Foça’ya olan bitmeyen aşk

‘‘Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular’’ (Heredot)

Şaban Kargiglioğlu Şaban Kargiglioğlu 31/12/2019 23:40
Foça’ya olan bitmeyen aşk

Şaban Kargiglioğlu

Foça’ya İzmir otogardan direkt Foça otobüsleriyle, havaalanından izban+otobüs ile gelebilirsiniz. Foça, yaz aylarındaki hareketliliği, kış aylarındaki sessizliği ve huzuru ile doğa ile insanların bir arada mutlu bir şekilde yaşadıkları küçük bir İzmir ilçesi, her mevsim ziyaretçilerini ağırlamaya müsait ilçedeki turizm eğitimi veren lise ve üniversitenin katkılarıyla halkın turizm bilinci ve işletmelerinde hizmet kalitesi yüksektir.

Foça’da konaklama için tercih edilebilecek en güzel ve özel mekanlar ise kuşkusuz taş evden butik otele çevrilmiş olanlar, kendine has dekoru ve menüsü ile bir taş evde konaklayabilme fırsatı sunuyor. Foça, İzmir’de isem kısa aralıklarla ziyaret etmeyi sevdiğim bir yer. İzmir’de değil isem geldiğimde gittiğim ilk yer. Sanırım aşağıda bahsedilen efsanenin gerçekliğinden olsa gerek benim Foça’ya olan bitmeyen aşkım. Tarihi kaleden güneşin batışını izlemek, dar sokaklarında tertemiz havasını içine çekerek ve Girit dondurmacısından alınan dondurma ile dolaşmak, Mersinaki’deki koylardan denize girmek, limanda mutlaka ve mutlaka deniz ürünlerinden oluşan bir yemek yemek, özellikle yoğurtlu balık, günübirlik tekne gezilerine katılabilir, rüzgar sörfü yapabilir, dalış yapabilirsiniz. Bunların yanı sıra, Kozbeyli’de dibek kahvesini deneyebilir, Foça’dan İzmir’e giderken göze çarpan Taşköy adlı restoranda kendi üretimi olan şarapların tadına bakabilir ve yemek molası verebilirsiniz.

Karataş efsanesi, "Her kim ki; Foça'da nerede olduğu bilinmeyen Karataş'a basar ise; basireti bağlanır ve içinde bir yerlerde Foça'ya yerleşme ve hep burada olma isteğini bulur. Yolu nereye giderse gitsin, Karataş'a basan kişi bir gün mutlaka Foça'ya geri dönecektir..."

Siren Kayalıkları adını tarihten - mitolojiden almıştır. Mitoloji de bahsi geçen Sirenler, vücutları kuş şeklinde, başları ise kadın şeklinde olan, yaptıkları büyülü müziğin güzelliğiyle tanınan yaratıklardır. Efsaneye göre; burada yaşayan Sirenler, yaptıkları doğa üstü müzikle buradan geçmekte olan teknelerdeki denizcileri büyülerlermiş. Müziğin ve Sirenlerin güzelliğinin büyüsüne kapılan denizciler, ölene kadar burada kalmak isteğine kapılırlar, bu düşünceler içinde gemileriyle bölgedeki kayalıklara çarparlarmış.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.