Her Müdür, Müdür müdür?

Son yıllarda arka arkaya yaşanan krizlerden sonra, milyonlarca dolarlık tesislerin tecrübeli, donanımlı müdürleri, maliyetli görünüp tasarruf amaçlı çıkartıldı.

Murat Toktaş Murat Toktaş 31/03/2018 22:12
Her Müdür, Müdür müdür?

Son yıllarda arka arkaya yaşanan krizlerden sonra, milyonlarca dolarlık tesislerin tecrübeli, donanımlı müdürleri, maliyetli görülüp tasarruf amaçlı işten çıkartıldı. Aslında bu sıkıntılı dönem, daha çok çalışılması gereken, deneyimin ve tecrübenin daha önemli olduğu zamanlardı.

Fakat liyakat aranmadan yapılan yeni atamalar, deneyimli müdürlerin yerlerini doldurdu mu, işte o her zaman tartışılır. Tabii herkesi de aynı kefeye koymamak lazım. Hazır olan genel müdür ve departman müdürleri için sorun zaten yoktu. Onlar geldikleri makamı layıkıyla doldurdular.

Liyakat aranmadan atama yapıldı

Fakat bu furyada, hazır olmayan departman müdürleri de genel müdür yapıldı. Departman müdürlerinin yerleri ise, şeflerle dolduruldu.

Bir de, piyasada yatırımcıların takdiri ile genel müdür olan birçok makam doldurucu var. Hepsi bir araya gelince, sektörde genel müdür ve departman müdürü enflasyonu yaşanmaya başlandı.

Şimdi işler toparlanıyor ama, unvanlar yerinde kalıyor. Peki, sapla saman nasıl ayrılacak?

Her Müdür Müdür değildir

Nasıl her 5 yıldızlı otel aynı değil, her araba aynı araba değilse, 

Kendine güvenmeyen,

Karar veremeyen,

Kriz yönetmemiş,

Tecrübe biriktirmemiş,

Satış, pazarlamayı bilmeyen,

Bütçe yapamayan,

Maliyet kontrolünden anlamayan,

Departmanlarına hâkim olamayan,

Gelir yönetiminden bi haber,

En önemlisi de çalışanını yönetemeyen, Müdür de müdür değildir.

Şimdi tecrübeli, donanımlı, vizyoner, lider müdürlerimizi diğerlerinden ayırma zamanı. Bir de, ne kadar köfte o kadar ekmek durumu var. Hakkını alamayan müdürlerimiz ya beklemede ya da sektör dışına çıkmakta.

Belgelendirmeye ihtiyacımız var

Eğer yöneticilerimizi birbirinden ayıramazsak; sektördeki deneyimli, işinin profesyoneli olan personelimizi kaybedeceğiz. Bu da ülke olarak, sektördeki hizmet avantajımızı yitirdiğimiz anlamına gelir.

Bunun için öncelikle, yatırımcının bilinçlendirilmesi lazım. Ayrıca, bakanlığın bir şekilde tecrübeyi, eğitimi, deneyimi ölçüp belgelendirmesi gerekiyor.

En iyi yatırım sigortası, iyi bir yöneticidir

Ek olarak, yıldızlamada yönetim kadrosu da puanlanmalı ve her yıldızın ihtiyacı olabilecek yönetim standartı belirlenmeli.

Çünkü bu sıkıntılar yavaş yavaş yatırımcıyı da vurmaya başladı. Son dönemde müdüründen, yöneticisinden şikâyetçi olan çok fazla dostum var. Yatırımcının yatırımını sigortalamasının en iyi yolu, iyi bir yönetici ile çalışmasıdır.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.