İşte turizmde fiyatları yükseltmenin formülü

Turistlerden gelen taleplerin deniz- kum-güneş üçlemesinden çıkmaya başladığı, farklı arayışlara girdiği yeni dönemde destinasyon oluşturmak ve bunu pazarlamak daha bir önem kazandı.

Murat Toktaş Murat Toktaş 24/04/2018 23:39
İşte turizmde fiyatları yükseltmenin formülü

Uzunca yıldır yurt dışında bazı ülkeler çeşitli bölgelerinin turistik ürün kimliklerini ön plana çıkartarak, bölgesel ve şehir temelli turistik tanıtım ve pazarlama yolunu tercih ediyor.

Birçok farklı turizm alternatiflerinin olduğu coğrafyamızda, biz de bu değerlerimizi bir paket haline getirip, bölgesel pazarlama yapmalıyız. Artık ülkeler arası değil, ülkelerin destinasyonları arasında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Konaklama fiyatlarını arttırmanın tek yolu, destinasyon yönetimi.

Destinasyon Yönetimi

Bizim de ülkemizin hızlı pazarlanabilecek turizm envanteri çıkartılmalı ve birbirini tamamlayıcı alternatiflerin içinde olduğu destinasyonları belirlemeliyiz. Bunun için; bakanlık çatısı altında, yerel yönetimlerin, STK’ların, ilgili halkın, akademik çevrenin ve ticaret odalarının içinde olduğu bir destinasyon yönetimi konseyi kurulmalıdır.

Destinasyonu oluştururken diğer rakiplerin karşısında avantaj elde etmek için, farklı hedef kitlelerinin daha evvel ulaşamadığı ürünlere yönelmeliyiz.  Hedef pazarın yapısını iyi analiz ederek ve beklentileri bilerek hazırlanacak destinasyon çalışması, hedefe hızlı ve doğru ilerlemesini sağlayacaktır.

Bölgelerin mevcut değerleri potansiyel pazarlara doğru ulaşmalıdır

Bunlar için, destinasyon yönetimine ihtiyacımız var. Bölgenin mevcut değerlerinin potansiyel pazarlara doğru bir şekilde ulaşması ve tanıtılmasıyla devam eden, sürekli takip edilmesi gereken uzun bir süreçtir. Özellikle Anadolu’nun, dikkat çekmek ve klasik turizme karşı avantaj sağlaması için bu tür çalışmalara acil ihtiyacı var.

Artık, gelen turist sayılarının önemi yok. Önemli olan, ne kadar gelir elde ettiğimiz. 680 Dolar kişi başı geliri kabul etmemeliyiz. Bunu ilk etapta 800 Dolar’a, sonrasında 1.000 Dolar’a çıkarmak istiyorsak da, tek yol destinasyon pazarlamasından geçiyor.

İmaj ve Markalaşma

İmaj ile ortaya çıkan markalaşma, pazarlamanın en önemli unsurlarının başında geliyor. Örneğin; İstanbul kültür başkenti olarak, Karadeniz yeşili ve yaylalarıyla, Antalya deniz-kum-güneş üçlemesiyle, Safranbolu korunan tarihi evleri ve sokaklarıyla, Bodrum eğlence merkezi kimliğiyle, Kapadokya doğal yapısı ve tarihiyle, Antakya tüm dinler için kutsal bir merkez olmasıyla tanınıyor ve biliniyor. Bunun için destinasyonlarımızı konumlandırmalı ve bir marka çalışması yapmalıyız.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.