Gastronominin devleri İstanbul'da buluşacak

Gastronomide marka olan ülkeler, bilgi ve deneyimlerini 29 Mart'ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde düzenlenecek zirvede, Türkiye ile paylaşacak.

12/03/2018 14:36
Gastronominin devleri İstanbul'da buluşacak

Dünyanın dört bir yanından gelen gastronomi ve ekonomi liderleri ile vizyonerleri, “global ekonomik krizin panzehiri” olarak nitelendirilen sektörü, fırsatları ve kendi kalkınma formüllerini anlatmak üzere Global Gastroekonomi Zirvesi’nde buluşacak.

Gastronomi, 2020’lerin dünyasında büyük bir ekonomik güce dönüşeceğinin sinyallerini verirken, adını ve  tadını hiç bilmediğimiz küresel lezzetler restoran ve marketlere hızla girerken, yaratıcı ekonomide ön plana çıkan ülkeler dünya gastronomi haritasında yerlerini alıp markalaşırken Türk gastronomisi de atağa geçti.

Türk gastronomisi de atağa geçti

Bu amaçla ilk büyük adımı Türkiye Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği “TURYİD” attı. TURYİD 29 Mart’ta, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gastronominin bir “endüstri” olarak doğacağı ilk zirve olma özelliği taşıyan görkemli bir organizasyon düzenleyecek.

Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin desteklediği zirvede uluslararası markalaşma ve ekonomik büyümenin sırları açıklanacak.

Gastronomi hikayemiz 29 Mart'ta yazılacak

TURYİD’in hedefi, gastronomiyi bir ekonomik büyüme modeli olarak Türkiye gündemine taşımak. Gastronominin günümüzde, iç ve dış turizmin katma değeri yüksek çeşitlenmesini; ülke mutfağının gıda ürünlerinin katma değeri yüksek ihraç ürünlerine dönüşmesini; şehirlerin markalaşmasını ve gastro diplomasi olanaklarının doğmasını sağlayan bir sektöre dönüştüğünü belirten TURYİD Başkanı Kaya Demirer, sektörün aynı zamanda global ekonomik kriz için de bir “panzehir” olacağına dikkat çekti.

Demirer, “Bizim gastronomi hikayemiz 29 Mart’ta yazılacak. Bu zirve, gastronominin potansiyelini kendi ülkelerinde görüp değerlendirenlerin; kamu-özel sektör işbirliğini gerçekleştirenlerin, yoktan var edenlerin, olanı globalleştirenlerin, araştırma-geliştirme ve eğitimi gastronomi alanına çekenlerin, yatırımcıları sektöre getirmeyi başaranların, sıradan sanılanı yıldızlaştıranların, dikkat çekmeyen gelenekleri hayret verici kılanların ve yaratıcılığı gastronominin kalbine koyanların kendi hikayelerini anlatacağını bir zirve olacak.

Bizler de böylece fark edemediklerimizi fark edecek, güç bulup güç verecek, gastronomi sektörümüze hakkını verecek ve olması gereken noktaya yükselteceğiz” dedi.

Ülkelerinin geleneklerini devleştiren dehalar Türkiye’de

Zirve ile ilgili geniş çaplı bir rapor da hazırlanacak. Zirveye Güney Kore, Japonya, Peru, Danimarka ve İspanya başta olmak üzere markalaşmış ülkelerin gastronomi ekonomisinin lider isimleri katılacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.