Her iki turizm çalışanından biri işsiz

Antalya'da yaz sezonunda her 2 kişiden biri turizmde istihdam edilirken, sezonun sona ermesiyle birlikte her 2 turizm çalışanından biri işten çıkarılıyor. Döngü hep tekrarlanıyor.

31/12/2019 23:40
Her iki turizm çalışanından biri işsiz

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürlüğü'nden alınan rakamlara göre yaz aylarında kuruma kayıtlı her 2 işçiden biri turizm sektöründe istihdam ediliyor. Sezonun sona ermesinin ardından ise her 2 turizm işçisinden biri işsizler ordusuna katılıyor.

2 KAT ARTIYOR

'Turistin şehre bir faydası yok' dense de sektörün Antalya'ya sağladığı katkı SGK İl Müdürlüğü'nün açıkladığı verilere yansıyor. Verilere göre 2014'ün Ocak ayında kuruma kayıtlı 464 bin çalışanın 118 bini turizm sektöründe istihdam edilirken, Haziran'ın gelmesiyle birlikte kayıtlı çalışan sayısı 150 bin artarak 600 bine ulaştı. Turizmde istihdam edilen çalışan sayısı ise 255 bine çıktı.

KASIM'DA İSTİHDAM DÜŞTÜ

Antalya'da istihdam edilen kayıtlı işçi sayısında Haziran ayına kadar gözle görülür bir artış yaşanırken, sezonun sona ermesiyle başlayan işten çıkarmalar kentin işsizlik oranını aksi yönde etkilemeye başlıyor. Verilere göre Haziran'da 615 bin olan kayıtlı çalışan sayısı Eylül'de 594 bine, Ekim'de ise 561 bine düştü. Toplu işten çıkarmaların başladığı Kasım ayı verileri çıktığında ise çalışan sayısının Ocak ayı seviyesine kadar gerilediğinin görüleceği ifade edildi.

TURİZMİN PAYI

Verilere göre Ocak ayında 120 bin kişi turizm sektöründe istihdam edilirken Haziran ayı ile birlikte bu rakam iki kat artarak 256 bine yükseldi. 6 ayda iki kat artan işçi sayısı yılın ikinci yarısında kademeli olarak düşerek başladığı yere geri döndü. Öte yandan sektörün, sezonluk istihdam ettiği elemanları en çok konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetlerinde çalıştırdığı dikkat çekti. Ocak ayında konaklama ve yiyecek hizmetleri bölümde 78 bin kişi çalışırken Haziran ayında bu alanda çalışan sayısının 202 bine yükseldiği görüldü.

ACENTE VE OPERATÖR

SGK verilerinde seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin de sezonun sona ermesiyle birlikte personel sayılarını yarı yarıya düşürdüğü gözlemlendi. Seyahat acentesi, tur operatörü ve rezervasyon ile ilgili faaliyetlerde Ocak ayında kayıtlı çalışan sayısı 6 bin 600'lerdeyken Haziran ayının gelmesiyle bu rakamın 14 bini aştığı gözlendi.

SEKTÖRÜN TALEPLERİ

Turizm istihdamında yaşanan bu kısır döngüyü kırmak isteyen sektör temsilcileri, kış aylarında personel çıkarmamak için devletten destek bekliyor. Ölü sezonda SGK primlerinde indirim talep eden turizmciler, bu gerçekleşirse kalifiye personelini kaybetme sorunundan da kurtulmuş olacak. (Can Yücel)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.