Dünyayı unutacağınız 10 yerden biri Türkiye'de

Arada bir fişi çekmek, her şeyi geride bırakmak gerek. Seyahat yayıncısı Rough Guide, dünyanın dört yanından ‘dünyayla teması keseceğiniz’ en güzel yerleri sıraladı. Hepsi sarp, hepsi uzak, hepsi cennetten bir köşe... Biri de Türkiye’nin gözbebeği Kelebekler Vadisi...

31/12/2019 23:40
Dünyayı unutacağınız 10 yerden biri Türkiye'de

Gitmesi zor dönmesi daha zor Cook Adaları

Rarotonga, Aitutaki, Avarua... Böyle gidiyor liste. 15 adet egzotik isimli ada... Haritada Pasifik Okyanusu’nun ortasında bir iki ufak nokta, Yeni Zelanda’nın kuzeydoğusunda... Gitmek zor ama geri dönmek daha zor. Suyun altındakilerin üstündekilerden çok daha güzel olduğunu mercan lagünlerine daldığınızda anlıyorsunuz. Burada da fişi çekemezseniz, hiçbir yerde çekemezsiniz (cookislands.travel).

Hayat Kelebekler’de yeniden başlar

Ölüdeniz’e indiğinizde büyük şehrin bitmediğini sanırsınız. Renkler, kokular değişik ama aynı gürültü, aynı keşmekeş ve neredeyse aynı trafik. Şaşırtıcı olan Kelebekler Vadisi’ne varınca tüm sevimsizliğin bıçak gibi kesilmesi. Dünyadan kopmak için yıllardır bir klasik; kendimizden sakınırsak olmaya da devam edecek (tripadvisor.com).

Lancaster’da eski kafa Amişlerin arasında

ABD’de fişi çekmek ne kelime; fişin mucidi onlar sayılır... Yine de kaçacak bir iki yer var. Biri Pensilvanya’daki Lancaster County. Televizyon dizilerinde ‘eski moda yaşamlarıyla’ sık sık dalga geçilen Alman kökenli Amişler orada yaşıyor. Şöyle anlatalım: 1800’lerde ortam nasılsa şimdi de o. Evler elektrik, su şebekesine bağlı değil, ulaşım at arabasıyla yapılıyor (visitpa.com).

Huaoraniler size ormanı öğretiyor

Ekvador’da Amazon’un yağmur ormanlarında yaşayan Huaorani kabilesi 1956’ya dek dış dünyadan hiç kimseyle kontak kurmamışlardı. Bugün kapıları sizlere açık. Ormanda yolunu bulmayı, ava çıkmayı ve bin türlü kabile geleneğini öğretiyorlar. Gerçekten sabırlı olanlara elbette. (huaorani.com)

Belize’de ateş yakmak, balık tutmak ve hayallere dalmak

Ciddi turistin elinde cep telefonu göremezsiniz. Belize adalarından birine düşerseniz siz de yanınıza cep telefonunuzu almayın. Onun yerine kameranızı kullanın. Ateş yakmayı, balık tutmayı, hamak kurmayı, yıldızlardan yol bulmayı, rüzgârları sesinden tanımayı öğrenin. (ambergriscaye.com)

Ruaha’da aslanların burnunun dibinde

Afrika safarilerinin ihmal edilen ülkesi Tanzanya’ysa, Ruaha da Tanzanya’nın ihmal edilen milli parkı. Ulaşması çok kolay değil ama adım attığınızda anlıyorsunuz: Dünya çoktan geride kaldı. Yalnız gündüzü değil gecesi de mühim. Yıldızlar on metredeymiş sanırsınız; haykıran aslanları da (tanzaniaparks.com).

İrlanda’da ferman kontunsa kanolar sizin

Sıcak su beklemeyin ama şöminesi yazın da yanar. Elektrik var ama zaten çok mühim değil, yıldızlar dışarıda. İrlanda’nın kuzeyinde Fermanagh Kontluğu’nda bir kano yolculuğuyla varabileceğiniz Lisnaskea Kasabası böyle bir yer. Oyalanacak bir şeyler yok. Yani sessiz koyların ve adaların tadı rahat rahat çıkabilir (enniskillen.com).

Moğol düzlüklerinde at binin

Ortaokuldaki Tarih Atlası’nda gördüğünüz Kavimler Göçü’nü tersine doğru yürürseniz Moğol düzlüklerine varırsınız. Bundan sonrasını atlarla devam edeceksiniz. Telefonunuza hiç bakmayın, ne internet var ne de 3G. Çadırlar, rüzgâr, develer, kar leoparları... Kendinizle bir hesabınız varsa, burada görün. Doğa sizi çağırıyor (threecamellodge.com).

Nepal manastırlarında akıl oyunları

Ne kadar zengin olduğunuz önemli değil, hayatta parayla satın alınamayacak şeyler de var. Mesela dikkati odaklayabilmek. Bugünün dünyasında nadir bulunan bu becerinin bir numaralı uygulayıcısı Budist rahipler. Nepal’deki manastırlarda bunu nasıl yaptıklarına bir göz atmanıza izin de veriyorlar (kopanmonastery.com).

Alaska’da bir zamanlar ejderhalar yaşardı!

Eskiden haritalara, ötesine geçemedikleri, kendisini de pek bilemedikleri topraklara ‘ultima thule’ yazarlarmış. “Buradan sonra her şey olabilir, ejderhalar bile” anlamında. Alaska da bir zamanlar haritalarda öyleydi. Ahşap kulübeler, somon peşinde ayılar, uğultulu ormanlar... Telefonu kenara bırakın, bir zahmet (ultimathulelodge.com). (Yenal Bilgici)


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.