Gaziantep turizminde neler oluyor?

Gaziantep'te turizmciler de, esnaf da geçen yıla göre azalan turist sayısından şikayetçi. Durumun analizini yapan turizmciler ve şehir esnafı bu düşüş için kendilerine göre geçerli nedenler bulsa da, turizm çevrelerinde asıl sorunun yüksek fiyatlar olduğu biliniyor.

20/04/2018 18:26
Gaziantep turizminde neler oluyor?

Türkiye'nin lezzet başkenti olarak bilinen Gaziantep'te bir süredir turizm adına bazı şeylerin ters gittiği konuşuluyor. Bunun nedeninin de Gaziantep'in dünyaca ünlü mutfağının eşsiz tadlarını kente gelen konuklara sunan şehir esnafının, fahiş fiyat uygulaması olarak gösteriliyor. 

Özellikle kente turlarla giden yerli turistler, yemeklerin pahalılığından şikayet ederek; "Gaziantep esnafı gördüğü ilgiden biraz şımarmışa benziyor. Evet sundukları lezzetler çok güzel ama bu kadar da pahalı olmamalı. Yoksa kente gelecek kimseyi bulamayacaklar" diyor. 

Turistler, Antepfıstığı’nın pahalı olmasından da şikayet ediyor

Turist bakımından sıkıntılı günler yaşayan Gaziantep'te Almacı Pazarı, Buğday Arasası ve Bakırcılar Çarşı esnafı turist sayısında geçen yıla oranla azalma olduğunu, gelen turistlerin de alışveriş yapmadıklarını ifade ettiler. Ayrıca turistlerin fıstığın başkenti Gaziantep’te Antepfıstığının pahalılığından şikayetçi oldukları vurgulandı.

Gaziantep Sabah'ta yer alan habere göre, yurt içi turların Nisan ayından sonra başladığını söyleyen Mahmut Efendioğlu, turist sayısında geçen yıla oranla azalmanın olduğuna dikkat çekerken, gelenlerin de kısıtlı alışveriş yaptıklarını kaydetti. “Geçen yıla göre turist sayısındaki azalmanın bir çok nedeni olabilir. Batı’daki insanlar şehirde savaş olduğunu zannediyor, fakat geldiklerinde öyle olmadığını görüyorlar.

Onun için belediyelerin Gaziantep’in reklamını iyi yapması gerekiyor.. Ayrıca yurt dışından gelen turist sayısında da bir düşüş oldu. Turistler Antepfıstığının kilosunun pahalı olmasından şikayet ediyorlar. İşler geçen yıla göre daha iyiydi, ama her geçen sene kötüye gidiyor. İşlerde düşüş olmasında doların yükselmesinin de etkisi var” şeklinde konuştu.

Geçen yıla göre yüzde 30 düşüş var

Zeynel Karaoğlu, “Gelen turist sayısında geçen yıla göre azalma var. Turlarla gelenler gezme amaçlı geldikleri ve süreleri kısıtlı olduğundan alışveriş yapmıyorlar” diye konuşurken, Selçuk Ataseven, “Mevsim itibariyle yerli turistlerin gelme zamanı.

Ama işlerimizde geçen yıla göre yüzde 30 düşüş var. Turlar genellikle Cuma, Cumartesi ve Pazar günü geliyor, geçen yıla göre de turist sayısında yüzde 30 düşüş var. Ancak ilerleyen zamanlarda işin düzeleceğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

Sınıra yakın olduğumuz için insanlar korkuyorlar diye düşünüyorum

Bülent Binici, “Gelen turist sayılarında geçen yıla göre yüzde 40 civarında düşüş var ve gelenler alışveriş yapmayı değil de gezmeyi tercih ediyor. Sınıra yakın olduğumuz için insanlar korkuyorlar diye düşünüyorum” şeklinde açıklama yaparken, İsmail Guymaz, “Turlar geliyor, hafta sonu kalabalık oluyor.

Yabancı turist tamamen bitti, geçen yılla turist sayısında yüzde 30 düşüş var. İnsanların alışveriş yapmamalarının nedeni ekonomik. Çünkü insanlarda yarının endişesi var” değerlendirmesinde bulundu.

Eskisi gibi turlar gelmiyor

Zeki Ecim, “Suriye’deki savaşından dolayı işler durgun. Eskisi gibi turlar gelmiyor, geçen yıllara göre turist sayılarında artış yerine yüzde 60 azalma var ve gelen turistler bir şey almaya cesaret edemiyor. Eskiden Nisan ayında çarşıdan insandan geçilmiyordu, şimdi in-cin top oynuyor” dedi. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.