesinin yükselişi ailenin en büyük üyesi 1854 doğumlu Augustus Halvorsen'ın 1870 yılında Norveç'ten ABD'ye taşınmasıyla başladı. Augustus Halvorsen'ın yedi çoçuğu vardı. Bunlardan birisi daha sonra otel kralı olacak olan Conrad'dı. Condrad 1887'de, Meksika'da doğdu ve Hilton imparatorluğunun en başarılı işadamı olarak tarihe adını yazdırdı.

Manav olarak çalıştı

Conrad, otel kralı olmadan önce iş yapmayı babasının yanında manavlık yaparak öğrendi. Conrad manavda çalışırken, ailesi Meksika'da kaldıkları evin odalarını kiraya veriyordu. Yani otelciliğin temeli atılıyordu

Conrad, Birinci Dünya Savaşı sırasında savaşa da katıldı. Orduya yakıt, gıda, kıyafet sağlayan bir kurumda görev aldı. Babasının 1919'da vefat etmesinin ardından ordudaki görevini bıraktı.

İlk otelini aldı

Savaştan sonra, Conrad Teksas'a taşındı ve yine aynı yılda 1919'da ilk otelini satın aldı. Aslında bir banka satın almak istedi ama işler istediği gibi gitmedi. Conrad'ın ilk oteli 40 odalı Mobley Hotel'di.

Otel hala faaliyette. İki oda haricinde müşterilere hizmet etmeye devam ediyor.

Dev satın alma

Conrad, ilk otelinin ardından işini büyüttü ve 1954'te, o zamana kadar dünya genelinde emlak sektöründeki en büyük satın almaya imza attı. Conrad, Statler Hotel'i 111 Milyon Dolara satın aldı. Satın almanın ardından kendisini "Dünyanın Otelcisi" olarak tanıtmaya başladı.

ABD başkanlarının kaldığı otel

Conrad, bu satın almasından önce 1949 yılında New York'un efsane otellerinden biri olarak gösterilen Waldorf Astoria'yı satın alarak dikkatleri çekmişti. Otel, New York'un en bilinen binalarından biriydi ve Herbert Hoover'dan sonra bütün ABD başkanlarına ev sahipliği yapmıştı.

Efsanelere imza atmaya devam ediyor

Hilton imparatorluğu, o tarihten bu yana dünyanın her bir yanında efsane olarak gösterilen yerleri satın almaya çalışıyor. Bunlardan biri de Maldivler'deki denizaltı oteli.

Geceliği 8 bin dolar

Öyle ki Güney Afrika'daki otel Conrad Pezula'da bir gece kalmanın maliyeti 8 Bin Dolar.

Conrad'ın iş hayatı kadar aşk hayatı da hareketliydi. İki kere boşandı, üç kere evlendi. Hollywood efsanelerinden Zsa Zsa Gabor, Conrad'ın ikinci karısıydı. Gabor tam dokuz kez evlendi. Ünlü sözü ise, "Başarılı bir ev kadınıyım. Ne zaman bir adamı boşasam, evi bende kalır."

1979'da öldü

Hilton efsanesinin kurucusu Conrad, 1979'da öldü ve mirasını üç çocuğuna bıraktı. Oğullarından biri Richard Hilton, kendi emlak işini kurdu. Conrad'ın diğer oğlu William Barron Hilton I, aile işinin başına geçti.

1966 yılında Hilton şirketlerinin CEO'su, babasının ölümünden sonra da patronu olan William Barron Hilton I, popüler dünyanın en ünlü isimlerinden Paris Hilton ve Nicky Hilton'un dedesi.

2007'de el değiştirdi

Ünlü yatırım fonu BlackStone, konut krizinin en şiddetli halde yaşandığı 2007 yılında Hilton Otelleri'ni 26 Milyar dolara satın aldı.

En büyük otel halka arzı

Hilton, 2013'te halka açıldı. Halka arzdan 2,35 milyar dolar gelir elde edildi ve bir otelin bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük halka arz olarak tarihe geçti.

Waldorf Astoria da satıldı

Hilton, New York'un efsanesi Waldorf Astoria'yı Ekim ayında Çinli bir sigorta devine 1.95 Milyar Dolara sattı.

Başka varlıklar

Hiltonlar, dünya genelinde farklı noktalarda birçok araziye sahip, bunlardan en bilineni Kosta Rika'da. Bazı Hilton üyeleri hala Norveç'te yaşıyor. (Milliyet)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.